Inför Valencia – Barcelona 22:00

Josep Guardiola och Unai Emery

Sammanställd rapport med relevant fakta och intressant information inför kvällens toppmöte. Matchen börjar kl 22:00 och sänds genom Canal+.

Fakta ifrån förgående säsong

Valencia:
I förra säsongens hemmamatcher så fick de tio vinster, fyra förluster (inkl. en mot Barcelona), spelade fem oavgjorda samt lyckades få trettiofem poäng av sina totalt sjuttioen. De gjorde trettiofyra mål och släppte in tjugoen. Av alla de nitton matcher som Valencia spelade förra året där de började med att göra mål så vann dem femton, spelade tre oavgjorda och fick en förlust (mot Barcelona). Av alla de sjutton matcher som motståndarlaget började med att göra mål spelade de tre oavgjorda, fick åtta förluster (inkl. en mot Barcelona) och vände sex matcher till vinst. De spelade två 0-0 matcher.

FC Barcelona:
I förra säsongens bortamatcher så fick de fjorton vinster, en förlust, spelade fyra oavgjorda, och lyckades kamma hem fyrtiosex poäng av sina totalt nittiosex. De gjorde fyrtionio mål och släppte in elva. Av alla de trettiotvå matcher som Barcelona spelade förra året där de började med att göra mål så vann dem tjugosju, spelade fyra oavgjorda och fick en förlust. I de fem matcher där motståndarlaget började med att göra mål så hade de en oavgjord, en förlust och vände tre matcher till vinst (inkl. en mot Valencia). De spelade endast en 0-0 match

Historisk fakta inför matchen på Mestalla

Total mål ställning:

Valencia 124 – 120 Barcelona

Vinstfördelning av totalt 76 matcher:

Valencia 29
Barcelona 30
Oavgjorda 17

Barcelona är med sina trettio vinster det lag som vunnit flest gånger på Mestalla. Efter dem kommer Real Madrid med tjugotvå vinster (21 oavgjorda och 33 förluster) och Atlético med arton vinster (16 oavgjorda och 37 förluster).

Senaste sex spelade matcher på Mestalla:

02/03-11 La Liga                          Valencia vs. Barcelona 0-1
17/10-09 La Liga                          Valencia vs. Barcelona 0-0
25/04-09 La Liga                          Valencia vs. Barcelona 2-2
20/03-08 Copa del Rey               Valencia vs. Barcelona 3-2 (Barcelona förlorade hemma 2-3)
15/12-07 La Liga                          Valencia vs. Barcelona 0-3
18/02-07 La Liga                          Valencia vs. Barcelona 2-1

Trupper

När det gäller vilken uppställning som Unai och Pep kan tänkas ha till matchen så måste man ha i åtanke att på lördag spelar bägge lag två tuffa matcher. Barcelona möter sin tredje svåraste konkurrent på katalansk mark, nämligen Atlético, och Valencia åker till Sevilla för att möta de rödvita andaluserna. Ett lag som de historiskt bara har vunnit emot fjorton gånger, spelat fjorton oavgjorda och förlorat hela trettioåtta gånger. Samtidigt så måste bägge lagen vinna, så man kommer definitivt att ställa upp med startelvor av högsta klass.

Jag tror att de viktigaste duellerna kommer ske på mittfältet, där Barcelona grundar nästan alla sina anfall på. Lyckas Valencia inneha åtminstone en +40 % i bollinnehav, och försvårar de Barcelonas passningsspel på mitten, främst genom att sätta press på Fabregas, Xavi och Thiago (jag tror att han startar istället för Keita), så skulle Valencia kunna få en poäng från detta toppmöte, i värsta fall tre. Kontringar är att föredra, då anfall som byggs upp, normalt slutar i att Barcelona återtar bollen.

Om Barcelona däremot behåller bollen, som de brukar göra, och passar på att spela ut på kanterna nu när Alves är i den bästa formen jag sett honom sedan 2009, samt att duon Fabregas-Messi gör sitt så ser jag inga förhinder att Barcelona går ur segrande ur denna match. Jag tror att bägge lagen spelar för vinst, dock står sig ett oavgjort resultat i åttionde minuten så tror jag Valencia backar hem, väntar på chanser istället för att skapa dem, och tänker på helgens match.

Valencia:
Topal är den enda spelaren Unai inte kan räkna med i truppen på grund utav en fortsatt axel skada. Hittills (12:30 21/9) har ingen uttagen lista släppts från Valencias sida. http://www.valenciacf.com/contenidos/Actualidad/Noticias/2011/09/Noticia_32337.html?__locale=es

Barcelona:
Förutom Iniesta, Sanchez och Piqué som är skadade, så reser hela truppen till Valencia.

Soldado vs Messi:

Frågan är om det egentligen behövs göra en jämförelse om vem som är målfarligast utav dessa två spelare. Visst är det så att vardera har 5 gjorda mål hittills, men Messi har tre gjorda assister. Soldado har gjort totalt fem mål (inkl. Europa spel), medan Messi redan ligger på nio gjorda. Om man tittar på hur pass målfarliga de vardera är, mot det andra laget, sett utöver deras karriärer så ser vi ungefär vad vi trodde man skulle se. Soldado har bara gjort ett mål mot Barcelona i de fyra olika lag han spelat med, och det var på straff för Getafe på Camp Nou. Messi har däremot gjort hela sex mål på Valencia varav 2 på Mestalla (08/09 och 10/11). Förra säsongen, sett ur antalet lyckade passar i procent, så har Soldado ett snitt på 81 %, jämfört med Messi som har 86 %. Dock gjorde Soldado totalt 46 stycken passar i jämförelse mot Messi som gjorde 178. Förra säsongen gjorde Messi 19 stycken assist (enligt Marca). Om vi säger som sådant, jag kunde inte hitta någon siffra för antalet assist Soldado gjorde i förra säsongen. Om Messi har en riktigt dålig och hemsk dag, och Soldado vaknar på rätt sida och har gudarna med sig, så kan jag se att Soldado lyckas vinna anfallsstriden mot Messi. I det vanliga fallet så pekar det mesta på att saken redan är klar på förhand.

Lite intressant fakta om Messi(124) är att han är tre mål ifrån att bli den andra bästa målgöraren i ligan med argentinsk ursprung före en viss Mario Kempes(126). Samtidigt är han(189) endast sex mål ifrån att bli Barcelonas andra bästa målgörare genom tiderna före en viss László Kubala(194).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *