Inför Afrikanska Mästerskapen – Grupp B


Vad du får om du beställer en Drogba

Jag har länge haft en förkärlek för kontinentala mästerskap, nej EM räknas inte in, . När jag var yngre och hade Eurosport såg jag alla matcher i Afrikanska mästerskapen oavsett vilka som spelade. Då var det kanske snarare för att det bara var fotboll men många år senare har jag fortsatt kolla de Afrikanska mästerskapen, de sydamerikanska och faktiskt ett par matcher av den asiatiska diton. Det är lite exotiskt men inte så att man inte har en bunt spelare man känner till bra och ett gäng från Franska ligan vars nämn man tycker sig känna igen men fortfarande så är Afrikansk fotboll annorlunda på ett intressant sätt och som med all fotboll är det enkelt att falla för individer.

Jag kan till exempel inte släppa mina förhoppningar på Amerikanen Benny Feilhaber efter Copa America -07 då han fortfarande var lovande och kändes lite som en ”Amerikansk Xavi”.

Men nu gäller det Afrikanska Mästerskapen. Som iår är en ovanligt svag turnering sedan storheter som Kamerun, Nigeria, Egypten, Sydafrika, Algeriet och båda Kongo-länderna åkte ut i det tuffa (faktiskt) afrikanska kvalspelet. På grund av att endast gruppettorna i kvalet går vidare direkt och för att dessa storheter antingen gick bort sig på feltolkning av reglerna (Sydafrika) eller att man helt enkelt inte var bra nog. Otroligt nog är alltså 3 av de fyra bästa lagen från förra turneringen inte med där Egypten förstås är mest ”ursäktade” av arabiska vårskäl.

Grupp B – Elfenbenskusten(”Les Éléphants”), Sudan(”Falcons of Jediane”), Burkina Faso(”The Stallions”), Angola(”The Sable Antelopes”)

Elfenbenskusten är likt alltid(nåja) favoriter att vinna turneringen. Med Drogba, bröderna Touré och Gervinho är det svårt att säga emot om man inte tänker på deras spektakulära förmåga att inte prestera i mästerskap, visserligen tar man sig vidare och till final -06 men man vinner inte. Om Yaya Tourés utveckling, Drogbas stagnation och lagets åldrande är skillnader som pekar mot att det är ”som vanligt”.

Ett trevligt återseende är Boubacar ”Copa” Barry i Ivorianernas mål, inte särskilt bra fortfarande men visst håller han undan trots konkurrens av Dijon målvakten Daniel Yeboah?

I backlinjen hoppas jag verkligen få se min favoritivorian – Arthur Boka men jag känner att risken är att hans tid är förbi till förmån för Siaka Tiene. Övriga försvarslinjen bör vara Eboue-Toure-Bamba, som vanligt.

Jag har ingen koll på nuvarande förbundskaptens taktiska preferenser eller möjliga favoriter i laget men 4-3-3 aktigt brukar det vara. Tiote-Toure-Zokora i mitten? Där då Touré kan ta större offensivt utrymme.  Och Kalou & Gervinho flankerar Drogba?

Favoriter av en anledning men jag tror inte man klarar trycket denna gången heller med en avslocknande Drogba men vidare går man på viloläge.

::::

Sudan vilket alltså är Sudan utan Sydsudan. Vilket betyder att man saknar vissa spelare som man tills förra sommaren hade till befogande och dessutom oroligheter i landet vilket kan påverka.

Det är lite förvånande att Sudan tog sig hit (bland annat på grund av landsdelningen) för samtidigt som man är är ett stort land är man inte särskilt meriterade på landslagsnivå. 2008 då man senast var med föregicks av ett icke-deltagande i Afrikanska mästerskapen på över 30 år.

Det är inte heller så att Sudanesisk fotboll är på framgång riktigt för den inhemska fotbollen domineras som vanligt av storklubbarna Al-Hilal och Al-Merrikh och eftersom de är stora även vad det gäller spel ute på kontinenten(Al-Hilal i semifinal av Afrikanska CL) är det få Sudanesiska spelare som lämnar landet ens för större Afrikanska/Arabiska ligor.

Det märks även på truppen som bara består av spela som hör till i den inhemska ligan och bara 4 av 23 i truppen tillhör andra klubbar än Al-Hilal eller Al-Merrikh.

Om individuella spelare kan jag inte mycket men Haitham Mustafa är lagets lagkapten och en legendar inom Sudanesisk fotboll en bra bit över 100 landskamper. Han sägs vara en smart djupt liggande spelfördelande (Sudans Pirlo?) med fina genomskärare.

Laget är bland de svagast i turneringen och tog sig hit mycket på grund av starkt hemmaspel samtidigt som man är i en ganska tuff grupp.

Vidare läsning om Sudanesisk fotboll – http://backpagefootball.com/general/the-state-of-football-in-sudan/

::::

Burkina Faso där jag tyvärr måste meddela att folk från Burkina Faso inte kallas Burkina Fasor.

Burkina har i denna gruppen helt klart en bra chans att ta sig vidare, fast samtidigt så har Burkina Faso ett bedrövligt facit i Afrikanska mästerskapen då man aldrig vunnit en match i Afrikanska mästerskapen förutom när man själva var värdnation. Men nu har man en spännande trupp med Lyons genombrottsman Bakary Kone i mittförsvaret som försvarsgeneral. Ett mittfält av flera spännande spelare som Marseilles Charles Kabore, Rennes trixiga ytter Jonathan Pitroipa, Auxerre mittfältaren Alain Traore som redan gjort 7 ligamål denna säsongen, Abdou Razack Traore som tillhörde Rosenborg förutom men sedan varit bra i Lechia Gdansk och den stabila kaptenen Mahamoudou Kéré som dock möjligen spelar i försvaret. Dessutom är Alains 16-åriga bror Bertrand Traore som tillhör Chelsea med i truppen och hoppas få lite speltid.

Där mittfältet känns väldigt starkt så är då anfallet inte på samma nivå men Moumouni Dagano är en pålitlig gammal målskytt av hyfsad klass och han backas troligen upp av Aristide Bancé som är baserad i Dubai.

Burkinierna har ett dåligt track-record men med detta starka mittfältet och Bakary Koné i försvaret har man en väldigt bra chans att ta sig vidare.

::::

Angola som otroligt tog sig till VM 2006 och därefter förvisso två raka kvartsfinaler i Afrikanska men det känns som att det är dags för en nya generation nu men att den inte håller måttet.

Det är två som väldigt tydligt saknas i truppen och det är Rui Marques som varit klubblös/slutat sedan han släpptes av Leeds i Maj 2010 och Mantorras som avslutade sin karriär under fjolåret.

Kvar är dock flera åldringar i The great Kali, anfallarna Flavio & Love, Andre Macanga och Dede med flera som är över 30 år samtidigt som Manucho faktiskt är 28 och Gilberto är 29. Och ett par ytterligare Europaproffs i 27-29 åldern.

I den yngre klungan är det stora namnet anfallaren Djalma som tillhör Porto men som där knappt får någon speltid.

Ett par bra spelare som i framför allt Manucho men laget behöver en rejäl generationsväxling. Man får svårt att ta andraplatsen från Burkina Faso.

::::

Vad tror ni om turneringen? Tänker ni följa den? 

 

Håll koll på Fotbollsoraklet för ytterligare gruppgenomgångar de närmaste dagarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *