Intressanta Derbyn Del 4: Paraguay

Den fjärde delen i denna artikelserie hadlar om Paraguay och det heta, passionerade derbyt mellan huvudstaden Ascuncion´s två giganter Cerro Porteno och Olimpia. Allting började för 111 år sedan, nämligen 1901 då Holländaren William Paats återvände till Paraguay från Argentina med en fotboll under armen. Få visste då att detta skulle bli grunden till det som skulle bli ett av Syd- Amerikas längsta och hetaste derbyn.

Och vad några av Cerro Porteno och Olimpias supportrar kommer att tänka på när dom tar plats på Estadio Defences del Chaco för ett Clasico, ett derby som har en mycket lång och facinerande historia bakom sig.

William Paats som var lärare till yrket organiserade den första filminspelade matchen, en Match som spelades på Plaza de Armas i Ascuncion den 23 November 1901. Fastän matchen som först och främst hölls för stadens överklass, så spreds ryktet som en löpeld och redan året efter så grundade en grupp studenter en fotbollsklubb som blev den första i landet. Grundarna övervägde noga vad man skulle döpa den till, förslag som kom upp var Esparta eller Paraguay, men på Paats förslag så döpte man klubben till Olimpia och detta var den 25 Juli 1902.

Dom framtida rivalerna Cerro Porteno bildades drygt ett Decennium senare, den 1 Oktober 1912 för att vara exakt. Klubben grundades av en grupp mycket goda vänner som spelade fotboll i mera blygsamt område i Ascuncion nära Capilla San Juan. Namnet kommer från ett stort fältslag som ägde rum 1811 mellan den Paraguayanska armén och Los Portenas som betyder Buenos Aires krafter och som ligger i ett närliggande område runt Cerro Mbae (Mbae kullen). Klubben döptes senare om till Cerro Porteno som en hyllning till dom Paraguayanska motståndmännen, och klubben färger blått och rött symboliserar längtan efter enighet mellan dom olika grupper som stred för att få kontroll över landet.

Den Parguayanska fotbollsligan startade 1906 med att Olimpia vann sin första titel 1912 medan Cerro Porteno gick in i mästerskapet i god stil ett år efter genom att vinna mästerskapet utan att förlora en enda match. Det första bestämda mötet mellan klubbarna blev inställt då Olimpia inte kom till match, och det är fortfarande oenighet om vad som egentligen hände. När de väl möttes säger vissa källor att Cerro vann med 3-1 medan andra säger att matchen slutade 2-2. Oavsett vad resultatet blev i det första derbyt. Faktum är att under dom kommande sex säsongerna så vann Cerro tre gånger och Olimpia två. Detta blev starten till en intensiv och het rivalitet mellan klubbarna.

Cerro Porteno var den ledande klubben i dom 261 officiella ligamatcher, då man vann 94 gånger mot Olimpias 89 segrar. Som Olimpia supporter så är man snabb med att påpeka att man vunnit ligan 38 gånger som är 9 gånger mer än sina rivaler och att inte förglömma 3 titlar i Copa Libertadores plus 1 seger i Intercontinentalcupen. Detta är två pokaler som inte rivalerna vunnit.

Dom bästa målskyttarna i dernyna är Saturino med 11 mål för Cerro och Mauro Caballero med 10 mål för Olimpia. Dom som gjort flest mål i en och samma match är Pedro Osorio och Dante. Osorio gjorde fyra mål i derbyt 1937 då man vann med 8-1. Lopez gjorde 4 mål i derbyt 2005 då Olimpia vann med 4-1.

En berättelse från förr: Året 1915 skulle visa sig vara ett speciellt år i historien om huvudstadens derbyn, med fyra derbyn under en och samma säsong. I El Ciclon vann Olimpia den första matchen med 5-1 och den andra med 5-0. Ett mera normalt resultat var det i den tredje matchen som slutade 1-2 precis innan man skulle mötas i en direkt avgörande match om mästerskapstiteln den 15 December samma år. När matchen nästan var slut så stod cdet 3-3 men till slut hade Cerro vunnit titeln dom fyra mål på extra tid.

Året efter så fick Olimpia en gruvlig revansch då man van den största seger i historien, nämligen 10-1. Det största resultatet innan var Cerros seger med 8-1 1937.

Rivalitetn idag är lika het, intensiv och känsloladdad som den alltid varit och kommer nog alltid att vara. Cerro Porteno senaste framgång är ligatiteln 2009 medan Olimpia vann 2011.

När det gäller Arenorna så spelar Olimpia på Estadio Manuel Ferreira Ascuncion som har en kapacitet på 15.000 personer. Klubbens hemsida: www.olimpia.com/py

Cerro Porteno spelar sina hemmamatcher på General Pablo Rojas Stadium som har en kapacitet på 30.000 personer. Klubbens hemsida: www.clubcerro.weboficial.com

Den tränare som är mest berömd är Ferenc Puskas som bl a spelade i Real Madrid och som spelade för Ungern i VM i Sverige 1958.

Olimpia har haft många kända spelare genom åren men den mest kända här i Europa är Argentinaren Sergio Goycochea som spelade i Italenska Inter åren 1995-1996.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *