Inför EM 2012 – Holland

GRUNDFAKTA

FIFA-ranking: 4
Förbundskapten: Bert van Marwijk
Flest landskamper: Edwin van der Saar (130 st)
Meriter: EM-guld 1988, andraplats i VM 1974, 1978 och 2010

Historia:
Landslagets allra första landskamp gick av stapeln 30 april 1905. Holländarna reste till Antwerpen för att möta Belgien. Matchen gällde titeln i Coupe van den Abeele och vid full tid var ställningen 1-1. Matchen gick således till förlängning och holländaren Eddy de Neve slog då till med ett hattrick och ställningen skrevs till 1-4. Inte illa pinkat att kamma hem en titel i landslagets första landskamp.

I VM-sammanhang gjorde Holland sin debut år 1934 i Italien. Man förlorade i den första utslagsrundan (notera att man inte spelade något gruppspel på den tiden) mot Schweiz med 3-2.

TRUPPEN

Målvakter:
Maarten Stekelenburg
(29 år, Roma) – Betyg (1-5): 4
Ajaxprodukten Maarten Stekelenburg är given i den holländska truppen efter Edwin van der Saars avslutade landslagskarriär. Förväntas på förhand vara förstamålvakt, men kan mycket väl bli petad av såväl Vorm som Krul.

Michel Vorm (28 år, Swansea) – Betyg: 3
Har haft en riktigt bra säsong i Swansea och inledde säsongen starkt. Har blommat ut rejält på senare tid, men får troligen acceptera att Stekelenburg går före.

Tim Krul (24 år, Newcastle) – Betyg: 4
Har, precis som hela Newcastle, imponerat rejält under säsongens gång och är den största utmanaren till Stekelenburg i målet. Kampen om att kunna titulera sig som förstamålvakt lär fortsätta ett tag till.
Försvarare:
Joris Mathijsen
(32 år, Málaga) – Betyg: 4
Málagas starke mittback stod för riktigt vassa prestationer under 2012 års fotbolls-VM och kommer bli enormt viktig även under detta mästerskap. Given i startelvan!

John Heitinga (28 år, Everton) – Betyg: 4
Likt Mathijsen lär Heitinga vara given i Hollands backlinje. Är väldigt rutinerad, med tanke på sina 75 landskamper, och lär utan tvekan vara en av de avgörande faktorerna för Hollands framgångar.

Wilfred Bouma (33 år, PSV) – Betyg: 2
Rutinerad back med mycket spel i den holländska ligan. Får ses som en fullvärdig backup till mittbackarna och eventuellt vänsterbacken.

Khalid Boulahrouz (30 år, Stuttgart) – Betyg: 3
Fått en hel del speltid med klubblaget Stuttgart och har även fått chansen i träningsmatchen mot Bayern München senast. Ses som förstereserv till mittbacksparet Mathijsen-Heitinga.

Gregory van der Wiel (24 år, Ajax) – Betyg: 4
En mycket talangfull högerback som har de största europeiska storklubbarnas ögon efter sig. Är given i startelvan och väntas lämna Ajax i sommar.

Erik Pieters (23 år, PSV) – Betyg: 3
Har fått ta över rollen som vänsterback efter att Giovanni van Bronckhorst lagt skorna på hyllan. Väntas ta en plats i EM-truppen, i konkurrens med Edson Braafheid.

Edson Braafheid (29 år, Hoffenheim) – Betyg: 3
Pieters allra största konkurrent till vänsterbacksplatsen i sommarens EM-slutspel. I nuläget ses han som andraalternativet för van Marwijk.
Mittfältare:
Rafael van der Vaart
(29 år, Tottenham) – Betyg: 4
Ett oerhört vasst anfallsvapen i sina bästa stunder, och motsatsen i sina värsta. Har dock stabiliserat sin ojämna prestationsnivå. Har mest landslagsrutin i landslaget (93 landskamper).

Ibrahim Afellay (26 år, Barcelona) – Betyg: 3
Har gått skadad stora delar av säsongen och inte fått så mycket speltid som han må ha önskat. Får till en början ses som inhoppare i EM.

Nigel de Jong (27 år, Manchester City) – Betyg: 4
Hollands största råskinn, tillsammans med Mark van Bommel. Kommer utan tvekan vara en viktig kugge med sin oerhörda vinnarinstinkt och sitt grovjobb på mittfältet.

Wesley Sneijder (27 år, Inter) – Betyg: 5
Sneijder hade inte sin bästa säsong med Inter, men är trots allt en av Hollands allra viktigaste spelare när man spelar ett mästerskap. Var en av VM:s bättre spelare och var nära att sno åt sig Guldbollen efter att Inter vann Champions League för någon säsong sedan.

Eljero Elia (25 år, Juventus) – Betyg: 3
Oerhört snabb yttermittfältare som imponerade stort för några säsonger sedan, men har tappat formen på sistone. Åker med som backup till sina lagkamrater på mittfältet. Kan bli en nyttig injektion vid ett eventuellt inhopp.

Kevin Strootman (22 år, PSV) – Betyg: 2
En riktigt intressant talang som hunnit med tio landskamper. Förväntas ta plats i Hollands mittfält om några säsonger.

Urby Emanuelson (25 år, Milan) – Betyg: 3
Gick som bosman till Milan i somras och har fått rikligt med speltid. Har inte stuckit ut ur mängden särskilt och ses i nuläget som en eventuell inhoppare.

Wout Brama (25 år, Twente) – Betyg: 2
Har varit oerhört viktig för klubblaget Twente, men är ingen man för startelvan i landslaget.

Demy de Zeeuw (28 år, Spartak Moskva) – Betyg: 2
Är, likt Brama, tänkt som backup för mittfältet. Kan spela lite varstans på mitten, även om hans utgångsposition är som central mittfältare.

Mark van Bommel (35 år, Milan) – Betyg: 5
Spelkvaliteten kanske inte är lika hög som den var för några säsonger sedan, men vinnarmentaliteten och hans ledaregenskaper gör honom till en av Hollands absolut viktigaste spelare. Är även landslagets kapten och huvudsaklige ledare.

Arjen Robben (28 år, Bayern München) – Betyg: 5
En spelare i allra högsta världsklass som utan tvekan kan föra Holland till nya fina placeringar. Utsågs till Bayern Münchens syndabock efter förlusten i Champions League-finalen och vill nog gärna ta revansch.


Anfallare:
Robin van Perise
(28 år, Arsenal) – Betyg: 5
Var säsongens bästa spelare i Premier League. Vann skytteligan och var orsaken till att Arsenal hamnade så pass högt upp i tabellen.

Klaas-Jan Huntelaar (28 år, Schalke) – Betyg: 5
Har inte samma kändisskap som Robben och Van Persie, men är en målgörare av hög klass. Vann skytteligan i Bundesliga före Mario Gomez och kommer, tillsammans med Van Persie, att bilda en av EM:s allra vassaste anfallsduos.

Luuk de Jong (21 år, Twente) – Betyg: 2
En ung talang som är född år 1990. Lär åka med till EM för att ”se och lära”. Kan bli en av framtidsmännen inom holländsk fotboll.

Dirk Kuyt (31 år, Liverpool) – Betyg: 4
Liverpools slitvarg ser ut att få svårt att ta en plats i anfallet i sommarens EM-slutspel. Kuyt kan även spela som yttermittfältare och lär troligen inrikta sig på att ta en plats där. Tar ofta hand om det slitjobb offensiva spelare gärna undviker.
Lagsammanfattning:
Målvakter:
Har tre riktigt starka målvakter i Stekelenburg, Vorm och Krul. Som ovan skrivet lär Stekelenburg ta hand om målvaktsposten, med chans på en skräll från Vorm eller Kruls sida.

Försvarare:
Inte Hollands starkaste lagdel då ytterbackarna inte riktigt lever upp till samma nivå som övriga lagdelarna. Överlag en stark backlinje trots allt som utan tvekan kan bidra till en stark insats i Ukraina/Polen.

Mittfält:
Holland har ett riktigt vasst gäng spelare att ställa upp med på mittfältet. Blandar fixlirare med benknäckare, vilket gör laget till ett publikvänligt landslag.

Anfallare:
Hollands, och kanske hela EM:s, starkaste lagdel. Huntelaar och van Persie är stekheta anfallare just nu och lär bjuda på en hel del mål under EM-slutspelet. Som reserver finns bland andra Luuk de Jong och Dirk Kuyt. Utöver dessa har spelare som Jermaine Lens, Siem de Jong och Luciano Narsingh chansen att knipa åt sig en plats.

Nyckelspelare:
Mark van Bommel, tillsammans med Robin van Persie, lär bli Hollands allra viktigaste spelare. Van Bommel bidrar framförallt med sina fina ledaregenskaper, medan van Persie bidrar med offensiva skickligheter samt sina matchavgörande mål.
Även Arjen Robben och Wesley Sneijder kommer att bli väldigt viktiga för Holland.

GRUPPSPELET
9 juni: Holland – Danmark
13 juni: Holland – Tyskland
17 juni: Portugal – Holland

EM:s i särklass svåraste grupp skall blir oerhört intressant att betrakta. Mot Danmark bör, och kommer troligen, Holland att vinna. Danskarna är visserligen ett starkt landslag, men Holland har bättre spelare på alla positioner.
Tyskland och Portugal blir däremot svårare nötter att knäcka. Tyskland är jämbördiga med Holland, men kan vinna på lagets oerhörda vinnarmentalitet. I ett mästerskap skall det mycket till för att vinna över tyskarna.
Portugal känns på förhand som ett lag Holland kommer vinna mot. Även om Portugal har finliraren Cristiano Ronaldo känns Holland mycket starkare och borde fixa en andraplats i gruppen och således ta sig vidare från gruppspelsfasen.
Hur det går i en eventuell slutspelsfas återstår att se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *