Intervju med Branimir Hrgota: "Jag vill gå så långt som möjligt med fotbollen"

Vårt senaste svenska stjärnskott Branimir Hrgota har bytt Stadsparksvallen mot Borussia Park. Publikmässigt skiljer det ca. 50.000. Det är ett stort steg på alla sätt. Vi hörde av oss till Branimir Hrgota för att se hur allt har gått och vad han har för tankar om framtiden.

I J-Södra var Branimir Hrgota lagets stora stjärna. Han visade gång på gång vägen med avgörande mål. Flytten till Mönchengladbach innebär att allt har höjts några nivåer. Spelet har blivit snabbare, tuffare och framförallt bättre. Det är stora skillnader mellan Superettan och Bundesliga, trots det har Hrgota fått chansen på plan.

Branimir Hrgota har bytt J-Södra mot Mönchengladbach. Här gjorde Hrgota sin sista match i J-Södra innan flytten. Foto: Niklas Ingvarsson

– Tränaren tror på mig och jag ser det inte som någon omöjlighet att slå sig in i startelvan. Alla som är med i laget har chans att spela in sig i startelvan. Det gäller bara att göra bra ifrån sig hela tiden, säger Branimir Hrgota.

Mönchengladbachs tränare, Lucien Favre, kommer vara väldigt viktig för Branimir Hrgotas utveckling och Hrgota själv är väldigt positiv till sin nya tränare.

– Han är en väldigt bra tränare som är taktiskt kunnig. En annan sak som gör honom bra är att han alltid tar sig tid med sina spelare. Han pratar mycket och är alltid ärlig och säger vad han tycker.

Branimir Hrgota har varit nere i Tyskland sedan flytten i början av juli. Han har redan lärt sig mycket och erkänner att det är stora skillnader mellan tysk- och svensk fotboll.

– Allting går mycket fortare här. Det är färre misstag och så ska det vara eftersom ligan är högre rankad.

På frågan om han har behövt anpassa sitt spel svarar han.

– Nej, det tycker jag inte. Jag kör på som vanligt och vet vad jag har för styrkor.

Har det varit svårt att anpassa sig till livet i Tyskland?

– Nej, jag har fått mycket hjälp från familjen och min flickvän. Sen har givetvis klubben hjälpt mig med många saker.

Hur var det att komma in i laget?

– Det gick väldigt bra. Jag fick ett väldigt bra mottagande av klubben och kände mig välkommen och uppskattad. Klubben är väldigt professionell.

I Mönchengladbach finns sedan tidigare en svensk, nämligen vänsterbacken Oscar Wendt. Vad har det betytt för dig att ha han vid sin sida?

Oscar är en riktigt go kille och han har verkligen hjälpt mig att komma in i laget.

Hrgota trivs väldigt bra i sin nya miljö och omgivning, han har redan skaffat sig några favoritkompisar att hänga med.

Jag umgås mest med Oscar Wendt, den finske mittfältaren Alexander Ring och norrmannen Håvard Nordtveit.

 

Om lagets chanser i år

 

Säsongen 2011/2012 slutade Mönchengladbach på en fjärdeplats i Bundesliga. En väldigt bra placering för ett lag som tippades att hamna i mitten av serien. Nu är målsättningen tydlig och det är att återigen vara med och slåss i toppen.  Skillnaden från förra säsongen är att man har förlorat lagets stora målskytt, Marco Reus, som skrev på för ligamästarna Dortmund. Men det finns fortfarande mycket talang och kvalité i Mönchengladbach.

– Juan Arango är väldigt viktig för oss men också Granit Xhaka och Håvard Nordtveit.

Förutom seriespel måste Mönchengladbach fokusera på Europaspel. Laget nådde inte ända fram till Champions League och får istället fokusera på Europa League, där bland annat AIK och Helsingborg finns med. Vad har ni för målsättning i Europa League?

– Målet är givetvis att gå så långt som möjligt. Ger vi allt så kan vi gå långt.

 

Om klubbvalet

 

Branimir Hrgota ledde Superettans skytteliga med 11 fullträffar när han hade bestämt sig för ny klubb. Han hade många klubbar att välja på när han skulle lämna J-Södra. Newcastle och Valencia var några av alla klubbar som hade varit och bevakat talangen på Stadsparksvallen. Efter månader av spekulationer kom beskedet att Hrgota var klar för Mönchengladbach.

-Jag hade en del val att välja på, men jag valde Mönchengladbach för att det kändes bäst för mig och min utveckling som fotbollsspelare. Jag är väldigt glad över mitt beslut.

Många trodde nog att Branimir Hrgota skulle ta steget till Allsvenskan innan han flyttade utomlands, men så blev det alltså inte. AIK var en av alla svenska klubbar som visade intresse och deras supportrar gjorde allt för han skulle komma.

Det var aldrig aktuellt att gå till AIK men jag blev väldigt glad över vad deras fans gjorde och jag vill passa på att tacka dem.

 

Landslaget

 

För inte så länge sen hade Sveriges U-21 landslag landskamp mot Rumänien på Stadsparksvallen. Många trodde och hoppades att Branimir Hrgota skulle finnas med i truppen, men när uttagningen kom så fanns Branimir Hrgota inte med i den truppen.

Det är klart att man är missnöjd, men jag försöker inte tänka så mycket på det. Jag tyckte dock att han kunde kalla in mig när matchen spelades i Jönköping och när det ändå bara var en träningsmatch.

Tränaren Håkan Ericsson sa inför matchen att du inte var med i hans funderingar. Hur reagerade du på det uttalandet?

Jag tycker jag gjorde väldigt bra ifrån mig i Superettan och att det har börjat bra i Mönchengladbach. Om jag inte fanns med i hans funderingar vet jag inte riktigt vad jag ska säga..

Till sist, vad har du för tankar inför framtiden?

Jag vill gå så långt som möjligt med fotbollen. Jag vill vara fotbollsproffs länge till, tills min kropp säger ifrån och inte orkar mer.

 

Hrgota vill nå så långt som möjligt med fotbollen. Hur långt tror du han går? Foto: Niklas Ingvarsson

Intervjun är gjord av Mattias Sörensson. Tack till Branimir Hrgota!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *