Intervju: "Lambert är nyckeln bakom framgången"

Fotbollsoraklets Englandsexpert Peter Linhem besvarade några frågor om årets Championship. Varför har det gått så bra för Southampton och varför har inte Nottingham besvarat förväntningarna? Allt får du reda på här!

Southampton har överraskat många och leder Championship.
– Varför leder just Southampton?
Man har tagit med sig sin ”momentum” från fjolåret då man vann L1 och flera spelare har lyft sig. Managern Nigel Adkins ska ha mycket credd för sitt arbete som uppmuntrar bra spel och ger mycket utrymme till en teknisk och kreativ spelare som Adam Lallana.

– Hur långt kan de nå?
Det finns ju något av ett glasstak (en nivå man inte kan passera utan, i detta fallet, stora ekonomiska och andra resurser) en bit upp i PL men som vi sett har de senaste årens nykomlingar trots ganska små resurser (räknar alltså Newcastle) etablerat sig i mitten. Det har en god struktur och är ju historiskt en stor klubb tillsammans med en oerhört bra fungerande akademi. Lär helt klart kunna etablera sig i PL, om än bara i mitten/nedre halvan.

– Är de så bra som tabellen visar eller har de överpresterat?
Överpresterat något tycker jag nog men sedan man började starkt har man tagit vara på det och dessutom förstärkt laget.

– Vilka är nycklarna bakom Southamptons framgång?
Nämnde Adkins som både är en spelfilosofiskt bra manager men dessutom som f.d. klubbläkare en som ser till att hans lag är starkt fysiskt och konditionsmässigt. En perfektionist på flera plan.
Adam Lallana, ännu en Saints-produkt likt Bale, Walcott och Chamberlain men olikt dem (framför allt olikt Bale och Walcott) en ganska osnabb spelare. Mycket tekniskt och med bra hjärna som dessutom gör en hel del mål.
Rickie Lambert, som likt Grant Holt före honom varit en spelare på låg Football League nivå men som sent slagit igenom. Gör väldigt ofta viktiga, matchavgörande mål samtidigt som han är viktig för laget med sin blotta närvaro.

– Om de går upp till Premier League, hur skulle de gå då?
Troligen som det ser ut för Swansea och Norwich nu, nämligen imponerande starkt och med marginal ner till nerflyttningstrecket.

Många räknade inför säsongen att Birmingham skulle ta en direktplats upp.
– Varför ligger de inte på en direktplats nu?
Europa League spelet har varit en ganska tung belastning under hösten som höll dem i mitten av tabellen. Samtidigt som man dessutom hade ett helt nytt lag i stort sett med ny manager dessutom. För att inte nämna deras skumma ägare som varit åtalad för diverse saker. Dock ligger man ju otroligt nog på en väldigt bra placering med god chans att gå upp via playoff.

– Är Birmingham-supportrarna besvikna med dagens placering?
Lite kanske men ser man till förutsättningarna (EL, ägaren, spelaromsättning, Saints & Hammers m.m) så tror jag man är ganska nöjda. De lär som sagt ta sig till playoff.

– När Birmingham spelade i Premier League hade man lite koll på dem. Nu har man ingen större koll på laget. Hur skulle du vilja beskriva dagens Birmingham?
Ganska likt Hughtons Newcastle. Nämligen ganska direkta med stora anfallare, snabba yttrar och kraftfulla i mitten. Mer spelande än under McLeish men inte revolutionerande.

Nottingham förväntades enligt många hänga med bra denna säsong. Dessa förväntningar har de inte nått upp till.
– Varför har det gått så dåligt?

McClaren försökte nog förändra dem från ett klassiskt brittiskt lag med mer fart än finess till något mer kontinentalt. Systemförändring och spelförändring. En mindre auktoritär manager är han också än gapiga Billy Davies. Samtidigt som man tappat i stort sett alla spelare som kan göra mål i Earnshaw till Cardiff och Dexter Blackstock skadade sig redan förra säsongen. Nu när han kommit tillbaka nyss har han redan gjort stor skillnad, tvåmål borta mot Birmingham som dittills var obesegrade på hemmaplan till exempel.

– Vad saknas i Nottingham?
Anfallare som kan göra mål eller tålamodet att låta en anfallare/ett anfallspar spela in sig. Man har överroterat med säkert 4-5 olika anfallare och emellan system med en eller två anfallare.

– Är defensiven det stora problemet? De har släppt in väldigt mycket mål under säsongen.
Ja, tillsammans med anfallet. Tidigare år hade man ligans bästa försvar men McClarens försök till att förändra hela laget har förstört balansen. Samtidigt som spelarna inte fungerat i det nya systemet.

***

– Vilket lag är bäst respektive sämst sett till sina ekonomiska resurser?
– Bäst – Reading och Middlesbrough. Reading har varje säsong sålt sina bästa spelare för att nästa säsong vara nästan lika bra trots billigt köpt/egna ersättare. Ifjol sålde man för drygt £10M och köpt för kanske en tiondel av det men ändå ligger man fortfarande i toppen. Brian McDermott heter deras relativt okända knätrollande manager. Det är liknande i Middlesbrough fast man har inte riktigt sålt för lika mycket och troligen köpt för ännu mindre. En hel bunt egna produkter i laget, i flera matcher har hela försvaret(inkl. Målvakt) varit egna produkter. Deras manager Tony Mowbray som är en klubblegend efter sin tid som mittbackskapten i laget har dessutom hittat flera fynd från varstans. Till exempel Belgaren Haroun som ser ut Everton Fellainis bror men med lite sämre volym i afrot och mer teknisk än fysisk

Även Barnsley förtjänar ett omnämande. Ständigt nerflyttningstippade men oftast ändå rätt säkra tillslut. Nu spelar man fint också och halva säsongen utan sin bästa spelare – Jacob Butterfield.

 – Sämst – Nottingham, Ipswich och Leicester.

Nottingham trots att de inte spenderat så mycket men ligger hemskt uselt. Ipswich för att de ändå spenderat rätt mycket och har kvaliteten men det funkar inte. Leicester har spenderat mer än alla tillsammans men ligger ändå bara i övre mitten av tabellen.

– Vilka tre lag förtjänar att åka ner enligt dig?
Doncaster, Coventry, Portsmouth. För att de ligger därnere men sett till att Pompey ligger där tack vare fruktansvärd missskötsel av ägaren så kan man byta ut dem mot Nottingham/Bristol City som snarare ligger där av dåliga prestationer på planen.

Donny & Coventry är ligans sämsta lag. No doubt. Doncaster är numera bara ett ställe dit frankofana spelare går till för att dö eller få lite speltid för att få igång karriären – El Hadji Diouf, Herita Illunga, Habib Beye, Fabien Robert, Mamadou Bagayoko, Damien Plessis, Habib Bamogo, Lamine Diatta och Pascal Chimbonda. Då missa jag nog någon som varit på lån men återvänt dessutom. Detta på grund av spelaragenten Willie McKay som tjänar extra på att dessa spelare värvas och när de sedan säljs vidare från klubben som lånat ut dem till Donny. McKays bargain-buy Rovers.

Coventry har usla ägare, en manager ”out of his depth” och en tunn svag trupp. Det vanliga.

Vilka lag förtjänar att gå upp till Premier League?
Dem som placerar sig etta och tvåa och dem som vinner playoff finalen. De två första bör vara West Ham och Southampton men sedan går det inte att sära på en hel bunt lag som alla varit lika bra och inte tillräckligt bra för att rycka ifrån som dessutom hamnar i ett ovisst playoffspel där ofta laget som placerade sig sämst i ligan vinner tillslut. Reading starkast just nu.

Vem är ligans bästa tränare? Varför?
Jag har tidigare nämnt Readings Brian McDermott, Boros Tony Mowbray, Brums Chris Hughton och Saints Nigel Adkins samt ett omnämande till Barnsley som har Keith Hill. Bara att dra ett namn ur den bildliga tombolan. För att inte glömma Ian Holloway, Malky Mackay(Cardiff) och Gus Poyet(Brighton). Skulle personligen säga McDermott. Ge han en trupp personer som har grundläggande kännedom om hur man springer och de kommer slåss om en playoffplats.

Vem är ligans bästa målvakt? Varför?
Han må vara engelsk vilket betyder att han är instabil i landslagströjan men rent kvalitativt är Robert Green bäst. Dock i ett bra lag. Annars är Kasper Schmeichel väldigt lovande och redan en enorm matchvinnare om inte tråkigt stabil som Green. Lee Camp är fantastisk egentligen och Julian Speroni en välbevarad hemlighet också.

Vem är ligans bästa back? Varför?
Rätt få som står ut i år då det snarare handlat om starka defensiva organisationer men Cardiffs ytterback Kevin McNaughton bör nämnas trots att han hade det svårt i ligacupfinalen, Crystal Palaces Patrick McCarthy och kanske Middlesbroughs vänsterback Joe Bennett även om han har framtiden för sig. En kandidat nämligen Peterboroughs mittback Ryan Bennett har redan köpts av Norwich och Rhys Williams var på väg till Bolton för ett par miljoner pund men han är också mittfältare. Varit främst starka kollektiva försvar som sagt.

Vem är ligans bästa mittfältare? Varför?
Peter Whittingham. Cardiffs quarterback. Gör mycket mål och assist samt styr spelet.

Lallana har jag nämnt, Leeds Snodgrass en härlig ytter, Jimmy Kebé också ytter som pendlar mellan gud och frustrerande, Peterboroughs Chris McCann är som Whittingham fast i ett sämre lag, Birminghams Chris Burke har tagit över Sebastian Larssons roll  rakt av men sämre högerfot men mer fart, Barnsleys mittfältsdirigent Jacob Butterfield är nu skadad och Liam Bridcutt ligans bästa defensiv mittfältare eller ”volante”.

Vem är ligans bästa anfallare? Varför?
Rickie Lambert, han gör mest och viktigast mål.

Matt Phillips i Blackpool har både mål och ett stor spel i sig, Jay ”Jay-Rod” Rodriquez i Burnley en bra allround anfallare, Nugent och Chopra gör mål fast deras lag inte fungerar och Ross McCormack när han är i form. Finns många fler men jag är redan långrandig.

Vilket lag har ligans snyggaste dräkter? Varför?
Hade varit Leicester men så bröt man med Walkers crisps och kör nu med King Power som sponsor så de gör bort.

Många gillar Southampton men inte jag då de är för likt Ytterby Is. Crystal Palace kanske, alltid snygga tillsammans med Watford för gult är snyggt.

***
Tack för intervjun Peter!

Vad tycker du om svaren? Håller du med?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *