Inför Derby della Capitale med en romanista och en laziale.

Imorgon är det äntligen dags för ett av Europas hetaste derbyn, Lazio-Roma, och som uppladdning inför denna drabbning så har jag (hardcore-romanista) och Jesper (hardcore-laziale) svarat på några frågor angående matchen!

 

– Vad är dina förväntningar inför söndagens derby?

Julia svarar: Att det kommer bli en spännande, nervös och jobbig match med två lag som kommer göra allt för att bli bäst i stan.

Jesper svarar: Jag tror att Lazio, efter fem raka förluster, reser sig ur askan och tvålar dit lillebror. Spelarna kommer att rycka upp sig och verkligen visa hjärta – något man inte gjort sedan 2009. Annars tror jag att matchen som vanligt blir väldigt tät och stundtals nästan lite krampaktig.

– Hur känns det att ha vunnit/förlorat fem derbyn i rad och hur tror du det kommer påverka matchen?

Julia svarar: Det känns fantastiskt givetvis. Alla dessa fem derbyn har varit otroliga prestationer utöver det vanliga. Inför de tre senaste derbyna har jag tänkt: ”det här klarar vi inte…Lazio är för hungriga…det är omöjligt att vinna ett derby till…!”. Men Roma har motbevisat mig gång på gång på gång. Så inför imorgon har jag såklart en känsla i kroppen som säger att det är omöjligt att vinna IGEN. Lazio kommer vara hungriga, det kommer dem garanterat vara men det har de väl sagt inför alla dessa derbyn utan att det har gett resultat. Roma kommer dock också vara hungriga för man kan inte bli mätt på derbyvinster. När vi redan gjort det FEM gånger så kan vi lika gärna göra det en sjätte gång.

Jesper svarar: Ja…det känns bara skitdåligt. Förnedrande. Jag hoppas att spelarna känner detsamma och att man därför kommer att vägra förlora, och ge sig fan på att inte torska sin match i matchen. Från oss supportrar är detta ett högst berättigat krav, för den delen.

– Hur viktig är matchen för dig som Lazio-/Roma-supporter?

Julia svarar: Det är den viktigaste matchen under säsongen. Vinner man båda derbyna så kan det snudd på rädda en säsong även om man kommer 6-7a. Det finns inga bättre och skönare vinster än de mot Lazio och det finns således inga värre och smärtsammare förluster än de mot Lazio (tur att det var ett tag sen nu).

Jesper svarar: Det är det viktigaste som händer under året, dessa derbyn. Redan ett par veckor innan matchen börjar jag känna nervositet, och en stor del av de vanligtvis viktiga aspekterna av tillvaron förskjuts en aning. På matchdagen är det som att man inte är en normalt funtad människa utan mer ett instinktivt djur, som går på adrenalin och hjärta. En vinst i derbyt är lika mycket värd som fem, eller kanske till och med tio, vanliga ligamatcher.

– Vilka är era styrkor respektive svagheter inför matchen?

Julia svarar: Våra styrkor såg man i senaste matchen mot Atalanta som var vår bästa match för säsongen hittills. Då hade vi riktigt bra spel varvat med farliga målchanser. Osvaldo är on fire och vi har börjat få igång vårt anfallsspel som vi tidigare haft problem med. Inför just den här matchen så är en av våra stora svagheter att vi har så många nya spelare i startelvan. De har aldrig spelat ett liknande derby tidigare och vet på så sätt inte riktigt vad det innebär ännu. Det här är långt ifrån en vanlig match och vi får hoppas att våra spelare är med på noterna från start. Sen är givetvis den största svagheten att kungen av Rom, Francesco Totti, inte finns med på plan!

Jesper svarar: Offensiven har sett väldigt bra ut, eller åtminstone enskilda offensiva spelare. Cissé och Klose borde få Romas backlinje att darra, samtidigt som även Hernanes är ett stort hot offensivt. Defensiven har till skillnad från ifjol sett sämre ut, och måste fungera bättre än vad den gjort om det ska bli vinst på söndag.

 

– Vem blir nyckelspelaren i de båda lagen?

Julia svarar: För Roma tror jag det blir De Rossi. Han har fått en nytändning och inlett säsongen strålande. Han är romanista sedan födseln och vet vad ett Romderby innebär. Jag tror hans grinta kan smittas av på våra andra spelare vilket kan bli mycket avgörande. Imorgon kommer han leda laget som capitano och bära fram Roma till seger. Han kommer bli otroligt viktig. För Lazio kanske det blir…Klose?

Jesper svarar: Jag anser alltid Christian Ledesma vara nyckelspelaren i Lazio, och fortsätter med det. Har han en bra dag är Lazio oftast bra. Men samtidigt ber jag en bön om att Cissé, Klose, Dias och Marchetti samtliga vaknar på rätt sida – då kan nog detta bli riktigt roligt. I Roma har jag störst respekt för De Rossi.

– Vem ser du mest som ett hot i motståndarlaget?

Julia svarar: Jag har ingen aning om jag ska vara ärlig. Jag anser att vi är ett bättre lag än Lazio och därför kan det största hotet bli oss själva om vi inte spelar som vi vet att vi kan. Kloses huvudspel är väl det vi måste hålla koll på i Lazio.

Jesper: Jag anser inte Roma ha ett särskilt bra lag, ärligt talat. Som sagt så respekterar jag De Rossi, som genom åren betett sig precis tvärtemot en klassisk romanista, och visst finns det kvalitet i spelare som Pizarro, Pjanic, Bojan och Borriello, men samtidigt har många Romaspelare passerat bäst-före-datumet för länge sedan. Jag anser att Lazio har ett starkare lag.

– Vad gör Romderbyt hetare än Milanoderbyt?

Julia svarar: För att det är mer rivalitet och känslor inblandat. Milan och Inter är visserligen två större och bättre fotbollslag men så fort det är dags för Romderby så är det en känsloladdad atombomb som exploderar. Det är en helt annan slags stämning som Milanoderbyt inte kommer i närheten av. Ett derby betyder så mycket mer för en romanista/laziale än för en interista/milanista.

Jesper svarar: Två ord: rivaliteten och hatet. Milanolagen och dess supportrar respekterar varandra betydligt mer enligt traditionen, och därför blir inte matcherna lika passionerade.

–  Kan Roma eller Lazio utmana om scudetton i år?

Julia svarar: Inte i år utan båda lagen får nog sikta in sig på en Europa League-plats. Dock så är det ingen omöjlighet och fortsätter Milanolagen sin kräftgång under en längre tid så kan vad som helst hända. Det är Serie A vi pratar om och inte La Liga (tack-o-lov!!!).

Jesper svarar: Rimligtvis – nej. Jag trodde innan säsongen att Lazio skulle kunna konkurrera om en CL-plats, men efter försäljningarna av Zárate och Floccari samtidigt som man inte förstärkte backlinjen på mercatons sista dag förlorade jag hoppet. Milan, Napoli och sedan Juventus, alternativt Inter, kommer att ta de tre första platserna. Lazio och Roma får båda sikta in sig på Europa League nästa säsong.

–  Vilket är ditt bästa derbyminne?

Julia svarar: Ojojoj, det är i ärlighetens namn i princip omöjligt att svara på. Som romanista finns det många fina segrar att minnas tillbaka till. Den förkrossande 5-1-utklassningen, 2-0-vinsten då vi vann vår 11e match på rad och blev historiska, 1-0-segern då Cassetti vart matchhjälte och det senaste derbyt då Totti lekte med allt och alla är alla fantastiska skalper. Men ett derby jag kanske ändå har allra närmast hjärtat är 2-1vinsten under våren 2010. Då befann jag mig nämligen själv i Rom och vinsten innebar att vi behöll platsen som serieledare. Hela Rom firade som vi vunnit scudetton och allt var rent utsagt galet. Bland det starkaste och häftigaste jag upplevt som romanista.

Jesper svarar: Att från Tribuna Teveres läktare se Valon Behrami avgöra vårderbyt 2008 (3-2) i 92:a minuten. Det är inte bara mitt bästa derbyminne, det är tveklöst det största jag bär med mig fram till denna dag. Jag har aldrig varit så lycklig. Det var så oerhört stort att den som inte var där omöjligen kan förstå.

–  Hur firar du en eventuell vinst?

Julia svarar: Så långt vågar jag inte tänka än (skittråkigt svar, jag vet!).

Jesper svarar: Låt oss först fokusera på matchen – sedan tar vi eventuell fest. Med tanke på att det är söndag är det kanske inte läge att poppa champagnen klockan elva på kvällen, det blir mera att njuta av ett känslomässigt lyckorus. I Rom är det en annan sak.

–  Hur slutar matchen och vem blir derbykung?

Julia svarar: Hatarhatarhatar att gissa resultat men måste jag säga något så säger jag 2-2 och att vi således delar ”broderligt” på poängen. Hjälte blir domare Tagliavento som ger oss minst en straff, he he he.

Jesper svarar: 2-1 till Lazio, Klose inleder målskyttet innan capitano Rocchi hoppar in i 75:e och stänker dit sitt hundrade Laziomål framför Curva Nord. Det vore vackert, och det vore Rocchi värd.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *