Inför Arsenal – Manchester City

Idag söndag är det dags för stormöte i London då Arsenal tar emot regerande mästarna Manchester City. Hannes Krantz och Lukas Lindell Welander har tagit reda på läget i de båda lagen.

I höstas slutade mötet lagen emellan 1-1, då på Manchester Citys hemmaplan. Vad krävs från Arsenal för att ta hem tre poäng i dagens match? Vad blir den avgörande faktorn och vem måste kliva fram?

Arsenal måste täppa till bakåt vilket varit akilleshälen under hela hösten egentligen. Alldeles för lätta mål släpps in och det är en viktig del i dagens match. Men även att utnyttja max av Walcott som varit i grym form de senaste matcherna. Det är även dags för Cazorla att plocka fram höstformen för det har sett lite trögt ut på sistone. Om det får alla delar att fungera kan man ta med sig 3 poäng.

Arsenal ligger 6:a i Premier League efter drygt halva säsongen spelad. Vad är ett realistiskt mål vad gäller position i ligan? Borde man vara nöjda med Europa-spel (topp 5) eller ska man ha ambitionen att sluta i topp 3? Och hur tror du i så fall att man lyckas med det?

Arsenals mål är att ta sig till CL. Vinna ligan är redan kört men det är fortfarande fullt möjligt med CL. Bara det är otroligt tufft då det är grymt jämt denna säsongen då de andra lagen är väldigt bra de med. Men med tanke på kvaliten på Arsenals trupp ska det inte vara några problem att knipa en fjärdeplats. För att kunna fixa det måste man plocka fram det maximala av alla spelare. De måste även hålla en stabil nivå då det är mycket dippar just nu. Ett par nyförvärv hade inte heller skadat då truppen är ganska tunn just nu.

Hur slutar dagens match?

Det kommer bli en spännande och tät match mellan två riktigt bra lag. Ett oavgjort resultat ses kanske som det mest troliga med Manchester City som knappa favoriter!

Manchester City har under säsongen bara förlorat två matcher men ligger ändå hela 7 poäng efter Manchester United i topp. Det har blivit många kryss och anfallsspelet har varit sådär. Hur ska Mancini ställa upp för att få igång det anfallsglada City som vi såg under förra säsongen?

Det har gått lite trögt offensivt stundtals för City, men jag ser det inte som ett jättestort problem. Det är bara United och Chelsea som har gjort fler mål än City den här säsongen och nu har det också sett bättre ut på sistone (efter förlusten mot Sunderland), med två vinster och sju mål gjorda. Edin Dzeko och Sergio Agüero har visat framfötterna ordentligt och jag tror att mycket hänger på just dessa två herrar vad gäller målskyttet. En av mina favoritspelare, David Silva, ska också hitta toppformen för att få Citys offensiv att fungera optimalt – likt vad den gjorde säsongen 2011/12.

Manchester City har just nu bara Premier League att koncentrera sig på medan United även har CL. Kommer det att påverka framöver med tanke på det tuffa spelschemat som märks efter jul och nyår. Förra året började ju City tappa och United kom ikapp. Är det något vi kommer få se även i år?

Självklart tar det på krafterna ju tuffare spelschema man har. Men man ska inte glömma bort, dels att Alex Ferguson är skicklig på att använda rätt spelare i rätt matcher för att inte trötta ut nyckelspelare och förhindra skador med mera, men även motivationen som ges vid spel i Champions League. I den här ekvationen så kan det även vara värt att räkna in att det oftast är lättare att jaga (som tvåa i ligan) än att bli jagad. Jag tror hursomhelst att Citys form är på väg uppåt och vi kommer få se färre oavgjorda resultat och förluster för ”The Blues”, samtidigt som United kan komma att lägga mycket fokus på Champions League där de har chansen att gå riktigt långt. Därför kommer nog City ikapp tillslut och det lär bli en slutspurt in i de sista omgångarna mellan United och City om guldet.

City har även haft stora problem med försvarsspelet under säsongen och man har startat med många olika backlinjer. Hur har det stört ett annars väldigt stabilt City?

Offensiven byggs ofta på en stabil defensiv, därför är det klart att det inte bara påverkar det defensiva och antalet insläppta mål, utav även dominansen i matcherna och målskyttet. I dagsläget har man både Kolarov, Richards och även Maicon på skadelistan och det är klart att med stora skadebekymmer så blir det mycket rotation på positionerna. Det skadar i sin tur defensiven som ska vara det mest stabila lagdelen, och det påverkar som sagt i sin tur hela laget. Men som jag nämnt tidigare så tror jag att Citys form är på väg uppåt nu och jag tror att om du frågar mig samma fråga om ett par månader så är det glömt och Mancini kommer ha fått fart på stabiliteten och säkerheten i backlinjen.

Hur slutar dagens match?
Det kommer bli en jämn match. Arsenal, med hemmaplan, kommer ha stort stöd av fansen och City kommer vara otroligt taggade och sugna på att åka hem till Manchester med tre poäng. Jag tror att City kommer dra det längsta strået och vinna med 3-1. Spel- och chansmässigt tror jag dock på en jämn match.

 

Arsenal – Manchester City börjar kl 17.00 och sänds på Viasat Fotboll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *