Inför EM 2012 – Polen

Grundfakta

FIFA-ranking: 75
Förbundskapten:
Franciszek Smuda
Flest landskamper:
Michał Żewłakow (102 st.)
Meriter:
2 VM-brons, 1 OS-guld, 2 OS-silver.
Historia:Polen har deltagit i 7 stycken VM, i 2 av dessa har laget tagit Brons. 1974 och 1982. Lagets enda internationella guld hittills togs år 1972 under de Olympiska spelen i München. De följde upp det med att 4 år senare ta silver i Montreal. 1992 vann laget sin senaste medalj i ett stort mästerskap. Då tog de silver under OS i Barcelona. Värdnationen ska spela sitt andra EM nu i sommar. Det första spelade de 2008 i Schweiz och Österrike.

Truppen:

Målvakter:

Łukasz Fabiański – 27 år – Spelar i Arsenal. Andramålvakt i Arsenal, efter sin landsman Wojciech Szczęsny. Han är lång (190 cm) vilket är viktigt vid framförallt hörnor och inläggssituationer.
Betyg: 2.

Wojciech Szczęsny – 22 år – Spelar i Arsenal. Förstemålvakt i Arsenal och i Landslaget. Är hela 195 cm. lång vilken kan gynna Polen. Han har snabba reflexer och kan snabbt komma ner till bollen. En ung spelare med en lovande framtid.
Betyg: 4.

Przemysław Tytoń – 25 år – Spelar i PSV. Även den här målvakten är lång (195 cm). Han är en duktig målvakt som är duktig på att komma ner snabbt till bollen när det behövs.
Betyg: 2.

Försvarare:

Marcin Wasilewski – 31 år – Spelar i Anderlecht. En veteran som gjort över 40 landskamper för det Polska landslaget. En stark högerback som spelar i Belgiska Anderlecht sedan 2007. Där han har gjort över 110 matcher och 19 mål.
Betyg: 2.

 

Jakub Wawrzyniak – 28 år – Spelar i Legia Warszawa. En uthållig och stark spelare. Han spelar som vänsterback i det Polska laget Legia Warszawa.
Betyg: 3.

 

Tomasz Jodłowiec – 26 år – Spelar i Polonia Warszawa. Även detta en stark back, en mittback. Väldigt lång (190 cm) vilket ger det Polska försvaret en fördel vid till exempel fasta situationer.
Betyg: 2.

 

Łukasz Piszczek – 26 år – Spelar i Borussia Dortmund. En snabb spelare med väldigt bra inkast från tyska mästarklubben Dortmund. Spelar som högerback.
Betyg: 3.

 

Grzegorz Wojtkowiak – 28 år – Spelar i 1860 München. En vänsterback som är väldigt uthållig. Duktig med båda fötterna, vilket alltid är värdefullt.
Betyg: 2.

Kamil Glik – 24 år – Spelar i Torino. Den relativt unge mittbacken är både lång och stark vilket gör honom till en stark pjäs i Polens försvarsspel, speciellt i luften.
Betyg: 2.

 

Damien Perquis – 28 år – Spelar i Sochaux. Mittbacken som spelar i den franska ligan är både spänstig och stark, han är en duktig försvarare, speciellt i luftrummet framför mål.
Betyg: 2.

 

Sebastian Boenisch – 25 år – Spelar i Werder Bremen. Spelar med bra aggressivitet. En stark spelare som kastar långt på inkast och även skjuter hårt. Följer gärna med upp i anfallen. 191 cm. lång.
Betyg: 2.

 

Marcin Kamiński – 20 år – Spelar i Lech Poznań. Duktig i man-mot-man situationer. 189 cm. lång, vilket han kan dra fördel av. Tror dock han får svårt att platsa.
Betyg: 1.

 

Mittfältare:

Dariusz Dudka – 28 år – Spelar i Auxerre. En stark mittfältare med en rätt så aggressiv spelstil.
Betyg: 2.

Jakub Błaszczykowski – 26 år – Spelar i Borussia Dortmund. Kaptenen. En väldigt snabb spelare, kommer bli viktig för lagen i sommar, det här är en av de främsta nyckelspelarna. Om inte till och med den främsta.
Betyg: 4.

Rafał Murawski – 30 år – Lech Poznań. Håller en jämn nivå. Är rätt så snabb, vilket kan vara bra på mittfältet.
Betyg: 2.

Ludovic Obraniak – 27 år – Spelar i Bordeaux. Ytterligare en viktig spelare i det polska landslaget. Han är rätt så snabb, slår bra frisparkar och skjuter hårt.
Betyg: 3.

Adrian Mierzejewski – 25 år – Spelar i Trabzonspor. En mittfältare som är duktig med båda fötterna. Varken snabb eller långsam, men är duktig på att slå långa passningar.
Betyg: 3.

Maciej Rybus – 22 år – Spelar i Terek Grozny. En rätt så ung vänstermittfältare. Vi får se om han kan ta en plats i startelvan. Jag tror inte det. En av hans fördelar är att han är snabb.
Betyg: 1.

Adam Matuszczyk – 23 år – Spelar i Fortuna Düsseldorf. En jämn spelare som kan det mesta. Han skjuter bra från håll och skjuter även rätt så hårt.
Betyg: 2.

Kamil Grosicki – 23 år – Spelar i Sivasspor. En väldigt snabb mittfältare som dessutom är ganska duktig på att dribbla.
Betyg: 2.

Eugen Polanski – 26 år – Spelar i Mainz 05. Kan bli viktig för Polen i sommar. Han har en bra aggressivitet på plan och slår bra passningar.
Betyg: 3.

Rafał Wolski – 19 år – Spelar i Legia Warszawa. En ung spelare, uttagen fast han aldrig gjort någon A-landskamp. Jag tror inte att han kommer få spela mycket utan mest kommer med för att kolla, kanske hoppa in i någon enstaka match.
Betyg: 1.

Anfallare:

Robert Lewandowski – 23 år – Spelar i Borussia Dortmund. Killen som har gjort flest mål av de uttagna i den Polska EM-truppen i landslaget (13 st.) Kommer från en bra säsong i tyska ligan och kan bli väldigt viktig för Polen i sommar, definitivt en nyckelspelare.
Betyg: 4.

 

Paweł Brożek – 29 år – Spelar i Celtic. Har rätt så bra avslut, inte särskilt snabb utan en spelare som kan mycket.
Betyg: 2.

Michał Kucharczyk – 21 år – Spelar i Legia Warszawa. En medelsnabb spelare med rätt så stor potential, men jag tror inte att han kommer få spela så mycket nu.
Betyg:2.

Artur Sobiech – 21 år – Spelar i Hannover 96. Spelar i tyska ligan men har inte fått särskilt mycket speltid. Har endast gjort 12 matcher för Hannover sen han kom dit 2011.
Betyg: 1.

 

Lagsammanfattning:

Målvakter: Polen har en bra målvakt som kan ta dem långt. Reserverna är inte lika vassa så det gäller att Szczęsny kan spela.

Backar: Enligt mig den svagaste delen i Polens lag. De har en del medelmåttiga backar, men ingen fantastiskt bra.

Mittfältare: En väldigt viktig lagdel i Polens landslag. Om mittfältarna lyckas spela ett bra spel tror jag att det kan bli väldigt bra och att det (tillsammans med anfallet) kan leda laget en bit in i EM.

Anfallare: Polen har en del bra anfallare och om de får vala hela och friska tror jag det kan gå bra för Polen i sommar. De har potential. Lewandowski är viktigast.

 

Nyckelspelare:  Nyckelspelaren i Polska landslaget är troligtvis lagkaptenen Jakub Błaszczykowski. Han är i väldigt bra form för tillfället och har varit viktig för Dortmund under året som gått i Bundesliga. Han kan tillföra mycket till det Polska landslaget under sommarens hemma-EM.

 

Trolig startelva:

Polen kommer kanske att spela ett 4-2-3-1 system i sommar. Jag tror att startelvan (med risk för några ändringar) kommer att se ut såhär: Wojciech Szczesny; Lukasz Piszczek, Damien Perquis, Marcin Wasilewski, Jakub Wawrzyniak; Dariusz Dudka, Adrian Mierzejewski; Jakub Blaszczykowski, Eugen Polanski, Ludovic Obraniak; Robert Lewandowski.

 

Tränare: Franciszek Smuda

Franciszek Smuda (63 år) tog över det Polska landslaget i oktober 2009. Han har tidigare under sin karriär som spelare spelat i olika klubbar i Polen, Tyskland och USA. Han började sin tränarkarriär i Tyskland och har sedan dess jobbat sig uppåt till att bli polsk förbundskapten. Detta blir hans första mästerskap med Polen då de inte lyckades kvalificera sig till VM 2010 i Sydafrika.

 

 

Matchprogram:

  1. 08 juni, 18:00 i Warszawa; Polen – Grekland. Den här matchen bör Polen vinna. Det är i alla fall en av två måstematcher för deras del.
  2. 12 juni, 20:45 i Warszawa; Polen – Ryssland. Den här matchen tror jag Ryssland vinner. Polen ska vara väldigt nöjda om de får med sig 1 poäng.
  3. 16 juni, 20:45 i Wroclaw; Tjeckien – Polen. Den andra måstematchen för Polen. Vinner de den här och matchen mot Grekland lär de gå vidare.

Mina tankar:

Jag tror att Polen har rätt så hyggliga chanser att ta sig vidare. Det kommer bli jämna matcher, och jag tror att de tar minst 4 poäng i gruppen! Efter gruppen tror jag inte att de tar sig särskilt långt. De vinner nog absolut max en match.

För att Polen ska gå långt krävs att framförallt mittfältet fungerar. De har ett bra mittfält på pappret.

Jag tror att Ryssland vinner grupp A före Polen. Tjeckien kommer trea och Grekland sist. Polen åker sedan ut i Åttondelsfinalen tror jag.

 

Värt att tilläga är att Polen inte kunnat visa hur bra lag de har i kvalet, då de är direktkvalificerade till EM eftersom de har hemmaplan.

Viktor Åberg

2 tankar kring ”Inför EM 2012 – Polen

  1. marcin

    Slutet av näst sista stycket skrev du åttondelsfinal. I detta em når man minst kvarten om man går vidare från gruppen. Men rätt bra artikel ändå! 🙂

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *