Inför Portugal-Spanien

Portugals väg till semifinalen:
Portugal-Tyskland 0-1
Portugal-Danmark 3-2
Portugal-Holland 2-1
Portugal-Tjeckien 1-0

Spaniens väg till semifinalen:
Spanien-Italien 1-1
Spanien-Irland 4-0
Spanien-Kroatien 1-0
Spanien-Frankrike 2-0

var det dags för den första semifinalen i detta mästerskap, och det är inte vilken drabbning som helst. Det är en match mellan grannländerna och rivalerna Portugal och Spanien. Ett hett möte, där Portugal säkerligen vill stoppa spanjorerna för att nå sin tredje raka final i ett stort mästerskap. Det lär koka på Donbas Arena i Donetsk ikväll. Vi får troligtvis och förhoppningsvis se två lag som vill satsa och spela en offensiv fotboll. Ronaldo har börjat leverera, men nu måste fler kliva fram om man ska kunna rubba på Spanien. Nani till exempel måste börja ta mer ansvar.

Spanien har hittills levererat planenligt. Det som stör mig mest med detta landslag är Del Bosque. Varför envisas han med att inte ha en renodlad anfallare med i startelvan. Ser han inte det som många av oss ”experter”, hur passivt det ser ut många gånger på offensiv planhalva. Visst, åtta mål har det blivit hittills, men spelet har inte varit bra. Inte så bra som jag vet att det kan se ut. Det spelas alldeles för mycket sidleds-fotboll, och det beror på att det inte finns någon eller något alternativ att passa bollen framåt. Det finns ingen som hotar motståndarnas backlinje såsom en anfallare skall göra. Detta kan bli spanjorernas fall ikväll.
Del Bosque måste starta med Torres ikväll, eller varför inte ge Llorente eller Soldado chansen.

Jag tror dock att det blir Spanien som vinner ikväll och tar sig till en tredje raka final i ett stort mästerskap. Det kan bli så att det blir ett uddamål som avgör. Det kan gå så långt som att det dröjer till en förlängning eller att det krävs ett straffavgörande innan vinnaren är klar.
Ikväll kommer jag hålla extra stor koll på lagens bästa spelare i respektive landslag. Det är Ronaldo i Portugal och Alonso i Spanien. Ronaldo vet vi alla vad han kan göra både med och utan boll, dock så är det många som glömmer bort en spelare som Alonso. Xabi är en spelare som jobbar i det tysta, är alltid spelbar och kan servera medspelaren med underbara passningar. Så mitt tips är att kolla extra noga på dessa två herrar. Det är dom som kan ligga bakom en seger i kvällens semifinal.

Matchen visas på SVT1 och även på SVT Play. Sändningen startar klockan 20.00, avspark 20.45.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *