Inför Manchesterderbyt på söndag!

Manchester City och Manchester United möts på söndag i en av säsongens hetaste matcher. United kommer att göra allt för att hålla stadsrivalerna bakom sig i tabellen och City vill absolut inte se avståndet utöka till sex poäng. Räkna med en otroligt het drabbning på Etihad Stadium. Englandsskribenterna Joacim Claesson och Henric Holmberg bestämde sig att ta tempen på matchen och beta av de största frågorna inför matchen! Avspark är kl 14:30 på söndag.

Vi börjar med Joacim.

Hur ser det ut på skadefronten?

United har det fortsatt tungt på skadelistan. Stjärnor som Nani, Kagawa, Valencia och Vidic kommer inte att komma till spel. Även om det ryktades om att Vidic eventuellt skulle vara spelklar så är det mest troliga att han inte spelar. Allt för att inte stressa läkningen. Tom Cleverly är tveksam efter att ha fått en mindre smäll i veckan mot Cluj.

Hur har det gått hittills i ligan?

United har startat säsongen bra och leder ligan tre poäng före just City och hela sex poäng ner till Chelsea. Man är även vidare som gruppetta i Champions League. Även om det på pappret ser bra ut så har United inte riktigt gått att känna igen i många matcher och har nästan tagit för vana att ständigt hamna i underläge. Något som måste förbättras.

Vem är det som ”ska göra det”?

Det är svårt att undgå att Van Persie. Holländaren är den som gjort flest mål i United denna säsong och växer bara med uppgiften efter varje match. Har räddat United ett flertal gånger denna säsong och varför skulle han inte göra det på söndag? Har gjort mål på City förr i Arsenal tröjan och vet vad som krävs.

Vilka svagheter finns det inför matchen?

Försvaret. Det har varit under all kritik i många matcher och det har sett väldigt ostabilt ut på sina håll. Det har inte riktigt blivit någon speciell ryggrad där bak med Vidic skadad större delen av denna säsong samt att det har skiftats målvakt ganska så flitigt. Detta är något som måste förbättras snabbt om United vill undvika förra säsongen då man gick i stort sett titellösa. Man tog endast Community Shield.

Hur ska United vinna matchen på söndag?

Genom att spela smart. Man får inte bli för anfallsinriktade, utan att man måste ständigt vara på rätt sida och försvara sig på. Kontringar är nog en bra tumregel för United om man vill komma hem med alla tre poängen. Man måste även ta vara på sina lägen. Det kommer inte att komma många chanser och när de väl dyker upp så måste man sätta chanserna.

Vad förväntar sig fansen på söndag?

Så länge City hålls bakom sig så är man nöjda. En eller tre poäng spelar inte så stor roll. Självklart hellre en vinst men en poäng kan vara väl så viktig när säsongen summeras.

 

Hur ser det ut på skadefronten?

Mancini saknar David Silva, Aleksander Kolarov, James Milner och Micah Richards, men förhoppningar finns om att Jack Rodwell och Gael Clichy ska kunna komma tillbaka.

Hur har det gått hittills i ligan?

City är visserligen det enda obesegrade laget i Premier League, men de har också dragit på sig onödiga poängtapp. Nio vinster och sex oavgjorda är deras facit hittills. United har förlorat tre ligamatcher, men har också vunnit tolv stycken och därmed står de på 36 poäng i jämförelse med City som ”bara” har plockat ihop 33 poäng hittills.

Vem är det som ”ska göra det”?

Nyckelspelarna i de båda lagen offensivt sett blir Sergio Agüero och Robin van Persie. Båda lagen har högkvalitativa anfallare (Rooney, Hernandez, Welbeck, Dzeko, Tevez, Balotelli) men det är Agüero och van Persie som är de mest instinktiva målskyttarna och det är främst dem som ”ska göra det”. Agüero har inte nått upp i samma form som han hade förra säsongen, det kan komma att krävas på Etihad imorgon.

Vilka svagheter finns det inför matchen?

City har haft en del problem med att förvalta sina målchanser, vilket syns på antalet oavgjorda matcher i ligan hittills. Defensivt sett är de ligans bästa lag – men det krävs att spelare som Yaya Touré och David Silva kommer igång för att City ska kunna vända på fler underlägen och trycka in fler mål i slutminuterna.

Hur ska City vinna matchen på söndag?

Det kommer krävas en hundraprocentig insats från samtliga elva spelare, från Hart i målet till anfallarna (intressant att se vilka Mancini startar med). De har inte förlorat på Etihad i ligan på två års tid, så jag tror de kommer känna sig ganska trygga när de börjar matchen. De måste ta tag i mittfältet och föra spelet, vinna andrabollarna, hålla rent i försvaret och alltid vara fokuserade. Sedan är det viktigt att få igång Yaya Touré som jag sa tidigare, om han är i form kan han skapa stora problem för motståndarnas backlinje tack vare sina löpningar.

Vad förväntar sig fansen på söndag?

Det är onekligen upplagt för en riktig fotbollsfest, och jag är säker på att City-fansen förväntar sig en match likt 6-1-derbyt på Old Trafford förra säsongen. Men om de ska ha realistiska förväntar bör de hoppas på öppet spel, många målchanser och hög kvalité i anfallsspelet. Det ska gå fort när lagen ställer om på Etihad Stadium imorgon!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *