Kagawa & Dempsey, där det sportsliga värdet möter det kommersiella värdet

Som säkert ingen undgick var Sir Alex Ferguson av Manchester United igår på besök i Berlin på Olympiastadion för att kolla in den Tyska cupfinalen, eller kanske framför allt ett litet japanskt fotbollsfenomen vid namn Shinji Kagawa.

En spelare som i två(nåja, 1 ½) säsonger varit en av flera kreativa bolltrillare på Dortmunds offensiva mittfält som slagit Tyskland och världen med häpnad. Som framför allt denna andra halvan av säsongen stått ut med geniala instick och smidiga genombrott i Götzes skadefrånvaro. Men det vet ni, att han köptes från Cerezo Osaka där han främst spelat andradivisions fotboll är också vida känt.

Att Ferguson var på plats höjde ,åtminstone för mig, reliabiliteten avsevärt i rykten som placerar honom i Manchester United. Inte till den gräns att man kan rista in det i sten men till den gräns att jag tror Ferguson kommer försöka köpa honom.

Vilket främst är grundat i att han är en fantastisk spelare som presterat fantastisk fotboll. Men vad som i detta fallet är en stor bonus men som i andra fall kanske snarare var grundanledningen (Hej, Dong Fangzhuo) är den kommersiella biten.

Nämligen att Shinji Kagawa är japan och därmed lär sälja mängder av tröjor borta i sin hemland och andra delar av asien. Det är inte första gången för Man Utd dock sedan man redan har Park Ji-Sung som varit en stor succé båda på planen och i klubbshopen. Möjligen är det påhittat från staden västerut mot kusten men det sägs att Ji-Sungs tröja till och med är den som säljer bäst bland de förtryckta tröjorna i klubbshoparna kring arenan.

::::

Som ni ser i rubriken är det också en spelare från andra sidan Pearl Harbor som är intressant. Clint Dempsey som under flera säsonger varit en högst kapabel spelare i Fulham. En mittfältare som surfar på den andra vågen sent in i straffområdet och som redan innan denna säsongen nästan snittat 10 mål per säsong. Han var en mycket viktig spelare när Fulham gick ända till final i Europa League och förra säsongen gjorde han över 10 ligamål för första gången i Fulham tröjan.

Denna säsongen har ökat det till 17 stycken ligakassar. Som en del i Martin Jol’s Fulham där nästan hela mittfältet är anfallare har Dempsey stått ut och gjort nästan en tredjedel av Fulhams mål. Som ytter(med fria tyglar) eller offensiv mittfältare/släpande anfallare. Det har fått många fans i större klubbar att börja spekulera i om man kanske borde värva Dempsey, det är aldrig fel med en allround spelare. Särskilt inte bland de engelska toppklubbarna som haft en problematisk säsong och behöver mål, vilket Dempsey erbjuder.

Och eftersom han är amerikan erbjuder han ett stort kommersiellt värde. För även om de typisk amerikanska sporterna är klart mycket större är fotbollen på frammarsch, särskilt bland de yngre amerikanerna i stora och/eller mer europeiska städer. MLS lockar storpublik men framför allt kollar man på europeisk storfotboll trots tidskillnaden.

Jag som är aktiv på twitter följer rätt många amerikaner eller åtminstone USA-baserade journalister/bloggare/fans och Dempsey är intressant, likt vi svenskar ofta håller koll på våra landsmän utomlands. För att inte tala om att man har ett stort intresse av fotbollen överhuvudtaget. Skulle jag rabbla upp duktiga USA-baserade bloggare och journalister skulle ni få allvarliga skador i scroll-fingret men de finns kan vi konstatera. Kollar vi Guardians lista på 100 bloggar man skall följa (gjord inför 2011) är de välrepresenterade.

Och om vi återgår till själva klubbarna finns det gott om amerikanska ägare nuförtiden. Främst uppmärksammade är Man Utds klan Glazers, Arsenals tystlåtna Stan Kroenke och Liverpools Basebolliga Fenway Sports Group.

För dem skulle det säkert sitta fint med en amerikan i laget, en amerikan som dessutom presterar och inte är Junichi Inamoto.

Om vi räknar bort Man Utd på de grunder att de värvar Kagawa och har en ganska bra trupp redan innan så har vi Arsenal och Liverpool. Som båda ryktats vilja ha Dempsey så skulle jag personligen tro att Liverpool är mer villiga att värva honom. Grundat på att deras ägare är mer offentliga och, ja, att ordföranden Tom Werner har uttryckt sig positivt gällande Clint Dempsey.

Frågan är något ledande (”vill ni ha Dempsey” ungefär) vilket han svarade med ”Jo, visst alla skulle vara lyckliga över att ha Dempsey i sitt lag” (ungefär).

En ytterligare passande faktor är att Dempsey spelade sin MLS-fotboll i New England Revolution innan han lämnade för Premier League vilket är samma område som Fenway Sports Group är aktiva i. Det är en passande koppling mellan deras hemmaplan och Liverpool.

Dessutom , den främsta anledningen, är att han skulle passa in bra då man saknar målskyttar och gör man sig av med Maxi Rodriquez (som det spekuleras) skulle Dempsey fylla det hålet och ännu mer.

::::

Så, konklusion – Värvningar bör grunda sig i det sportsliga värdet men det är inget brott utan en fantastisk bonus om de ovanpå det dessutom har ett stort kommersiellt värde för klubben.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *