Inför Chelsea-Napoli med Tobias Hult!

Fotbollsoraklet.se tar en titt på det spännande Champions League-mötet mellan Chelsea och Napoli. Fotbollsoraklets Chefredaktör Mattias Sörensson ställer några frågor till Englanndredaktören Tobias Hult.

1. Det är återigen dags för Champions League. Ett tufft möte i London väntar. Hur ska Chelsea göra för att besegra Napoli och ta sig vidare ifrån denna tuffa kamp?
– Chelseas enda alternativ är att ösa på framåt redan från början, och ta risker. Ett tidigt mål kan ge en stor fördel, med tanke på att Chelseas rutin i Champions League är högre än Napolis. Det bästa vore helt enkelt att spela som mot Stoke, där endast effektiviteten satte stopp. Drogba fick med sig ett viktigt mål, och att inte spela honom framför Torres här vore tjänstefel av Di Matteo. 2-0 räcker för att gå vidare. Detta vet Chelsea om. Napolis anfallare bör förbereda sig för smällar. Terry, Luiz, Cahill och Ivanovic är alla tänkbara startspelare, och ingen kommer att ta det försiktigt.

Ett starkt försvar och ett effektivt anfall kan räcka för avancemang. Tyvärr för Chelseas del låter det lättare i teorin än i praktiken. Startelvan kan avgöra mycket.

2. Vilka är Chelseas styrkor/svagheter? Kan Napoli dra nytta av något speciellt i detta möte?
– Chelsea måste anses som ett alldeles för ojämnt lag numera. Ett formstarkt Chelsea på Stamford Bridge är i stort sett ostoppbart, medan ett formsvagt Chelsea på bortaplan gärna leder till stora fiaskon. Laget är därmed väldigt oförutsägbart, och gör därför bäst i att lita på sin taktik istället. Som nämnts tidigare har Chelsea potential att spela hårt, på gränsen till fult, och det kan löna sig mot motstånd som sätter teknik framför fysik.

En hård taktik kan även straffa sig, särskilt om Luiz spelar. Om Napoli håller nollan tillräckligt länge, samtidigt som Chelsea provoceras kan en utvisning mycket väl drabba hemmalaget.

3.Andre Villas-Boas fick nyligen sparken och det diskuteras hejvilt om ny tränare. Ser du detta som positivt eller negativt att han inte finns med på bänken i mötet mot Napoli? Och, vem tror du tar över laget som tränare?
– Det är svårt att säga. Långsiktigt sett är det självklart ett stort felsteg av Abramovich. Lagets stora satsning på kontinuitet kostade £40 miljoner, och varade i cirka 8 månader. Kortsiktigt däremot kan det ge en lite ökad effekt, i alla fall på de äldre, revolutionerande spelare. De har nu insett att deras makt är högre än tränarens, och lär utnyttja detta. En spelare som Lampard är förmodligen oerhört taggad över att visa hur fel det var att sätta honom på bänken i höstas. Kortfattat tror jag inte att det ger någon större effekt genast, men att det i längden blir negativt.

Jag har en känsla av att Fabio Capello kan presenteras som ny manager. Det vore helt klart det bästa alternativet. Chelsea behöver en stark ledare, inte en kompis. De behöver också tänka på lång sikt. Då är Capello helt klart ett bättre val än Mourinho.

4. Napoli vann senast med imponerande 6-3 mot Albin Ekdals Cagliari. Ett positivt formbesked för Napolis del. Skrämmer detta ett Chelsea som har haft det tufft på sistonde?
– Ja, egentligen skrämmer det nog Chelsea ganska mycket, även om de aldrig skulle erkänna det. Chelseas fans är stolta av sig, de vill se segern mot ett formsvagt Stoke som början på en ny formtopp. Innerst inne vet alla hur liten chans laget har till avancemang. Däremot blir ju allt vad man gör det till. 6 mål är imponerande, men att släppa in 3 mål mot Cagliari tyder på att det även finns svagheter hos italienarna.

 

5. Vem blir nyckeln till framgång för Chelsea? Vem ska kliva fram och ta ansvar i denna match?
– Tråkigt och diplomatiskt måste jag svara Roberto di Matteo. Det gäller att bänka spelare som Torres och Meireles, och ge de bästa spelarna chansen. Drogba, Essien och Ramires kan alla spela en viktig roll. Baserat på Chelseas lite B-betonade elva mot Stoke i helgen verkar di Matteo prioritera rätt spelare. Många vilades då, nu är det bara bästa elvan som gäller.

Om man ska peka ut en enskild spelare måste jag säga Ramires. Även om det är upp till Drogba att leverera nu när Sturridge endast gjort ett mål på tre månader så har Ramires tydligt visat hur viktig han är i år. Det kan jämföras lite med Yaya Toure i City, de båda är ungefär lika viktiga för sina respektive lag. En formstark Ramires kan skapa problem för Napoli.

6. Tills sist, hur tror du att matchen slutar? Finns det någon chans att vi får se ett klassiskt straffavgörande?
– Detta känns som en oerhört svår match att förutspå. Chansen till straffar finns, självklart. Jag tror ändå att första målet avgör matchen. Om hemmalaget tar ledningen är straffar ett tänkbart scenario. Om Napoli däremot gör mål nummer ett kan nog luften gå ur Londonlaget. 1-1 får bli min gissning, i en match där Napoliförsvaret sköter sig strålande.

***
Håller du med oss?

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *