Kaká-drömvärvningen som gick snett

8 Juli 2009 satt jag fast klistrad framför datorn och real madrids hemsida där de visade live från presentationen av min absoluta favorit spelare under många år, Kaká. Äntligen skulle kombinationen som bara fanns i drömmarna bli sanna. Min favorit spelare i den klubb jag älskat i så många år.

Men när väl säsongen började och förväntningarna på Kaká var skyhöga ville det sig inte. Han hade svårt att hitta sin plats och skadorna var många. Efter en trög start väntade alla på att han efter sommaren äntligen skulle börja leverera.

Sommaren 2010 blev det svarta året och början på tvivlet på Kaká. Han hade problem i slutet av säsongen med sitt knä men åkte med till VM i Sydafrika i alla fall där det gick hyfsat bra, med ett antal riktigt bra prestationer. Efter VM visade det sig att Kaká riskerat sin karriär genom att delta i spelen i Sydafrika då han hela tiden förvärrat en skada i menisken. Det blev till slut så illa att det behövdes operation och han skulle bli borta i två månader. Han fick utstå mycket kritik för hans agerade och de risker han tagit under VM. En kritik som fortsättningsvis skulle komma att förfölja honom.

När han väl kom tillbaka var han inte sig själv längre, det var inte samma snabbhet, inte samma driv och nu stämde verkligen ingenting längre. Vi har fått se vad skador som hans gjort med andra stora spelare, Ronaldo (den riktiga, Brasilianske Ronaldo) han blev inte heller sig själv igen bara som ett exempel. Sedan han kom tillbaka hösten 2010 har han blandat och gett prestationer. Det har varit stunder av ren magi, stunder då man sätt en bråkdel av all den råtalang och magi som finns under alla problemen. Men sen har det kommit stunder då inget har fungerat och man har sätt hans frustration och lidit med honom.

I tre år gav Real gav honom chansen att bevisa att han hörde hemma där men det funkade inte. Nu har tiden gått ut. Adressen är inte riktigt klart men men allt lutar emot en återkomst till AC Milan. Jag tror att det blir den bästa lösningen för alla parter. Real blir av med en spelare som fansen älskar högt men som verkligen inte levt upp till förväntningarna, Kaka får komma till en klubb där han redan är älskad och avgudad av fansen och en klubb som verkligen behöver honom. Kalla mig envis men jag tror att med lite arbetsro kan han börja leverera igen. Vi pratar om Kaká, en av de absolut bästa spelarna i världen i sina bästa stunder. Jag tror att dessa tre år varit de svåraste i hans liv, i en klubb som haft sky höga förväntningar och man har inte gett honom arbetsro alls, han har trivts med sina klubbkamrater men saknat kontinuitet i sitt spel. Får han bara spela varje vecka tror jag att han kan komma tillbaka, inte som den han en gång var, det är för mycket begärt med tanke på hans skador och allt annat. Men han kan få ett par år till, ett par år att bevisa att han är så mycket bättre än vad han var i Real, ett par år till att få folk att minnas honom för den magiker han var på plan och inte bara för tiden i Real som var kantat av problem och orättvis kritik.

Kritiken ja, han har fått utstå mycket kritik, en del befogat men inte allt. Tittar man rent statistiskt så ser man att han förra säsongen gjorde åtta mål och fjorton assist, det var Kakás sämsta säsong någonsin. Andres Iniesta gjorde lika många mål men med en assist mer och det kallade de hans bästa säsong någonsin. På den statistiken ska det också till att Kaká inte spelat en bråkdel av all den tid Iniesta spelat den gångna säsongen. Pressen, fansen och minst klubben har sedan första dagen haft sky höga förväntningar. Kaká ska inte lämna klubben och känna att detta var ett misslyckande. Han ska lämna klubben med en känsla av att han överlevt ett mediedrev som aldrig ville ta slut, kritik som slog honom i tid och otid, alla de gånger han fått be om ursäkt för sin existens..han ska känna stolthet och gå till AC milan om han nu hamnar där och bevisa för alla att han fortfarande finns kvar, att han är så mycket bättre än vad real gjorde honom till.

Den 12 maj i år åkte jag ner till Madrid för liga avslutning och träffade Kaká. Det var en av de största ögonblicken i mitt liv. Det skulle bli en av hans sista dagar han skulle vara där på valdebebas, dagen innan hans sista officiella mach för de vita.  Han visste redan då att hans dagar i klubben var räknade, det såg man på hans blick, hans bemötande när ett litet barn som själv spelade i real madrid bad honom stanna i klubben.

Idag tre år efter hans presentation hänger hans tröja signerat av honom och flera andra spelare på min väg. Jag tittar på den då och då och minns alla de underbara stunder han givit oss real fans. Tack Kaká för att du förverkligade min dröm om min favorit spelare i den klubb jag älskat så länge, tack för alla de oförglömliga ögonblick.

AV: Sara Khatmi

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *