Inför Afrikanska Mästerskapen – Grupp D

Bobo's Gonna Get You

Jag har länge haft en förkärlek för kontinentala mästerskap, nej EM räknas inte in. När jag var yngre och hade Eurosport såg jag alla matcher i Afrikanska mästerskapen oavsett vilka som spelade. Då var det kanske snarare för att de bara var fotboll men många år senare har jag fortsatt kolla de Afrikanska

mästerskapen, de sydamerikanska och faktiskt ett par matcher av den asiatiska diton. Det är lite exotiskt men inte så att man inte har en bunt spelare man känner till bra och ett gäng från Franska ligan vars nämn man tycker sig känna igen men fortfarande så är Afrikansk fotboll annorlunda på ett intressant sätt och som med all fotboll är det enkelt att falla för individer.

Jag kan till exempel inte släppa mina förhoppningar på Amerikanen Benny Feilhaber efter Copa America -07 då han fortfarande var lovande och kändes lite som en ”Amerikansk Xavi”.

Men nu gäller det Afrikanska Mästerskapen. Som iår är en ovanligt svag turnering sedan storheter som Kamerun, Nigeria, Egypten, Sydafrika, Algeriet och båda Kongo-länderna åkte ut i det tuffa (faktiskt) afrikanska kvalspelet. På grund av att endast gruppettorna i kvalet går vidare direkt och för att dessa storheter antingen gick bort sig på feltolkning av reglerna (Sydafrika) eller att man helt enkelt inte var bra nog. Otroligt nog är alltså 3 av de fyra bästa lagen från förra turneringen inte med där Egypten förstås är mest ”ursäktade” av arabiska vårskäl.

Grupp D – Ghana(”The Black Stars”), Botswana(”The Zebras”), Mali(”The Eagles”) och Guinea(”National Elephants”).

  • 24 Jan: Ghana v Botswana
  • 24 Jan: Mali v Guinea
  • 28 Jan: Botswana v Guinea
  • 28 Jan: Ghana v Mali
  • 01 Feb: Botswana v Mali (Libreville)
  • 01 Feb: Ghana v Guinea
Ghana som bakom Elfenbenskusten är superfavoriter men som snarare har det bästa av sin nuvarande generation framför sig medan Elfenbenskusten är påväg in i ett tvingat generationskifte.
En trupp som bara innehåller två inhemska spelare, som dessutom är reservmålvakter och där den enda som inte spelar i Europa som inte är Asamoah Gyan är Lee Addy i Kinesiska Dalian Aerbin.
De har ett av Afrikas bästa mittförsvar i Lyons John Mensah och Hoffenheims Isaac Vorsah. På mittfältet centralt har man ovanligt stor variation med defensivt starka, taktiskt smarta, kraftfulla offensiva spelare och Afrikas bästa playmaker i Kwadwo Asamoah. Då saknar man till och med Milans Kevin Prince Boateng.
Man lär spela två mer sittande mittfältare vilket till exempel kan vara Annan och Asamoah och sedan en mer offensiv Sulley Muntari som ska understödja anfallaren. På kanterna har man framför allt Andre ”Dede” Ayew och mer kantlöpande Inkoom. På topp har man också gott om val med storspelaren Asamoah Gyan, target spelaren Prince Tagoe och den ganska allround brodern Jordan Ayew. Kanske väljer man två anfallare till och med?
Det främsta problemet som Ghana har är att man lyckats bra i VM flera gånger är för att man spelat som en underdog på att kontra snabbt och försvara sig men här krävs det att man dominerar spelet vilket Michael Cox utvecklar här – http://www.zonalmarking.net/2011/10/13/ghana-counter-attacking/
En stor nation som har framtiden för sig, lär garanterat ta sig vidare men kan man ta sig hela vägen? Jag tror nog det.
::::

Botswana gör sin turneringsdebut efter att kvalificerat sig först av alla lag för turneringen trots att man spelade i samma grupp som både Tunisien och Togo vilket gjorde att man även utsågs till årets Afrikanska lag 2011.

Laget är ovanligt nog nästan helt innehållandes lag från den inhemska ligan med några få undantag som spelar i den Sydafrikanska ligan. Men sedan managern Stanley Tshosane har tillhört staben i landslaget i drygt ett decennium och sedan 2008 varit förbundskapten har man kunnat bygga en stark lagsammanhållning och en stark defensiv organisation som bara släppte in tre mål i kvalspelet.

Viktiga spelare är rutinerade målvakten Modiri Marumo som spelar i Sydafrikanska ligan, Botswana legendaren Dipsy Selolwane som 01/02 blev den första Botswaniern som spelade i Europa men hans tid i Velje blev kortvarig då han därefter flyttade tillbaka till USA där han fått sin utbildning men inte heller där var han lyckosam men sedan har han varit måttligt lyckad i Sydafrikanska ligan där han även omskolats från anfallare till mittfältare.

Jerome Ramatlhakwane var med fem mål deras bäste målskytt i kvalspelet och då han är klubblös är förhoppningen att ett bra mästerskap ska kunna säkra han ett nytt kontrakt men en ny klubb.

Hade nog haft en bra chans i en annan grupp men här är alla lagen bra men man är en stark sympatisk outsider bakom Mali som har vissa självdestruktiva tendenser.

::::

Mali har länge varit sedd som ett lag som alltid ska ta sig långt i denna turnering men de två senaste mästerskapen har man misslyckats med att ta sig vidare från gruppspelet.

Nu hoppas man på förändring under fransmannen Alain Giresse (som var ett hörn av den franska 80-tals kvartetten ”Carré[=fyrkant] Maqique”) som tog Gabon till det förra mästerskapet. Men han får förlita sig på ett Mali utan viktiga spelare som landslagspensionerade Frederic Kanoute, Mahamadou Diarra, skadade Adama Coulibaly & Mohamed Fofana och flera äldre spelare som Giresse valt bort tillförmån för yngre spelare. Till den grad att Barcelona mittfältaren Seydou Keita och Panathinaikos försvararen Cedric Kante är de enda spelarna som är äldre än 28.

Men det finns gott om bra spelare då nästan hela truppen spelar i Ligue 1 där framför allt försvaret är välmeriterat och Sochaux anfallaren Modigo Maiga rapporterades vara så gott som klar för Newcastle innan det rapporterades om knäproblem.

Helt klart andrahandsfavoriter i gruppen och mindre stjärnor att vara beroende av bådar gott men man ska se upp för Botswana & Guinea.

::::

Guinea lyckades otroligt nog i kvalspelet slå ut jättarna Nigeria och var ett av de målgladaste lagen i kvalspelet. Detta tack vare f.d. Dinamo Kiev anfallaren Ismael Bangoura och Kevin Constant, den senare som inte kommer medverka då hans klubb Genoa försöker sälja honom.

Guinea lyckades inte ta sig till förra mästerskapet men dessförinnan tog man sig till kvartsfinal tre mästerskap i rad. Och det mycket tack vare den vidunderliga offensiva spelaren Pascal Feindouno som gjort åtta mål i Afrikanska mästerskapen och är därmed den mesta målskytten av alla spelare som medverkar i årets turnering.

Men bortom Feindouno har man även kultspelaren Bobo Baldé med möjligen fotbollshistoriens största lår. Som möjligen spelar tillsammans med den forna Hull-spelaren Kamil Zayatte om inte Zayatte placeras på defensivt mittfält.

På mittfältet har man annars de intressanta Stuttgart-spelarna Bah och Traore som är unga och färska i landslagssammanhang men som mycket väl kan få betydande roller.

Kanske laget med flest sköna profiler men dessa är alla något till åren och på väg neråt i karriären men Guinea lär säkerligen kunna konkurrera med Mali och Botswana om andraplatsen.

::::

Vad tror ni om turneringen? Tänker ni följa den? 

 

Håll koll på Fotbollsoraklet för den sista gruppgenomgången imorgon eller i övermorgon.

Tidigare gruppgenomgångar
Grupp A – http://www.fotbollsoraklet.se/infor-afrikanska-masterskapen-grupp-a/
Grupp B –  http://www.fotbollsoraklet.se/infor-afrikanska-masterskapen-grupp-b/
Grupp C – http://www.fotbollsoraklet.se/infor-afrikanska-masterskapen-grupp-c/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *