Italien till semifinal efter straffavgörande!

Italien-England 0-0
(4-2 efter straffar)

 

ENGLAND:
Hart
Johnson-Terry-Lescott-Cole
Milner-Gerrard-Parker-Young
Rooney-Welbeck

ITALIEN:
Buffon
Abate-Barzagli-Bonucci-Balzaretti
Marchisio-De Rossi-Pirlo-Montolivo
Cassano-Balotelli

 

MATCHEN:

Redan efter 3 minuters spel var Italien nära att ta ledningen. Ett inspel från Marchisio hittade in till De Rossi som på halvvolley drog till för kung och fosterland med vänster utsida och prickade Joe Harts högra stolpe. Romamittfältaren var några centimeter från att göra EM:s dittills överlägset snyggaste mål.  Bara några minuter senare var det Englands tur att få en jättechans. Högerbacken Glen Johnson hade hittat in i straffområdet och fick bollen bara några meter framför mål. Men skottet var aningen för löst och Buffon fick istället upp en hand och kunde rädda Italien. Början av första halvlek var en öppen historia med målchanser åt båda hållen. Både Danny Welbeck och Mario Balotelli hade chanser att ge sina respektive lag ledningen men när matchen blåstes av för halvtidsvila efter 45 spelade minuter så stod det fortfarande 0-0.

I andra halvlek var De Rossi återigen väldigt nära att göra 1-0 efter tre minuter. En Pirlo-hörna boxades ut av Hart till Marchisio som nickade in bollen i straffområde igen där De Rossi, några meter från mål, drog till på volley med vänstern ännu en gång. Men skottet blev aningen felriktat och gick således utanför målramen. Bara några minuter senare var det Montolivo som fick en gyllene chans. Efter två returer från Hart, efter skott av både De Rossi och Balotelli, så hittade bollen fram till Montolivo men den förra Fiorentina-stjärnan blev störd av Glen Johnson och skottet gick därför högt över mål. Allt eftersom andra halvleken gick så tog Italien över allt mer och mer. Pirlo fick styra och ställa lite som han ville och mycket av Italiens spel gick via högerkanten där Abate sprang upp och ner som en duracellkanin. Roy Hodgson valde att byta in Theo Walcott och Andy Carroll efter en kvarts spel in i andra i hopp om en förändring.  Någon vidare förändring i spelet fick vi dock inte se förutom att engelsmännen nu körde långa bollar på Carroll. Men det var fortfarande Italien som hade bollen, spelet och målchanserna. England gav upp tidigt redan i andra halvlek och började istället vänta in en kommande straffsparksläggning. Italien däremot ville avgöra innan det och försökte och försökte och försökte utan att få in bollen i mål. Alessandro Diamanti och Antonio Nocerino kom in med friska ben för Italien istället för Antonio Cassano och Daniele De Rossi som mattats i andra halvlek. Det skulle komma att vara två mycket betydelsefulla byten för Italien. Matchen spelades klart och Italien gjorde sitt tredje och sista byte just innan slutsignalen då Maggio kom in istället för Abate. Som många trott redan på förhand så väntade nu förlängning på två gånger femton minuter. I förlängningen skedde dock inte något nytt. Italien ville fortfarande avgöra matchen och England fortsatte försvara och vänta in straffarna. Med fyra minuter kvar fick italienarna äntligen in bollen i mål. Men Nocerino stod offside och hans mål blåses helt korrekt av för offside. När så den portugisiska domaren blåste av efter 120 minuters spel så har varken Italien eller England fått hål på sina motståndare och därför väntade EM:s första riktiga rysare – straffsparksavgörande.
STRAFFARNA:

  • Balotelli skjuter in bollen i Harts högra hörn. 1-0.
  • Kapten Gerrard gör precis som Balotelli och skjuter även han in bollen vid målvaktens högra stolpe. 1-1.
  • Montolivo slår en kanonusel straff och prickar inte ens målet. Fortfarande 1-1.
  • Rooney sätter säkert sin straff för England. 2-1.
  • Geniet Andrea Pirlo är fullkomligt iskall då han chippar in bollen i mål på äkta Panenka/Totti-vis. En äckligt snygg straff. 2-2.
  • Ashley Young går på kraft och dundrar sin straff i ribban. 2-2.
  • Nocerino lurar ner Hart i ett hörn och rullar sedan enkelt in bollen i det andra. Fördel Italien. 3-2.
  • Ashley Cole slår sin straff mot målvaktens vänstra hörn men dit har även Buffon tagit sig och kan därför rädda bollen. 3-2.
  • Stor hjälte blir inhopparen Diamanti som skickar in bollen för Italien. 4-2 och Italien till semifinal!!

 

Straffsparkar brukar ofta kallas för ett lotteri men den här gången var det utan någon tvekan rätt lag som vann. Italien dominerade matchen igenom och förtjänar verkligen en semifinalplats. Trots att det var EM:s första 0-0-match så var den väldigt bra och underhållande och perfekt att beskåda för den neutrala åskådaren. Straffsparksavgörandet fortsätter spöka för England som nu får lämna ett mästerskap för sjätte gången sedan 1990 efter just straffsparkar. Italien ställs nu i semifinalen på torsdag mot svårast tänkbara motstånd – Tyskland.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *