Inför: Championship 10/11

Jag vet inte hur de är för er läsare men jag har ända sedan tv4 sände Championship fotboll för nästan 10 år sedan vart intresserad av den Engelska andradivisonen.
Jag var då inte så gammal, precis börjat skolan och då jag inte hade möjlighet att se Premier League så fastnade jag för The Championship i stället, så gick de till och nu har jag längtat ett par dagar till att få se mitt favoritlag i de lägre divisonerna Watford inleda mot Norwich.

Ligan har dock ändrats en del, har t.ex. bytt sponsor namn två gånger – inför säsongen har man bytt till ”Npower” –  dessutom har självklart pengar i form av Rika ägare och många fler klubbar med finansiella problem tillkommit.

Vad kan man förvänta sig av denna säsongen då?

Ja, Vi har tappat tre giganter i sammanhanget i Newcastle, West Bromwich & Sheffield Wednesday som gått upp till Premier League respektive ramlat ner i League one, Dock så är ju risken överhängande att vi får se Jojo-laget West Brom tillbaka i Andradivisionen nästa säsong.
Dessutom så följde Ian ”Ollie” Holloway med Blackpool ut, P’Boro ett av krislagen i fjol som började säsongen med en Ferguson vid rodret men slutade 3 managers senare med f.d Lettland-coachen Gary Johnson som i ett par år vart en stabil mittenlags tränare i Bristol City och de sist men inte minst är Golf-mode klubben Plymouth som trots att Sturrock – som tog dem från League 2 till Championship på två säsonger under sin förra sejour – återvände inte kunde hålla sig kvar.
Sturrock blev fick sparken snett uppåt till någon nyuppfunnen roll i kluben för att göra plats åt större storspelaren Paul Mariner men de räckte inte och nu börjar de om i League med ”Monkey head” Peter Reid.

Men de lagen som ersatt är inte kattskit, framförallt så är storklubben Leeds tillbaka med ambitioner att nå högsta divisonen där de hör hemma.

Som vän av ordning så bör man ju börja någonstans så jag börjar med vilka jag tror åker ut.

Scunthorpe United – anfallsparet Gary Hooper & Paul Hayes som tillsammans stod för 28 av Scunthorpes 62 mål ifjol har lämnat för Celtic respektive Preston, jag tror inte Rochdale-värvningen kommer kunna ersätta Hooper så som Hooper ersatte Paterson, Paterson ersatte Sharp och Sharp ersatte McLean.
Även om han skulle lyckas fylla de där målgörar skorna så har man även tappat Matt Sparrow – Inte Jack – som spelat över 10 säsonger i klubben och den unge men rutinerade vänsterbacken Marcus Williams som gick till Reading. Lägg till att man redan i fjol var 5 poäng från nerflyttning och de laget med flest insläppta mål och vi har en trolig jumbo.

Portsmouth F.C – Det som talar för Pompey är ju att de har en bra första elva, det som talar emot dem är att de har svårt att få ihop en  startelva. 13 spelare har man i A-laget, man har möjlighet att värva två till gratis eller på lån. Dock så tvivlar jag på att Kevin Prince Boateng kommer stanna i Pompey och slåss om nytt kontrakt. De handlar nästan om att undvika skador för visst kan man få ihop en bra elva men fler spelare kan komma att lämna och jag tror inte de räcker.
Crystal Palace – I fjol klarade man sig kvar tack vare en uddamåls vinst mot Sheffield Wednesday, visst man fick ett 10-poängs avdrag men jag tror ärligt talat att man är svagar i år och visst för att Darren Ambrose är en bra spelare för denna nivån så tror jag Palace åker ner i år, tyvärr nu när man verkar fått lite ordning på skutan(palatset?) och är inte längre ”under administration”.

Nu blir de dem jag tror tar de fyra play-off platserna (plats 3-6)

Leicester City – Förra året var man nära, men man åkte ut på straffar i Play-off semifinal mot Cardiff bland annat tack vare en viss Kermogant men nu är Panenka familjens svarta får utlånad till andra sidan kanalen och när Pearson lite oväntat gick till Hull så tog man inte Paulo Sousa.
De är till viss del tack vare denna ”Golden generation”-portugis som jag tror Leicester, vars tröjor jag älskar för deras härliga blåa färg, Walkers-loggan och (Salt’n) Lineker.
Paulo Sousa var i fjol manager i Swansea, Swansea slutade en poäng (och 13 måls sämre målskillnad) bakom Blackpool, vad var de för speciellt med Swansea då? Jo, man släppte endast in 37 mål, endast slagna av Newcastle på den punkten. Lite hör de ihop med att man endast gjorde 40 mål vilket var minst i hela ligan men Swansea till skillnad mot Leicester saknar bra målskyttar, just kombinationen med Leicesters anfallspel och Sousa som kan göra försvaret bättre tror jag kommer bli väldigt lyckat.

Nottingham Forest – Billy Davies mannar åkte ut mot överraskningen Blackpool i sin Play-off semifinal i fjol men man har i stort sett fått behålla sitt lag – även fast Davies är tydlig med att han vill kunna få värva – och de är ett ungt, bra lag. Starkt försvar – 40 mål insläppta – , den unge playmakern Majewski har man värvat nu också efter ett lyckat lån i fjol och till sist i anfallet har man kvalitets namnet Dexter Blackstock tillsammans med Robbie Earnshaw som gör mål på samma sätt om han spelar i League 2 eller i Premier League. Att han är den ende spelaren att som har gjort hattricks i de fyra högsta engelska divisionerna, FA-cupen, Ligacupen och även i en landskamp för Wales.

Sheffield United – I de tre raka säsongerna man vart i Championship har man vart nära att gå upp, inför säsongen har man rensat ut lite dödkött och fyllt på med flera bra spelare och jag tror att de kommer vara däruppe och knipa en play-off plats i år.
Visst, Darius Henderson som är långtidskadad är viktig för laget men tror att ersättaren Bogdanovic som var väldigt bra i Barnsley kommer kunna klara hans ”Target man”-roll på ett utmärkt sätt, förhoppningsvis kan de också få den lovande Ched Evans att bli så bra som man ser att han kan bli.

Bristol City – Min sista Play-off kandidat är en liten överraskning, Bristol är en stor stad utan lag i högsta divisonen. Kan nästan jämföra de med Linköping för att dra en svensk paralell.
I fjol var man inte långt i från, och det var försvaret som brast. Men nu har man köpt Englands förstemålvakt i VM efter Greens tavla – David James! Men inte bara de utan Kalifa Cisse och Nicky Hunt för att förstärka försvaret. I Anfallet är de Nicky Maynard som gäller, 20 ligamål i fjol och de var oftast snygga mål, The Lad’s a Bit Special
En annan viktig person för möjlig Bristol framgång är Steve Coppell, en mycket bra tränare som tog Reading till en åttonde plats men de kan dock ta två säsonger innan han riktigt kunnat sätta sin prägel på laget, så går de inte till play-off i år så gör de nog de nästa år (kanske direkt uppflyttade då?)

Vilka tar steget direkt upp då? Först vilka som blir tvåa.

Burnley – Visst, man har tappat suveränen Steven Fletcher men köpt en av de bästa målvakterna utanför Premier League i Lee Grant, en duglig Marney, Iwelumo som inte alls funkade i Premier League men i Championship är de en annan spelare och en viktig ”big man” där framme. Lägg till Ross Wallace som är en väldigt bra kantspringare med rutin från högsta divisonen.
Man har dessutom kvar stommen från de laget som skrällde mot Manchester Utd och var svårslagna på hemmaplan. Dock ett frågetecken för managen Brian Laws som hjälpte Wednesday att ramla ur Championship förra säsongen.

…sist och men inte minst bäst de laget jag tror vinner Championship säsongen 10/11

Middlesbrough – Gordon Strachan kan den skotska fotbollen och de är därifrån han byggt sitt lag.
Kris Boyd är skotska ligan bäste målskytt någonsin, Kevin Thomson är en kvalitets mittfältare plockad från samma lag, McManus var lagkapten i Celtic och gjorde de bra när han var på lån i fjol tillsammans med Nicky Bailey som är en väldigt bra målgörare som mittfältare.
Man har dessutom kvalitets spelare på de andra personerna och Gordon Strachan tror jag är rätt man för att ta tillbaka Boro till högsta divisionen.

De var de de…Jag hoppas ni också tippar i kommentatorsfältet nedan hur de kommer gå i Championship.

2 tankar kring ”Inför: Championship 10/11

 1. Possi

  Jag tror, till skillnad från dig, inte alls på Burnley. Tror dom kommer hamna någonstans i mitten.

  Jag vill ju tro på Leeds, men jag törs inte riktigt. Men en play-off plats är väl inte helt orealistiskt tycker inte jag i alla fall. Men det känns som om serien är fruktansvärt jämn, kommer upp minst 10-12 lag som kan knipa en play-off plats och nästan lika många som kan åka ur.

  Skoj med riktig fotboll igen! Missade dock kvällens match p.g.a. egen match, men imorn då jävlar!!! 😉

  Svara
  1. linhem

   Tvivlar mest på Laws men Burnley har värvat bra helt enkelt.

   Ja, ett riktigt getingbo…ändrade många gånger vilka jag skulle tippa till play-off.

   Reading, Preston, ditt Leeds, Coventry, Swansea (om de kan göra mål), QPR, Hull p.g.a Pearson är en bra tränare + Nobby Solano! och Ipswich för att man aldrig vet med Roy Keane är alla faktiskt klart möjliga play-off kandidater.

   …Dock så brukar ju de vara en del av de tippade i toppen som ändå är på nedre halvan och managern får sparken (*host*QPR*host*).

   Har laddat med en påse Salt'n Lineker, iofs inte Walkers utan Estrella men de funkar!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *