Klassiska Klubbar Del 1: Steaua Bucarest

Detta är den första delen i en artikelserie som kommer att handla om Klassiska klubbar runt världen.

Del 1 kommer att handla om en klubb som hade sin storhetstid på 50- talet och 80-talet, nämligen Steaua Bucarest från Rumänien.

Detta är klubben som var Nicolae Ceausescu och den hemliga polisens Securitate´s klubb.

Klubbens hemsida är  www.steauafc.com

Klubben grundades den 7 juni 1947 som en Multi-sport klubb inom den Rumänska armén och gick under namnet ASA Bucaresti. Det var först efter 1950 som namnet ändrades till CCA som sektionen för fotboll började etablera sig ordentligt på den inhemska fotbollscenen.

Man fick smeknamnet CCA Golden Team. Huvudstadslaget vann 3 stycken ligatitlar mellan 1951-53 inkluderat den första dubbeln 1951. Laget kom att dominera den rumänska klubbfotbollen och det fanns också en stor dominans i det rumänska landslaget.

År 1961 var det dags för ett nytt namnbyte, då man bytte från CCA till CSA Steaua. Ordet Steaua betyder ”stjärna” som symboliserar den röda stjärnan i klubbemblemet och som kännetecknar alla arméklubbar i forna Öst-Europa.

Dom kommande två decennierna vann bara 3 ligatitlar. Steaua´s 9 cuptitlar gjorde att man etablerade sig som Rumäniens bästa och framgångsrikaste lag någonsin. Ryktet som ett starkt cuplag växtes allt starkare under 80-talet då man under ledning av huvudtränare Emerich Jenei och assisterande tränare Anghel Iordanescu som är den spelare som har målrekordet i klubben genom alla tider.

Steaua började en 6 år lång rad av mästerskapstitlar från 1984/85 som gjorde att man spelade i Europacupen nästkommande år.

Under Europacup spelet 1985/86 vann man över danska Vejle BK, Kispet Honved från Ungern och FC Lahti från Finland. Innan finalen som då gick i Sevilla så slog man också ut det belgiska storlaget RSC Anderlecht i semi-finalen.

I finalen väntade FC Barcelona som då tränades av engelsmannen Terry Venables, Barcelona var storfavoriter att vinna Europacupen.

Efter en stor press av Barcelona så lyckades Steaua bl a med en heroisk insats av liberon Miodrag Belodedici se till att matchen fortfarande stod 0-0 efter 120 minuters spel. Nu skulle finalen avgöras på straffar.

Under straffsparksdramat var det dags för målvakten Helmut Duckadam att iträda sig rollen som hjälte genom att ta 4 stycken av Barcelonas straffar och lägga grunden för Marius Lacatus och Gavril Balint att avgöra straffdramat och se till att Steaua vann den största och till dags dato den enda Europacuptitel. Detta var en historisk seger för Steaua.

Efter Janei´s avgång gick toppjobbet som huvudtränare för klubben till Iordanescu som redan dom 3 första åren vann dubbeln 1986/87, 1987/88 och 1988/89. Den store strategen såg också till att Steaua vann 1986- års Super- Cup, genom en fantastisk frispark av den blivande superstjärnana Ghorghe Hagi, såg till att sänka Dynamo Kiev och ta sig till semi-fianl i Europa-Cupen 1987/88.

Det gick sämre 1988/89, trots att Hagi spelade på toppen av sin förmåga så räckte det inte utan man blev totalt överkörda med 4-0 av AC Milan med Marco van Basten och Ruud Gullit.

Efter den rumänska revolutionen 1989 splittrades det bästa lag som klubben någonsin haft, och man fick börja att bygga nytt. Klubben återtog den inhemska dominansen med en rad på 6 ligatitlar mellan åren 1992/93- 1997/98. Man har aldrig återtagit den plats som man en gång hade på den Europeiska fotbollsscenen.

Den enda framgång man haft på senare tid är Semi-finalen i Uefa-Cupen 2005/06. Det är den enda framgång ett Rumänskt lag har haft sedan Steaua själv nådde kvarts-finalen i Cupvinnar- Cupen 1992/93.

Det har varit en svår tid i klubben sedan Iordanescu´s avgång 1990, man har till dags dato haft 22 tränare.

Stjärnor som Iordanescu, Hagi, Lacatus har gjort kortare perioder som huvudtränare med mer eller mindre utan framgång.

Idag är det tunt på framgångar, man har inte vunnit något sedan 2005/06. Man har nu skaffat en Italiensk tränare som heter Christiano Bergodi som skall se till att dom forna glansdagarna skall återkomma till klubben.

Laget spelar sina hemmamatcher på Bucharesti Stadionul Ghensea som officiellt invigdes 1974 och var den första stadion som var specialiserad för fotboll i Rumänien.

Steaua Bucharest´s titlar:

Europa Cupen (nuvarande Champions League) 1985/86

Europeiska Supercupen: 1986/87

Rumänska mästare: 23 gånger  (senast 2005/06)

Rumänska cupen: 21 gånger (senast 2010/11)

Rumänska Supercupen: 5 gånger (senast 2005/06)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *