Fotbollsoraklet intervjuar Lars-Åke Lagrell!

spe9afc9Lars-Åke Lagrell Foto: Claudio Bresciani

Fotbollsoraklet har fått chansen att intervjua Lars-Åke Lagrell – ordförandet för det svenska fotbollsförbundet.

Som de flesta lagt märke till så har flera svenska klubbar redan rest ut i Europa för att representera Sverige och Allsvenskan i diverse olika Europacup-kval.

Svensk fotboll har fått en nytändning på senare tid då flera klubbar i skrivande stund är ute och representerar Sverige och Allsvenskan ute i Europa. Vad tror du har gjort att de svenska lagen knackar på dörren till Europaspel?
– Jag tycker att vi ska ha några lag i… i varje fall Europa League. Helst också ett lag i slutspelet till Champions League.

Både Helsingborg och Malmö FF var inte särskilt långt borta från att slå sig in i de huvudturneringar de kvalat till. Helsingborg föll mot belgiska Standard Liege medans Malmö FF stoppades på mållinjen av Dinamo Zagreb.
Hittills ser dina mål ut att vara lite för stora för dagens allsvenska lag.

Hur ska Sverige göra för att kunna bli ett större fotbollsland? Vi har ju trots allt varit ett utav de allra bästa landslagen en gång i tiden.
– Vi är ett stort fotbollsland om man ser till antalet föreningar, spelare och domare. Och det är därför vi hänger med bra med våra landslag på både herr- och damsidorna… Sedan har konkurrensen blivit allt hårdare sedan vi vann OS 1948.

För att utveckla ligan vidare krävs ju att flera faktorer uppnås. Allsvenskans klubbar tappar allt fler spelare och det känns som att ligan är på väg in i en ”torrperiod”, som utmärks av att klassspelarna blir allt färre. Alexander Gerndt, Rasmuns Jönsson, Guilhermo Molins och Teteh Bangura har alla lämnat för spel i utlandet. Vad ska vi göra för att hålla kvar stjärnorna inom landet och på så sätt utveckla ligan?
– Skillnaden mellan olika föreningar i olika delar av Europa är privata personers investeringar (eller att köpa sig positioner om man så vill). Dessa finns tyvärr (eller dessbättre) inte i vår del av Europa… i samma utsträckning.

Tack vare bra spel och bra spelarmaterial har både Malmö FF och Helsingborgs IF tagit sig till de sista kvalomgångarna i respektive kval. Malmö föll på mållinjen och Helsingborg slogs ut av Standard Liege. Vad tror och förväntar du dig av Malmö i gruppspelet av Europa League, vart man lottats mot AZ Alkmaar, Metalist samt Austria Wien?
– Visst kan vi hoppas, men det är inga dåliga föreningar Malmö möter…

Kvaliteten försämras inte bara på planen utan även på läktaren. Bara under denna säsong har spelare blivit nedslagna av åskådare och knallskott har kastats in på planen. Varför har det blivit som det är? Har någon skulden för allt detta eller är det slumpen som gjort att allt hänt samtidigt?
– Här har du fel, enligt min uppfattning. Kvaliteten ”på planen” har inte försämrats… tvärtom. Vi har aldrig haft så bra spelare som vi har just nu… i den totalt avreglerade klubbfotbollen i Europa.

Kan du utveckla svaret något? Vad menar du med att klubbfotbollen är avreglerad i Europa?
– När IFK Göteborg var som bäst på 1980-talet hade man rätt att använda två (och sedan tre) utländska spelare. Detta gällde både i nationella ligor och UEFA:s cuper.
Bosmandomen (som togs av EU-domstolen) ändrade och avreglerade hela fotbollen.
Med den avregleringen kan vem som helst köpa ett lag.

Avgörande för framgång är vilka pengar man kan dra ihop för att köpa spelare.

Precis! Och när jag skrev att Allsvenskan inte bara försämras på planen så syftade jag på att många klasspelare lämnar sina klubbar för att spela utomlands…
– Rätt. De bästa spelarna går till klubbar utomlands och skälet är att de ekonomiska villkoren är bättre där. ”Givmildheten” från privatpersoner är exempelvis betydligt större ju längre ned i Europa du kommer.

Men spelarna i ett allsvenskt lag har aldrig varit bättre (tekniskt, taktiskt och utbildningsmässigt) än idag.

Genom avregleringen finns det klubbar som har köpt de bästa spelarna från hela världen.

Hur många brassar finns det inte i Sverige?

Jo, det stämmer mycket bra.

Genom att släppa in något fler utländska spelare så kan man ju höja standarden i ligan. Men helst ser jag att man använder mycket spelare ifrån Sverige. Jag tror inte någon vill se sitt lag med enbart sydamerikaner eller liknande.

På tal om brassar så verkar ju de vara ett fint sätt att tjäna pengar på. Det finns ju enormt många oslipade diamanter där nere.
Visst, fotbollsspel upptar hela dagarna för grabbarna på Rios stränder. Visst blir man bra då…

Om vi går tillbaka till läktarvåldet som dragit igång igen, vad kan man göra åt det hela?
Vi måste dels samtala med de positiva supportrarna och dels ha en lagstiftning som svarar upp mot de hot som finns. Svensk fotbolls krav är härvidlag tydligt redovisade.

Förutom publiken så diskuteras det också flitigt om de allsvenska lagens arenor, håller de verkligen måttet? Vilka exempel kan man i så fall ta efter?
Men snälla Du… från 2012-2013 kommer vi i stort sett att bygga helt nya arenor i hela Allsvenskan och vi kommer att få två arenor med tak… Vi kommer självfallet att till Swedbank Arena i Solna söka de stora finalmatcherna.

Till sist; Vilket lag vinner årets upplaga av Allsvenskan?
– Just nu känns det kanske som Helsingborg, men jag har personligen hela tiden trott på Elfsborg… Den som lever får se.

Vi på Fotbollsoraklet riktar ett stort tack till Lars-Åke som var villig att ställa upp på en intervju och önskar honom lycka till i hans fortsatta arbete i Sveriges Fotbollsförbund.

Näst på tur bland våra intervjuer står förhoppningsvis en tongivande spelare i ett utav Allsvenskans bästa lag. Håll utkik!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *