Intervju med Glenn Hysen

Fotbollsoraklet har ringt upp en av Sveriges härligaste personer, Glenn Hysen, för att se hur han har det och för att få lite frågor besvarade. Glenn Hysen är känd som före detta fotbollspelare i IFK Göteborg, Liverpool, Fiorentina, hans karriär som sportkommentator, hans medverkan i FCZ och självklart Fifa. Vilken människa, han är ödmjuk, trevlig och väldigt lätt att prata med.

Glenn, vad inspirerade dig till att börja spela fotboll?
Det var väldigt många detaljer men framför allt att det ligger i släkten. Hela släkten har ju spelat fotboll, farfar, farbror och så vidare. Sen var det ju även kompisar som inspirerade. Vi spelade ju fotboll jämt på den tiden. Det var inte en sak utan det var flera saker som gjorde att man började.

Hur blev du upptäckt?
Fotbollschefen i IFK Göteborg var och kollade på en match när jag spelade i Wartas A-lag på Hisingen. Och han såg väl nåt i mig som inte så många andra gjorde, haha. Han la ett bud på 25.000 och det är ju inga pengar idag.

När var detta?
Jag var 19år.

När du tog klivet från Göteborg till Holland, vilken var den största skillnaden?
Den största skillnaden är väl att de är lite mer egoistiska utomlands. De är mer oroliga för att förlora sin plats i laget. Det är lite mer konkurrenstänkande där, när jag kom dit var det inte kompis saken utan att man var väldigt noggrann att behålla platsen.

Vem är den bästa tränaren du har haft?
Sven-Göran Eriksson skulle jag nog säga. Jag hade han i IFK Göteborg från 79-82 först i tre år och sen hade jag han också i Fiorentina. En mycket bra man!

Vad är det största du upplevt inom fotbollen?
Det var ju att vinna UEFA-Cupen två gånger med IFK Göteborg plus att vinna Engelska ligan med Liverpool, det är ju väldigt stort.

Hur skulle du summera dina tre år i Liverpool?
Två år riktigt bra. Tredje året inte lika bra. Vi fick ny tränare på det tredje året och han tyckte väl inte att jag var lika bra som alla andra mittbackar så jag fick helt enkelt inte spela så mycket.

Varför tror du att din tid i Fiorentina inte pratas lika mycket om?
Jag vet inte riktigt men det kanske är att jag snackar mer om min tid i Liverpool. På så vis gör väl andra det automatiskt. Jag tyckte det var förbannat kul att vara i Liverpool både på plan och vid sidan av plan. Att vinna ligan var ju inte helt fel heller. Sen är det ju väldigt många här i Sverige som gillar Engelsk fotboll.

Vad tror du behövs för att Serie A ska blir en toppliga igen?
För det första tror jag nog att de behöver bygga om arenorna för att dem är så jävla stora och tråkiga. Till exempel Olimpico Stadion i Rom, man sitter ju för fan mil ifrån. Det blir så opersonligt på något sätt.

Sen slutade du med fotbollen och gick över till sportkommentator, hur trivdes du med det?
Ja, det var ju förjävla roligt! Det är ju liksom en fortsättning av det man gjorde innan men bara att man inte är ute på planen. Det kan inte bli så mycket bättre för det var förbannat roligt.

FCZ år 2005, vad tänkte du när du fick förfrågan?
Jag visste ju inte alls var det var för någonting utan jag bad TV6 att skicka ett band ifrån danska versionen som gjordes ett år tidigare.

Hur kände du efter?
Ja, det var ju förbannat roligt. Det var ju roligt att lära känna folket också för man är ju en idrottsidiot och nu märkte man ju att det fanns annat här i livet också. Även att inte de var så bra på fotboll så var de ju genier på andra saker.

Har du kontakt med spelarna från FCZ fortfarande?
Ja, jag träffar ett par stycken då och då. När jag är förbi Stockholm brukar vi träffas och ta en eller två öl.

Du är ju också känd för Fifa Glenn, berätta?
Ja, jag har ju gjort det fyra gånger nu men jag vet inte vad som händer här efter.

Hur trivs du med det?
Jo jag trivs jättebra. Det är ju en annan grej ifrån det riktiga jobbet som sportkommentator. Man ser ju framemot det för det är ju förbannat kul att spela in det.

Hur går det till när ni spelar in?
Ja det är ju med massa tekniker och man sitter där med headset i studion. Man får ett papper som man ska säga efter, tex om ett lag ligger under så måste jag säga det på 20 olika sätt.  Men sen kan man inte läsa innantill pappret helt, utan man får improvisera lite själv också.

Spelar du Fifa själv?
Nej för fan! Jag kan inte, jag är totalt värdelös. Det är mest ungarna som spelar.

Vilken är den roligaste matchen du kommenterat respektive spelat?
Ja den roligaste matchen jag har kommenterat är nog Milan-Liverpool i Istanbul, 05. En fantastisk match! Den roligaste matchen jag har spelat är nog mot Barcelona semifinalen i europacupen 86 med IFK Göteborg. Då vann vi med 3-0 på Ullevi, en mäktig känsla.

Är det någon match som du missat som du nu i efterhand ångrar, till exempel på grund av skada eller annat?

Ja, det är just den matchen borta mot Barcelona 86 i Europacupen. Man spelade ju både borta och hemma i Europacupen. 2 veckor efter att vi hade vunnit med 3-0 hemma skulle vi möta Barcelona borta. Då hade jag vattenkoppor och missade den matchen, det är ju inte all för kul när man är 26 år.

Fem snabba med Glenn Hysen.

Liverpool – Fiorentina
Tränare för FCZ – Sportkommentator
Sverige – England
Torres – Steven Gerrard
Anfield – Gamla Ullevi

Vi tackar Glenn Hysen för att han medverkade i Intervjun. Nu får ni vänta tills nästa kända profil kommer upp på fotbollsoraklet!

Tack och tipsa oss gärna om kända profiler som vi kan intervjua!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *