Klassiska Derbyn Del 3: Schweiz

Det främsta av derbyn i Schweiz är det som i folkmun kallas Kampen om att vara bäst i Zürich. Fansen till Grasshopper Club Zürich och FC Zürich säger att är man bäst i Zürich så är man bäst i Schweiz.

Det första och ursprungliga derbyt gå tillbaka ända till 1897 och som gör att detta stadsderby tillhör bland dom äldsta utanför England.

Grasshoppers CZ grundades den 1 September 1886 och tillhör Swiss Super League. Klubben har sedan det första derbyt blivit den mest framgångsrika klubben i den Schweiziska fotbollens historia.

FC Zürich däremot klev inte in i fotbollen förrän 10 år senare, nämligen 1896. Som så många andra klubbar så är derbyna i Schweiz största stad en social klasskillnad mellan dom olika supportergrupperna men även inom Regionen.

Tradisionellt har Grasshoppers alltid varit överklassens klubb medan FC Zürich alltid förknippats med arbetatklassen. Idag är det annorlunda, FCZ har välkomnat en ny våg med stort stöd från alla samhällsklasser. Denna nya våg av stöd har fjort att man har fått en stor växande supporterskara, inte bara i hemlandet utan över hela Världen till skillnad från sina ärkerivaler. Men trots att man har en mindre supporterskara så har Grasshoppers ändå behållit platsen som Schweiz mest framgångsrika klubb med 27 mästerskapstitlar och 18 cuptitlar.

FCZ har hamnat på efterkälken när det gäller titlar, man har t ex bara vunnit 12 mästerskapstitlar oxh 17 cuptitlar. Dom riktiga framgångarna har först börjat komma på senare tid, som t ex Grasshoppers vann sin senaste mästerskapstitel 2003 medan FCZ vann sin senaste mästerskapstitel 2009.

Klubbarna har spelat ca: 220 derbyn t o m 2011.

Historiskt sett så finns det några stjärnor som förgyllt dessa derbyn som t ex den förre Schweiziske förbundskaptenen Jakob Kuhn och Århundradets bästa spelare i FIFA Oceanien, Nya Zeeländaren Wynton Rufer. Båda dessa spelare har tillbringat en del av sina karriärer i båda FCZ. Wynton Rufer har sagt ”att spela i Zürich derbyna var alltid mycket speciella, fastän vi oftast var på den förlorande sidan”.

Thomas Bickel som under åren 1984-1995 spelade 54 landskamper för Schweiz var en av spelarna som spelade i båda klubbarna under sin karriär. Han har sagt att ”derbyna är inte som andra matcher utan när dessa matcher spelades så var atmosfären och känslorna magiska”. Det var vad alla pratade om och som alltid fanns på förstasidorna i alla tidningar. Denna spänning smittade naturligtvis av sig till oss spelare.

Säsongen 2010-2011 var för Grasshoppers en medioker säsong då man först kom på 7:e plats i Ligan. Det var en säsong som klubbens supportrar var mycket missnöjda med.

När man kommer till Grasshoppers spelartrupp denna säsong så finns det nio stycken utländska spelare; 2 stycken Brasilianare, 2 stycken Bosnier, 1 Holländare, 1 Italienare, 1 Colombian, 1 Portgis och 1 Afrikan.

När det kommer till kända spelare så har det funnits och finns en hel del, och för att nämna några: Bröderna Alfred och Thomas Bickel, Stephane Chapuisat, Christian Gross, Marcel Keller, Stephan Lichsteiner som nu spelar i Juventus, Patrick Müller, Ciraco Sforza. Alain Sutter, ex Turken Kubilay Türkyilmaz som kom från Galatasaray SK, Johann Vogel, bröderna Hakan och Murat Yakin, Reto Ziegler och Claudio Sulser. Alla dessa är eller har varit Schweiziska landslagsmän.

Grasshoppers har också haft några utländska landslagsmän bl a: Kurt Jara från Österrike, Günter Netzer från Tyskland och självklart våra Svenska hjältar Owe Grahn och Mats Gren. Man måste också nämna Brasilianaren Giovane Elber som vann skytteligan i tyska Bundesliga 2003.

I dagens spelartrupp i FC Zürich finns det 14 utländska spelare: Brasilianaren Pedro Henrique, Adrian Nikci från Kosovo, Stjepan Kukuruzovic från Kroatien, Asmir Kajevic från Montenegro, Fransmännen Alexandre Alphonse och Mathieu Beda, Jorge Texeiro från Portugal, Andrea Guatelli från Italien, Milan Gajic från Serbien och Tunisierna Amine Chermuti, Yassine Chikhaoui och Chaker Zouaghi.

Båda spelar sina hemmamatcher på Stadion Letzigrund som har en kapacitet på 25,000 åskådare.

Både klubblagen och det Schweiziska landslagen har utvecklats enormy mycket under det senaste decenniet, framför allt Ungdoms och Juniolandslagen.

Schweiz kommer mer och mer att vara en nation att räkna med framöver i Världsfotbollen.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *