Inför EM 2012 Grupp D

Det är nu mindre än två veckor kvar till ett stort mästerskap startar. Ett mästerskap som kommer följas av miljoner tittare, antingen på plats eller via en teve. Kanske följer folk den via en dator vid en stuga, på stranden eller på en helt vanlig campingplats någonstans ute i Europa. Oavsett hur eller vart man följer detta mästerskap, så tror jag att många kommer gå miste om ett flertal soltimmar. Ja, jag menar givetvis Fotbolls EM som äger rum i Polen och Ukraina. För trots att vi nu under helgen njuter av solens strålar, så tillhör jag med stor säkerhet den skaran som från och med 8:e Juni fram tills 1:e Juli väljer teven före solen.

Men om vi nu ska blicka framåt och tittar djupare på Grupp D som innehåller England, Frankrike, Sverige och Ukraina, så är det en relativt tuff grupp. I tidigare mästerskap så brukar värdnationen kunna överraska och gå långt, frågan är då om det blir Polen eller Ukraina. Eller varför inte båda två. Om man tittar på lagen innan dess att trupperna är spikade så tror jag att England och Sverige är dom två lagen som tar sig vidare till kvarten. England som har en ny förbundskapten inför detta EM, Roy Hodgson, kan vinna gruppen om samtliga spelare presterar. Dock är det ett avbräck att Rooney missar dom två inledande matcherna mot Frankrike och Sverige på grund av sin avstängning. Där får nu Andy Carroll bära det tunga ansvaret att leverera längst fram. England har dessutom i mina ögon kanske världens bästa målvakt i Joe Hart, som kan komma behövas och kan rädda England.Frågetecknet är hur Hodgson ska och kommer mönstra mittfältet, det finns bra spelare, men flertalet av dom har inte haft en lyckad säsong i Premier League.

Frankrike som idag meddelat att anfallaren Loic Remy (Marseille) inte kommer kunna spela i EM, han är lårskadad. Men det råder ingen brist på bra anfallare i den franska truppen. Spelare som Benzema och Giroud med flera finns att tillgå. Kollar man även deras preliminära trupp över mittfältare så håller den en väldigt hög klass. Frankrike kan gå långt i EM, kanske rentav hela vägen till en final. Det jag kanske sätter ett frågetecken för är deras defensiv, håller den så räkna med fransmannen.

Sverige kan jag som skrev ovan ta sig till en kvartsfinal, men då måste spelare som Zlatan, Elmander, Mellberg och Källström leverera i samtliga gruppmatcher. Att inleda EM med att möta värdnationen Ukraina anser jag är den tuffaste matchen. Det hade nog varit lättare att möta England eller Frankrike i första matchen. Nu ställs man inte bara mot elva tappra spelare, man möter även en hemmapublik som kommer heja fram sitt land. Vinner Sverige denna matchen så tror jag på avancemang, chansen finns även vid ett oavgjort. Men vid en förlust så är chanserna mycket små. Jag tror dock att Zlatan & co grejar minst en poäng. Frågetecknet är hur Hamrén ska lösa uppgiften både offensivt, vilka kommer han ge chansen. Sen är det ett litet frågetecken även på högerbacken, vem ska spela där.

Sist men inte minst har vi Ukraina. En trupp som för mig inte är direkt vare sig känd eller har spelare som man tappar hakan för. Det finns förvisso en Schevchenko som numera spelar i Kiev, det finns även en från bundesligalaget Bayern Munchen vid namn Tymoschuk(osäker på stavning). Men överlag inget namnkunnigt lag, men detta lag ska inte för det underskattas. Det finns teknik, det finns vilja, det finns ett lagbygge i detta lag och det finns en krävande hemmapublik som kan bära dom framåt. Lika viktig som för Sverige så är första matchen även viktig för Ukraina. En bra start och vinst över Sverige kan ge detta lag en framgångsvåg som bär dom till en kvartsfinal. Mitt frågetecken för Ukraina är dock hur dom hanterar pressen över att spela på hemmaplan.

Vad tror ni? Hur slutar denna grupp? Håller ni med mig eller är ni emot mig?

Spelprogram:

11/6
Frankrike- England
Ukraina – Sverige

15/6
Sverige – England
Ukraina – Frankrike

19/6
England – Ukraina
Sverige – Frankrike

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *