Inför EM 2012 – Danmark

GRUNDFAKTA OM DANMARK:

FIFA-ranking: 10
Förbundskapten: Morten Olsen
Flest landskamper: Peter Schmeichel (129)
Meriter: 3 OS-silver, 1 OS-brons, 1 EM-guld

Historia:
1908, i historiens första fotbolls-OS, knep Danmark silvret bakom Storbritannien. Samma procedur upprepades fyra år senare i Stockholm. 1948 i London-OS nådde danskarna ända till semifinal, innan de fick stryk mot Sverige. De lyckades dock ta hem bronset efter seger i bronsmatchen mot – just det – Storbritannien. 1960 i Italien nådde danskarna finalen, där man fick se sig besegrade av Jugoslavien med 3-1.

Till EM 1992 tilldelades Danmark en gratisbiljett sedan Jugoslavien blivit ett land i krig och tvingats dra sig ur. Man gick vidare som grupptvåa bakom Sverige, slog ut Holland på straffar i semifinalen och vann med 2-0 mot Tyskland i finalen. Detta är den enda stora titeln danskarna har i fotbollshistorien, men ack så överraskande den var.

TRUPPEN:


Målvakter:

Thomas Sørensen (35 år, Stoke) – 100/0 – Betyg: 3

Uppe i 100 landskamper och den rutinerade Sørensen får betraktas som förstamålvakt inför turneringen. Har dock haft svårt att platsa i Stoke, vilket kan öppna upp för Lindegaard.

Anders Lindegaard (28 år, Manchester United) – 5/0 – Betyg: 3
Värvades till United i november 2010, men det var först den här säsongen som 28-åringen fick chansen kontinuerligt. Skadade sig dock i slutet av januari och har varit borta sedan dess.

Stephan Andersen (30 år, Evian) – 8/0 – Betyg: 2
Kom till  franska Evian inför säsongen och fick chansen mellan stolparna där. Får dock anses vara tredjemålvakt i landslaget och får nog nöja sig med att sitta bänken.

Försvarare:

Simon Kjær (23 år, Roma) – 22/0 – Betyg: 3
Hade en misslyckad utlåning till Roma under den gångna säsongen, men beräknas ändå ta en plats i startelvan här. Räkna med att han har stor revansch att utkräva.

Daniel Agger (27 år, Liverpool) – 44/5 – Betyg: 4
Given i startelvan, är dessutom lagkapten i landslaget. 27 år gammal är han inne i en av sina bästa perioder och har dessutom en viktig roll i Liverpool.

Simon Poulsen (27 år, AZ Alkmaar) – 16/0 – Betyg: 3
Vänsterback som från början spelade vänsterytter. Efter flytten till AZ har han dock flyttats ner till backlinjen och det är där han kommer spela nu. Ordinarie på sin position.

Lars Jacobsen (32 år, FC Köpenhamn) – 49/1 – Betyg: 3
Högerback som förväntas bli Poulsens motsvarighet på andra kanten. Har erfarenhet från spel i Premier League och är en rutinerad försvarsspelare.

Andreas Bjelland (23 år, Nordsjælland) – 5/0 – Betyg: 2
Har en norsk far men valde ändå att spela för moderns hemland Danmark. Har skrivit på kontrakt med FC Twente och kommer flytta dit under sommaren. Backup i mittförsvaret.

Jores Okore (19 år, Nordsjælland) – 2/0 – Betyg: 1
19-åringen blev den siste spelaren som blev inkallad till 23-mannatruppen. Gjorde sin debut mot Sverige i november och är med för att se och lära här. Fjärde mittback.

Daniel Wass (23 år, Evian) – 4/0 – Betyg: 2
Blivit utlånad till Evian från Benfica under den gångna säsongen och fick chansen som ordinarie där. Ganska oerfaren i landslagssammanhang och räknas som backup till Jacobsen.

Mittfältare:

William Kvist (27 år, VfB Stuttgart) – 27/0 – Betyg: 3
En ganska mångsidig spelare som trivs bäst på innermittfältet. Har erfarenhet från handboll, vilket förklarar hans långa inkast. Startmaterial i en defensiv roll.

Christian Eriksen (20 år, Ajax) – 21/2 – Betyg: 4
20 år ung har han redan 21 A-landskamper på kontot; fler lär det bli. Yngst i VM 2010 och har en nyckelroll i Ajax. Fightas om en startplats.

Christian Poulsen (32 år, Evian) – 90/6 – Betyg: 4
Har rutin i överflöd med sina 90 landskamper och dessutom klubbar som Juventus och Liverpool på meritlistan. Tuff konkurrens här dock.

Lasse Schöne (25 år, Ajax) – 9/2 – Betyg: 2
Spelat i NEC Nijmegen sedan 2008, men värvades till Ajax i april. Därmed blev han den 21:a dansken i klubbens historia. Får nöja sig med en bänkplats här.

Michael Silberbauer (30 år, Young Boys) – 24/1 – Betyg: 3
Spelat över 100 matcher med både Aalborg och FC Köpenhamn, där han dessutom blev ligamästare tre gånger. Innermittfältare som får svårt att platsa i startelvan.

Jakob Poulsen (28 år, Midtjylland) – 20/1 – Betyg: 3
Inledde sin karriär i Esbjerg, innan han såldes vidare till Heerenveen 2006. Är sedan 2008 tillbaka i danska ligan. Tänkbar startspelare, men långt ifrån given.

Thomas Kahlenberg (29 år, Evian) – 36/4 – Betyg: 3
Offensiv mittfältare som lånades ut från Wolfsburg till Evian under den gångna säsongen. Var med redan i EM 2004 och vet vad det här handlar om.

Niki Zimling (27 år, Club Brugge) – 9/0 – Betyg: 2
Defensiv mittfältare med förflutet i Udinese. Tillsammans med Schöne har han minst landskamper bland mittfältarna och får svårt att ta en plats.

Anfallare:

Michael Krohn-Dehli (29 år, Brøndby) – 19/4 – Betyg: 3
Har spelat över 110 matcher för Brøndby sedan han kom till klubben 2008 och har chansen att komma med som ytter i ett 4-3-3-system.

Dennis Rommedahl (33 år, Brøndby) – 114/21 – Betyg: 3
Ojojoj, här snackar vi rutin i massor. Har hela 114 landskamper på meritlistan och var med redan i VM 2002. Kommer ta en plats till höger i anfallet.

Nicklas Bendtner (24 år,  Sunderland) – 46/17 – Betyg: 3
Centerforward med ett enormt självförtroende. Utlånad till Sunderland den här säsongen, där han gjorde en del fina insatser. Kan dock förfoga över fotbollsvärldens största ego.

Nicklas Pedersen (24 år, Groningen) – 7/0 – Betyg: 2
Fick sitt genombrott i Nordsjælland och såldes vidare till Groningen 2009. Där har han gjort 11 mål på 68 matcher. Får ses som backup till de tre spelarna ovan.

Tobias Mikkelsen (25 år, Nordsjælland) – 2/0 – Betyg: 1
Ytter som värvades från Brøndby till Nordsjælland 2009. 11 mål på 80 matcher, ett inte alltför imponerande facit. Blir förmodligen femtevalet som anfallare.

LAGSAMMANFATTNING:

Målvakter (3 av 5):
Morten Olsen förfogar över två jämnbra målvakter, Sörensen och Lindegaard. Rutinen talar dock till fördel för Sörensen, som förväntas bli förstamålvakt efter Lindegaards vristskada.

Försvarare (3 av 5):
Jacobsen – Agger – Kjær – Poulsen. Där är den backlinje som förmodligen kommer starta mot Holland i premiären. Stabila försvarare som sällan gör bort sig. Lite svagare täckning bakom dessa fyra dock.

Mittfältare (3 av 5):
Enligt undertecknad den starkaste lagdelen i Morten Olsens landslag. Eriksen känns ändå som en av startspelarna. Kanske kan Kvist och Christian Poulsen ta hand om de övriga platserna? Både Jakob Poulsen och Kahlenberg konkurrerar dock, så ingen kan känna sig säker.

Anfallare (3 av 5):

Här förväntas Bendtner flankeras av yttrarna Rommedahl och Krohn-Dehli. Tillsammans har de gjort 41 mål i landslaget så de borde kunna skapa en del farliga målchanser. Pedersen samt Mikkelsen agerar avbytare.

Nyckelspelare:
Som alltid är det viktigt med en bra målvakt i ett mästerskap, så den som får chansen mellan stolparna måste ta den. Mittbacksparet Agger/Kjær är en annan faktor som måste fungera. Men undertecknad vill höja ett varningens finger för Christian Eriksen, Ajax-talangen som kan få sitt stora internationella genombrott i den här turneringen.

GRUPPSPELET:

9 juni 18.00: Holland – Danmark
13 juni 18.00: Danmark – Portugal
17 juni 20.45: Danmark – Tyskland

Danskarna har haft oturen att lottas in i turneringens i särklass svåraste grupp. Grupp B innehåller VM-tvåorna Holland, VM-treorna Tyskland och erkänt starka Portugal med spelare som Nani och Cristiano Ronaldo, en av världens bästa fotbollsspelare. Det blir på sin höjd ett poäng för Danmark, vilket inte kommer räcka till avancemang. Hollands mäktiga offensiv med van Persie, Huntelaar, Kuyt, Robben och Sneijder kommer väga tungt för holländarna och där är danskarna underlägsna.

Lagmaskinen Tyskland är inte någon enklare uppgift med världens kanske bäste målvakt i Manuel Neuer, försvarare som Phillip Lahm och Mats Hummels samt offensiva styrkor i Özil, Schweinsteiger, Müller, Götze, Podolski och Klose. Portugiserna får betraktas som det lag Danmark har störst skrällchans emot. Tidigare nämnda Ronaldo och Nani är förstås stora hot, men bakom dessa finns på sin höjd Raul Meireles, Hugo Almeida och João Moutinho. Tipset är ändå att danskarna kammar noll och därmed får göra snabb sorti från Polen, där deras gruppspelsmatcher samt en eventuell kvartsfinal spelas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *