Inför: FC Barcelona – Racing Santander (15/10-11, kl. 20:00)

På senare tid efter ett landslagsuppehåll så brukar Barcelona vara ett av de lag som drabbas värst, och när alla kommit tillbaka så brukar det synas ganska tydligt i den första matchen. Förhoppningsvis ser vi så lite som möjligt av detta i morgondagens ligamöte.

En snabb uppdatering efter uppehållet:
Iniesta är tillbaka, Abidal likaså(90%), Affelay är dock fortfarande långt ifrån spelklar men Sanchez och Cesc har snart återhämtat sig helt. De hetaste nyheterna inom Barca, förutom ”Laporta åtalet”, handlar främst om Messi då det har kommit fram att han och Bojan är bryllingar (eller pysslingar). Han hade också en hektisk hemresa till Argentina, från landslagets match mot Venezuela, då han blev tvungen att åka i cockpiten pga fansens desperata försök till en autograf/bild. Han är också kvar på första plats (1160 p) i Castrols ranking lista över 2000 spelare i Europa, mellan perioden Okt/2010 – Sept/2011, före Bayerns Mario Gómez (1068 p) och C. Ronaldo (993 p).

Racing inför matchen:
Racing som ligger på otroliga artonde plats, efter väldigt bra spelade matcher mot Madrid (0-0 hemma) och Valencia (4-3 borta), anser jag är ett väldigt klurigt lag att möta. Det är ett typiskt bottenlag, men de senaste fem säsongerna har de överraskat riktigt bra. Med spelare som Rosenberg, Kennedy, Toño och rutinerade Munitis kommer de att ställa upp med ett kompakt försvar som vaket väntar på kontrings möjligheter. Siffrorna talar inte för att Racing ska få med sig poäng, men som Diop sa till tidningen Marca.com: ”Barcelona kommer inte att vinna alla matcher”.

Historisk matchstatistik:
De två lagen har mötts åttiosex gånger, där Racing vunnit femton av de matcher, spelat tjugo gånger oavgjort och förlorat femtioen gånger. På Camp Nou har katalanerna besegrats två gånger, fem gånger har det slutat oavgjort och hela trettiosex gånger har Racing fått åka hem som förlorare, med 28-130 i målskillnad. Racings första match i ligan var mot just Barcelona, säsongen 28/29 och den slutade 0-2, fördel Barcelona. De två senaste säsongerna har Barca vunnit bägge hemma matcherna med 3-0, respektive 4-0. Barca har som vi vet inte förlorat en enda hemma match denna säsong och har otroliga 18-0 i målskillnad. Racing däremot har endast en poäng (0-0 Gijón) på sina bortamöten och två förluster mot Atléti (4-0) och Valencia (4-3). Munitis är den spelare i Racing som spelat flest gånger mot Barcelona, arton gånger och i tre olika lag (bl a Madrid), men vunnit endast en utav de gångerna. För att gå över till lite statistik för Barcelona så är en intressant fakta att Iniesta är den spelare som gjort flest mål på Racing i hela laget, tre stycken för att vara exakt.

Att lägga märke till under matchen:
Om Guardiola bestämmer sig för att inte starta med Xavi, Abidal och Busquets så kan vi nog se han gå tillbaka till en tillfällig 4-3-3 uppställning för att inte riskera något. Alla spelarna har nämligen inte riktigt kommit in i hans 3-4-3 uppställningen, en personlig dröm uppställningen för Pep som han till varje pris kommer att försöka göra permanent. Det intressanta är att se om han genom bytena, exempelvis byter in Xavi och Busquets mot Keita och Adriano (om han startar), kommer att gå över till en 3-4-3 uppställning under matchen. Det andra är att se om Abidal och Iniesta spelar och hur de ser ut att må på plan. Lägg också märke till Toño, Santander målvakten, som ofta levererar mot stora lag, och anser vara Racings bästa spelare.

Känsla inför matchen:
På papper borde vi vinna mot de flesta lagen i ligan, så det känns onödigt att poängtera det. Men allting beror på hur landslag spelarna känner sig efter sina kval matcher, och om de kommer in med en vaken och pigg inställning att fortsätta ligan som de har gjort hittills. Om så är fallet tror jag det slutar med ännu en storseger för hemmalaget. Om så inte är fallet så skulle de lika gärna kunna kryssa 1-1 eller, i värsta fall, 0-0. Dock är optimismen på högsta nivå, och även fast vi inte underskattar någon motståndare så är vi ganska säkra på att vi löser denna match. Messi har en sten i skon efter förlust matchen mot Venezuela, där han gjorde en något svag insats, och jag skulle tippa på att han är otroligt målsugen nu när han kommit tillbaka till sitt självklara hem, FC Barcelona.

Visca el Barça!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *