Inför EM 2012-Kroatien

Grundfakta

FIFA-ranking:8
Förbundskapten:Slaven Bilic
Flest landskamper:Dario Simic (100 landskamper)
Meriter:3 VM-1 brons, 4 EM- 0 medaljer
Historia:Spelade första landskampen 2:a April 1940 då man vann över Schweiz med 5-1 i Zagreb. I samband med krigsslutet 1945 blev landet återigen en del av Jugoslavien, kroatiska spelare fick därmed representera Jugoslavien istället för Kroatien. När sedan Kroatien blev självständigt igen 1990 kunde spelarna åter bära den kroatiska landslagströjan. 1990 spelade man en match mot USA i Zagreb, en match som kroaterna vann med siffrorna 2-1.

Truppen:

Målvakter:

Stipe Pletikosa, 33år, Rostov, Betyg(1-5):4
Har 90 landskamper i bagaget och känns ganska given som förstavalet mellan stolparna i EM.

Danijel Subasic,27år, Monaco Betyg:3
Blir troligtvis andravalet under mästerskapet, har trots sina 27år bara fått vakta målet vid 4 tillfällen.

Ivan Kelava, 24år, Dinamo Zagreb Betyg:2
Oprövat kort i landslagsammanhang. Har inte fått spela en enda match på denna nivå.

Försvarare:

Dumagoj Vida,23år, Dinamo Zagreb Betyg:2
Kan spela både mittback och högerback. Oprövad i landslaget. Kan få spela om skador eller avstängningar kommer under mästerskapet. Annars en hyfsad reserv.

Vedran Corluka,26år, Tottenham Betyg:4
En bra högerback som under säsongen varit utlånad till Leverkusen i Bundesliga. Stabil och bra både offensivt och defensivt.

Josip Simunic,34år, Dinamo Zagreb Betyg:3
Rutinerad back, 92 landskamper, Gör sitt sista stora mästerskap och vill avsluta det på bästa sätt. Motivation och rutin finns här. EN viktig kugge i Kroatiens försvar.

Gordon Schildenfeld,27år, Frankfurt Betyg:1
Spelar till vardags i tyska andraligan. Tvivlar på att Gordon kommer få någon speltid. Konstigt val att ta ut i truppen.

Ivan Strinic,24år, Dnipro Betyg:2
Vänsterback med 16 landskamper i sitt bagage. Ingen startspelare i mina ögon.

Danijel Pranjic,30år, Bayern Munchen Betyg:3
En användbar spelare i landslaget som kan spela både i försvaret och på mittfältet, trivs bäst på vänsterkanten. Har dock svårt att få mycket speltid i sitt klubblag.

Jurica Buljat,25år, Maccabi Haifa Betyg:3
Stabil mittback i högsta ligan i Israel. Trolig startspelare under mästerskapet.

Mittfältare:

Darijo Srna,30år, Shakhtar Donetsk Betyg:5
En av få namnkunniga i detta landslag. Kan användas som back och som mittfältare. Är bra offensivt och kan ställa till en hel del problem för motståndarna. Är dessutom lagkapten i Kroatien. En spelare att hålla koll på.

Tomislav Dujmovic,31år, Real Zaragoza Betyg:3
Gjorde debut 2009, trots sin ålder och sena debut i landslaget en användbar spelare. Är en slitvarg och en bra defensiv central mittfältare.

Ognjen Vukojevic,28år, Dinamo Kiev Betyg:3
Även här en uthållig och bollvinnande central mittfältare. Har burit landslagströjan vid 38 tillfällen.

Ivan Rakitic,24år,Sevilla Betyg:3
Hade en betydande roll i Shalke 04, innan flytten till spanska Sevilla. En teknisk spelare som är bra med båda fötterna.

Luka Modric,26år, Tottenham Betyg:5
Största stjärnan i detta landslag. Har en given startplats på det centrala mittfältet. Liten tekniker, bra framspelare, har ett bra skott, målfarlig och är vass på frisparkar. Modric kommer vi se med mycket boll under gruppspelet.

Ivan Perisic,23år, Dortmund Betyg:4
Ung offensiv mittfältare som är ett ständigt hot. Ett namn att lägga på minnet, kan komma att bli viktig för detta landslag.

Niko Kranjcar,27år, Tottenham Betyg:2
En helt okej mittfältare. Får sparsamt med speltid i sitt klubblag. En spelare vi troligtvis kommer få se på bänken under mästerskapet.

Milan Badelj,23år, Dinamo Zagreb Betyg:2
Trivs bäst djupt i banan. Är väldigt passningsskicklig. Kan få en speltid vid inhopp. Ingen startspelare.

Ivo Ilicevic,25, Hamburg Betyg:2
Offensiv ytter, saknar dock kvalité för att tillföra detta landslag något. En medioker reserv.

Anfallare:

Ivica Olic, 32år, Bayern Munchen Betyg:3
För att vara anfallare så är detta ingen direkt målgörare. Har dock massvis med rutin som kommer bli användbar under mästerskapet.

Nikica Jelavic,26år, Everton Betyg:4
Har haft en bra vår i Everton och Premier League. Målfarlig. Kommer få slåss om en startplats med Olic. Har potential att bli skyttekung under EM.

Mario Mandzukic,26år, Wolfsburg Betyg:3
Har ett bra målfacit i sina klubblag som han representerat. Har dock bara gjort 5mål på 27 matcher i landslaget.

Eduardo Da Silva,29år, Shakhtar Donetsk Betyg:5
Brassen som har blivit kroat. Öser in mål vart han än spelare. Har på 36 landskamper gjort 19mål. Hans målsinne kommer bli användbart. Ett hot mot samtliga försvar.

Nyckelspelare:Svårt val mellan Darijo Srna och Luka Modric. Men valet måste ändå bli den lilla och kvicka Modric. Här har vi en komplett spelare i mina ögon, om man bortser från dom fysiska attributen. Det han kan göra med en boll är rena magin ibland. Är väldigt viktig i sitt klubblag(Tottenham) och är lika viktig i detta landslag. Luka är dessutom bra på frisparkar och där vet vi att det kan avgöra matcher på. Går kroaterna långt så är detta en spelare som har kvalité att komma med den så kallade EM-elvan efter turneringen.

Trolig startelva(4-4-2):Pletikosa-Corluka, Simunic, Pranjic, Buljat-Modric,Srna, Perisic, Rakitic-Olic,Eduardo.

Förbundskapten:Slaven Bilic, 43år. Blev utsedd till förbundskapten 25 juli 2006. Har även representerat Kroatien som spelare mellan 1992-99 blev det 44 matcher och 3 mål. Är väldigt noggrann med planeringen. Allt ska planeras in i minsta detalj. Vissa säger till och med att det är här Bilic lägger ner mycket av sin tid, då allting ska vara så perfekt som möjligt. Han älskar att lyssna på musik, har allt musiken nära sig. Det spelas alltid musik i omklädningsrummet innan och efter matcherna. Ett känt uttalande är:Jag kan ej göra mitt jobb utan musik. Jag behöver det för att slappna av.

Gruppen:Kroatien spelar i Grupp C som även innehåller Irland, Spanien och Italien.
10/6 Irland-Kroatien
14/6
Italien-Kroatien
18/6 Kroatien-Spanien

Kroatien får nog anses som en underdog i denna gruppen. Spanien och Italien får ses som favoriter att nå en kvartsfinal. Men tar man poäng av dessa två nämnda lag så kan det räcka till en kvartsfinal för kroaterna. Mot Irland räknar alla i Kroatien med en vinst och tre poäng. Oddsen kanske inte pekar på att detta lag kan ta sig från gruppspel till kvartsfinal, men Kroatien ska man inte underskatta. Det finns en bra mix med unga lovande spelare tillsammans med några äldre rutinerade herrar. Jag blir inte förvånad om Kroatien tar sig till slutspel, det krävs att man vinner första matchen mot Irland. För ett Kroatien i medvind är svårstoppat. För mig är detta lag svårtolkat, kan blanda och ge mycket. Det största frågetecknet för mig är försvaret. Kan dom stå emot den spanska och/eller den italienska offensiven så kan det gå vägen. Och tar man sig till en kvartsfinal, så kan dom överraska där. Jag ser detta lag som mästerskapets stora joker. Men det krävs att nyckelspelaren Modric tillsammans med lagkaptenen Srna och skyttekungen Eduardo levererar. Det är just dessa tre som kommer bära detta landslag under mästerskapet. Jag skulle inte bli förvånad om kroaterna spelar bort antingen Spanien eller Italien och tar en andraplats i Grupp C. Hur det går vet vi först 18:e Juni.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *