Inför EM 2012-Tjeckien

Grundfakta

FIFA-ranking: 26

Förbundskapten: Michal Bílek

Flest landskamper: Petr Čech (88st)

Meriter: 1 EM-silver, 1 EM-brons.

Historia: Tjeckien har deltagit i 1 VM och 4 EM där det har blivit 1 EM-silver som kom 1996 och 1 EM-brons kom 2004 men hamnade då på samma plats som Holland eftersom match om tredjepris inte spelades.

 

Truppen

Målvakter

Petr Čech

Klubb: Chelsea                   Ålder:30

Landskamper:88

Petr Čech rankas som en av världens bästa målvakter. Čechs styrkor är framförallt hans fantastiska reaktionsförmåga och hans fina teknik med bollen. Han kommer bli viktig för Tjeckien.

Betyg: 5

Jaroslav Drobný

Klubb: Hamburger SV       Ålder:32

Landskamper: 5

Jaroslav Drobný har tidigare spelat för bland annat Panionios och Hertha BSC. Han gjorde sin debut i A-landslaget 2009. Jaroslav har bra reaktionsförmåga och spelsinne och kommer vara andramålvakten i truppen.

Betyg:2   

Jan Lastuvka

Klubb: Dnipropetrovsk       Ålder:29

Landskamper: 1

Jan Lastuvka gjorde sin debut för A-landslaget mot Skottland i EM-kvalet 3 september 2011. Han var vid en tidig ålder en talang men har stannat i sin utveckling och kommer troligtvis vara tredjemålvakten i truppen.

Betyg: 2

Tomáš Grigar

Klubb: Teplice                    Ålder:29

Landskamper:2

Tomáš spelar i Teplice sedan 2008. Tomáš är en målvakt som inte kommer få chansen i detta EM utan är bara med i truppen som en fjärdemålvakt.

Betyg:1 

 

Försvarare

Theodor Gebre Selassie

Klubb: Liberec                    Ålder:25

Landskamper:8                   Position: Försvarare

Theodor Gebre Selassie spelar i FC Slovan Liberec sedan 2008. Han är en bra försvarare med tillräckligt goda kvalitéer för att ta en plats i startelvan.

Betyg:2

Roman Hubník

Klubb: Hertha Berlin          Ålder:27

Landskamper:20                 Position: Mittback

Roman Hubník spelar i Hertha Berlin sedan 2010. Roman är en hårt arbetande försvarare som gör jobbet för laget och är stark i huvudspelet.

Betyg:3  

Michal Kadlec

Klubb: Bayern Leverkusen                      Ålder:27

Landskamper:33                                       Position: Ytterback

Michal Kadlec spelar i Bayer Leverkusen sedan 2008. Michal är en ytterback med en väldigt bra vänsterfot som han inte tvekar att skjuta med och han är dessutom väldigt bra straffskytt vilket han har bevisat ett antal gånger.

Betyg:3  

David Limberský

Klubb: Viktoria Plzen         Ålder:28

Landskamper:7                   Position: Vänsterback

David Limberský spelar i Viktoria Plzen sedan 2008. 5 juni 2009 gjorde han sin debut för A-landslaget. David är en vänsterback med bra acceleration, löpstyrka, långskott och frisparkar.

Betyg:2   

Daniel Pudil

Klubb: Cesena                     Ålder:26

Landskamper:22                 Position: Ytterback

Daniel Pudil är utlånad till Cesena från Granada sedan 2012. Han gjorde sin debut i A-landslaget 2007. Daniel är en försvarare som inte tvekar att flytta med när laget anfaller.

Betyg:2                              

František Rajtoral

Klubb: Viktoria Plzen         Ålder:26

Landskamper:1                   Position: Högerback

František Rajtoral spelar för Viktoria Plzen sedan 2009. Han gjorde sin debut för A-landslaget 29 februari 2012. František är en högerback som har bra defensiva kvalitéer och löpstyrka.

Betyg:2

Tomáš Sivok

Klubb: Besiktas                  Ålder:28

Landskamper: 24                Position: Mittback, defensiv mittfältare

Tomáš Sivok spelar för Besiktas sedan 2008. Han spelar vanligtvis som defensiv mittfältare men kan och kommer nog att användas som mittback under detta mästerskap. Tomáš är en spelare med väldigt bra defensiva kvalitéer.

Betyg:3

Marek Suchý

Klubb: Spartak Moskva      Ålder:24

Landskamper:3                   Position: Mittback

Marek Suchý spelar för Spartak Moskva sedan 2010. Marek är en av de yngre spelarna i truppen och han är en mittback med ett bra spelsinne. Han vann 2006 priset årets unga spelare i Tjeckien.

Betyg:2

 

Mittfältare

Tomáš Hübschman

Klubb: Shakhtar Donetsk   Ålder:30

Landskamper:41                 Position: Defensiv mittfältare, mittback

Tomáš Hübschman spelar för Shakhtar Donetsk sedan 2004. Tomáš är en defensiv innermittfältare som inte gör många mål eller assist men som gör jobbet i det tysta.  Han är känd för sin styrka och framförallt sina defensiva kvalitéer.

Betyg:3

Petr Jiráček

Klubb: Wolfsburg               Ålder:26

Landskamper:6                   Position: Mittfältare

Petr Jiráček spelar för tyska Wolfsburg sedan 2012. Petr gjorde 100 matcher för Viktoria Plzen mellan 2008 och 2011. Petr är en mittfältare som har sin vänsterfot som sitt bästa vapen.

Betyg:2     

Daniel Kolář

Klubb: Viktoria Plzen         Ålder:26år

Landskamper:9                   Position: Mittfältare

Daniel Kolář spelar för Viktoria Plzen sedan 2008. Han har gjort 27 mål på 90 matcher för Viktoria Plzen så han är en väldigt målfarlig mittfältare som gärna fyller på inne i straffområdet.

Betyg:3                                                                                     

Milan Petržela

Klubb: Viktoria Plzen         Ålder:28

Landskamper:9                   Position: Yttermittfältare

Milan Petržela spelar för Viktoria Plzen sedan 2007. Han gjorde sin debut för A-landslaget 2010. Milan är en snabb yttermittfältare som kan utmana sin back och komma förbi. Han kommer dock få det svårt att ta en plats i startelvan.

Betyg:2

Václav Pilař

Klubb: Wolfsburg               Ålder:23år

Landskamper:7                   Position: Yttermittfältare

Václav Pilař är 23år och spelar för Wolfsburg sedan 2012. Václav är en liten och teknisk yttermittfältare som jag tror kommer få chansen från start i detta EM. Han kan bli en väldigt positiv överraskning under detta mästerskap.

Betyg:3

Jaroslav Plašil

Klubb: Bordeaux                Ålder:30

Landskamper:70                 Position: Yttermittfältare

Jaroslav Plašil spelar för Bordeaux sedan 2009. Han är en yttermittfältare med väldigt bra offensiva kvalitéer och Tjeckien kommer att behöva Plašil i bra form till mästerskapet. Han är en spelare som kan utmana motståndarna och komma förbi.

Betyg:3       

Jan Rezek

Klubb: Anorthosis Famagusta                  Ålder:30

Landskamper:12                                       Position: Yttermittfältare

Jan Rezek är 30år och spelar för Anorthosis Famagusta sedan 2011. Jan är en snabb yttermittfältare som är bra på att hålla sina motståndare upptagna. Han har gjort 3 mål på de landskamper han har deltagit i.

Betyg:2

Tomáš Rosický

Klubb: Arsenal                   Ålder:32

Landskamper:85                 Position: Mittfältare

Tomáš Rosický spelar för Arsenal sedan 2006. Tomáš är sedan flera år tillbaka kapten för landslaget. Betyget jag ger till Tomáš Rosický är baserat på när han är som bäst och när han är i form och har mycket boll under matcherna så är han en väldigt bra spelare.

Betyg:4

 

Anfallare

Milan Baroš

Klubb: Galatasaray             Ålder:30

Landskamper:77                 Position: Anfallare

Milan Baroš spelar för Turkiska storklubben Galatasaray sedan 2008. Han vann skytteligan i EM 2004 med 5 gjorda mål. Han är en anfallare som är extremt målfarlig och löpstark. Han kommer behöva göra målen för Tjeckien i detta mästerskap.

Betyg:4   

David Lafata

Klubb: Jablonec                  Ålder:30

Landskamper:16                 Position: Anfallare

David Lafata är 30år och spelar för FK Jablonec 97 sedan 2008. Han har spelat 109 matcher för Jablonec och har hittills gjort imponerande 63 mål på dessa matcher. Han är en väldigt målfarlig anfallare och det skulle inte förvåna mig om vi kommer att få se honom i EM.

Betyg:3

Tomáš Necid

Klubb: CSKA Moskva       Ålder:22

Landskamper:10                 Position: Anfallare

Tomáš spelar i Ryska CSKA Moskva sedan 2009. Han har bara spelat 30 matcher för klubben från start sedan 2009. Så han har inte spelat mycket och har precis kommit tillbaka från en skada men helt klart en intressant spelare att ha med i truppen.

Betyg:2  

Tomáš Pekhart

Klubb: Nürnberg                Ålder:22

Landskamper:9                   Position: Anfallare

Tomáš Pekhart spelar för Nürnberg som han har gjort sedan 2011. Det har blivit 30 matcher för Tomáš i Nürnberg och det har resulterat i 9 mål. Tomáš är en anfallare som är väldigt stark i luftspelet men som också kan göra mål med fötterna.

Betyg:2

 

Lagsammanfattning

Målvakter: Tjeckien har en målvakt av yttersta världsklass som kan göra att landet kommer långt. Dem har ingen reservmålvakt som kan mäta sig med Čechs kvalité och därför kommer det bli viktigt att han står varje match.

Backar: Backlinjen är Tjeckiens svagaste lagdel. Det krävs att försvararna gör väldigt bra ifrån sig.

Mittfältare: Denna lagdel är Tjeckiens starkaste och därför är det väldigt viktigt att spelarna på mittfältet visar sina kvalitéer.

Anfallare: Tjeckien kommer troligtvis spela med en anfallare och dem har en väldigt bra målskytt i Milan Baroš.

Nyckelspelare

Tomáš Rosický är en spelare som kommer bli viktig för Tjeckien i detta EM med sin erfarenhet, rörlighet och kreativitet. Tjeckien kommer behöva att Čech är bra i målet och att Baroš gör ett bra mästerskap men jag tror att Rosický kommer vara Tjeckiens viktigaste spelare för att kunna skapa de riktigt farliga målchanserna och med kaptensbindeln leda detta Tjeckien.

Trolig Startelva

Jag tror att Tjeckien kommer spela med en 4-5-1 uppställning där Baroš kommer spela ensam anfallare men kommer få understöd från framförallt Rosický.

 

Čech

Gebre Selassie      Hubník     Sivok      Kadlec

Hübschman

Rosický (K)        Kolář

Plašil                                                      Pilař

Baroš

 

Tränaren

Michal Bílek är Tjeckiens nuvarande tränare och han är en före detta spelare som har spelat i både Tjeckoslovakien som det hette på den tiden men han gjorde också tre landskamper för Tjeckiens landslag. Som spelare representera han klubbar som Sparta Prague, Real Betis och Viktoria Žižkov men var mest framgångsrik i Sparta Prague. Efter sin spelarkarriär började han direkt som tränare och har vart tränare för sex olika klubblag samt Tjeckiens U-19 landslag innan han blev tilldelad rollen som huvudtränare för Tjeckiens herrlandslag.

 

Mina tankar om Tjeckien

Min uppfattning av spelarna som är med i Tjeckiens trupp är att de är bra lagspelare som jobbar för laget och inte ”jaget” men att det också finns bra inviduella kvalitéer i detta lag som kan göra att laget kan komma på en bra placering i detta mästerskap. Jag tycker att Tjeckien har ett intressant lag med en blandning av spelare med mycket erfarenhet från landslagsspel och några med fåtal framträdanden som kan komma att vara positiva överraskningar.

 

Mina tankar om Grupp-A

Tjeckien hamnade i samma grupp som Polen, Ryssland och Grekland. Jag tror att Tjeckien kommer att få det väldigt svårt att komma vidare från denna grupp med tanke på att värdnationen Polen troligtvis kommer prestera bra och Ryssland har en mycket bra trupp att mönstra. Grekland ska förvisso inte underskattas men jag tror att Polen och Ryssland är nationerna som kommer ta sig vidare från gruppen.

 

Matchprogram             

Fredag 8 juni                      Ryssland-Tjeckien

Den här matchen kommer bli riktigt svår för Tjeckien och jag tror att Ryssland kommer ta med sig tre poäng.

 

Tisdag 12 juni                     Grekland-Tjeckien

Tjeckien behöver tre poäng mot Grekland för att kunna ha chans på avancemang.

 

Lördag 16 juni                    Tjeckien-Polen

I den här matchen så krävs det minst en poäng för att kunna gå vidare ifrån gruppen och det tror jag inte är omöjligt men självklart en svår uppgift mot värdnationen Polen.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *