Inför Afrikanska Mästerskapen – Grupp C

Eric Gerets, kan han ta Marocko tillbaka till Afrikas elit?

Jag har länge haft en förkärlek för kontinentala mästerskap, nej EM räknas inte in, . När jag var yngre och hade Eurosport såg jag alla matcher i Afrikanska mästerskapen oavsett vilka som spelade. Då var det kanske snarare för att det bara var fotboll men många år senare har jag fortsatt kolla de Afrikanska mästerskapen, de sydamerikanska och faktiskt ett par matcher av den asiatiska diton. Det är lite exotiskt men inte så att man inte har en bunt spelare man känner till bra och ett gäng från Franska ligan vars nämn man tycker sig känna igen men fortfarande så är Afrikansk fotboll annorlunda på ett intressant sätt och som med all fotboll är det enkelt att falla för individer.

Jag kan till exempel inte släppa mina förhoppningar på Amerikanen Benny Feilhaber efter Copa America -07 då han fortfarande var lovande och kändes lite som en ”Amerikansk Xavi”.

Men nu gäller det Afrikanska Mästerskapen. Som iår är en ovanligt svag turnering sedan storheter som Kamerun, Nigeria, Egypten, Sydafrika, Algeriet och båda Kongo-länderna åkte ut i det tuffa (faktiskt) afrikanska kvalspelet. På grund av att endast gruppettorna i kvalet går vidare direkt och för att dessa storheter antingen gick bort sig på feltolkning av reglerna (Sydafrika) eller att man helt enkelt inte var bra nog. Otroligt nog är alltså 3 av de fyra bästa lagen från förra turneringen inte med där Egypten förstås är mest ”ursäktade” av arabiska vårskäl.

Grupp C – Gabon(”The Panthers”), Niger(”Damagasellerna”*) Marocko(”Lions of the Atlas”), Tunisien(”The Eagles of Carthage”)

*Deras smeknamn är ett smeknamn(slang?) för Damagaseller

  • 23 Jan: Gabon v Niger
  • 23 Jan: Marocko v Tunisia
  • 27 Jan: Niger v Tunisien
  • 27 Jan: Gabon v Marocko
  • 31 Jan: Gabon v Tunisien
  • 31 Jan: Niger v Marocko

Gabons U-23 lag vann tidigare i vinter U-23 motsvarigheten till Afrikanska Mästerskapen vilket förutom medalj och ära gav dem en plats i sommarens Olympiska spel. Vilka som faktiskt var med och spelade då är inte helt lätt att säga då turneringen inte var särskilt välrapporterad men enligt BBC är bara fyra från det U-23 laget med i denna turneringen även fast fyra med i denna truppen skulle kunnat ha med. I vilket fall är det ett tecken på en lovande generation av unga spelare i Gabon.

Inte ovanligt för lag i denna turneringen har man sina mest namnkunniga spelare offensivt i Daniel Cousin, Eric Mouloungi och nämnde Aubameyang där de två förstnämnda möjligen/troligen bildar anfallspar och den sistnämnde får ockupera en kant. I övrigt har man en intressant blandning av ungt och inte för gammalt. I målet finns Le Mans Cedric Ovono som är rutinerad men inte över 30. I backlinjen har man Ebenaga och Ndong som var med i det vinnande U-23 laget men som kanske inte får speltid på grund av Ligue 1-baserade Manga & Brou samtidigt som Ambourouret från den inhemska ligan har rätt många matcher trots inte så hög ålder.

En av värdnationerna och ett klart kapabelt lag men får svårt att ta sig vidare på grund av konkurrensen från Marocko och Tunisien.

::::

Niger var långt ifrån favoriter i sin grupp bestående av regerande mästarna Egypten, Sydafrika och Sierra Leone men Egypten föll ihop helt, Sierra Leone lyckades nästan halvoväntat ta en plats och Sydafrika åkte ut främst på grund av att man missförstått reglerna vilket ledde till att man bevakade resultatet i sin sista match istället för att jaga mål som skulle tagit dem till mästerskapen.

Niger förtjänar beröm. Dock tog man sig vidare på grund av att man vann alla hemmamatcher men utan att ta en enda poäng på bortaplan.

I laget är Belgien baserade Moussa Maazou deras främsta målskytt, en spelare som trots bara 23 år redan har spelat för CSKA Moskva, Monaco och Bordeaux.
Andra nyckelspelare är Cotonsport(Kamerun) målvakten Kassaly Douda, anfallaren Issoufou Dante som spelar i Marockanska ligan och innermittfältslagkaptenen Idrissa Laouali.

En ovanlig men här onekligen viktig person är förbundskaptenen Harouna Douala som utsågs till Afrikas bästa manager förra året som är högt prisad för sin motivationsförmåga och taktiska skicklighet.

Det krävs mirakel för att Niger ska gå vidare från denna väldigt starka grupp.

::::

Marocko som ett tag varit ett av många större afrikanska lag som inte presterat särskilt bra. Men under nya Belgiska förbundskaptenen Eric Gerets och tack vare utlandsfostrade Marockaner har man återigen blivit ett starkt lag.

Med en Mehdi Benatia som slagit igenom i Udineses mittförsvar och flera andra försvarare i större Europeiska ligor samt med en såpass bra manager har man en stark defensiv organisation vilket brukar vara den främsta anledningen till Nordafrikanska lags framgångar i Afrikanska Mästerskap.

På mittfältet har man kanske framför allt kaptenen Houssine Kharja som är den drivande spelaren och kaptenen på mittfältet som dessutom ger yta åt den bollkåta och underbara Adel Taarabt på offensivt mittfält. Och flera andra lovande Europa-baserade spelare.

Man har bara tre rena anfallare och en av dem är Arsenals Maroune Chamakh som kanske inte har det bästa självförtroendet efter en tuff höst i England men ska här tillsammans med Rennes Hadji stå för målen.

En av de många lag som anses som outsiders till titeln men första ska man avfärda hemmanationen Gabon i gruppspelet.

::::

Tunisien är gruppensfavoriter och troligen det främsta Nordafrikanska laget i turneringen i Egyptens frånvaro och därmed en av favoriterna till titeln.

Dock hade man stora problem i kvalet och deras stjärnanfallare Issam Jemaa ser ut att missa åtminstone gruppspelet.

 

Men med eller utan Jemaa har man ett starkt lag. I försvaret kaptenen Karim Haggui som annars spelar för Hannover en klassförsvarare som är ackompanjerad av flera andra kapabla försvarare.

På mittfältet är det många som spelar i den relativt starka Tunisiska ligan förutom Chikhaoui där den stora stjärnan är Oussamma Darragi som blev utsedd till den bästa Afrika-baserade Afrikanen 2011. Som lär ryktas till många Europeiska klubbar under och efter mästerskapet om det går som förväntat.

Kan inte Jemaa spela finns det trots allt tre Europa-baserade anfallare som alla är kapabla att ersätta om än inte på den höga nivån men som bör räcka för gruppspelet.

Rättmätiga favoriter i denna gruppen även om man kan undra hur deras inhemska spelare står sig mot mer Europeiskt influerade Marocko men lär ta sig vidare från gruppen och längre därtill.

::::

Vad tror ni om turneringen? Tänker ni följa den? 

 

Håll koll på Fotbollsoraklet för den sista gruppgenomgången imorgon eller i övermorgon.

Tidigare gruppgenomgångar
Grupp A – http://www.fotbollsoraklet.se/infor-afrikanska-masterskapen-grupp-a/
Grupp B –  http://www.fotbollsoraklet.se/infor-afrikanska-masterskapen-grupp-b/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *