Klassiska Klubbar Del 2: Zamalek SC

Zamalek SC kommer från den Egyptiska huvudstaden Kairo och kallas i folkmun för ”Egyptens vita Riddare”.

Klubben är grundad 1911 av en grupp invandrare som ville starta en klubb för sport och social sammankomst.

Trots att klubben inte är den största i Kairo så är den bland dom mest framgångsrika  klubbarna i den Afrikanska fotbollens historia. Klubben har konstant producerat många av dom bästa talangerna i Egyptisk fotboll, inkluderat dagens Förbundskapten och den forne hjälten Hassan  Shehata.

Under den tiden då Zamalek grundades var alla Egyptiska klubbar ledda av Engelsmän eftersom landet då stod under Brittiskt styre.

Klubben grundades under namnet Kasr- El Nil och leddes av den Belgiske advokaten Marzbach. Namnet ändrades bara två år senare till Maktalat, året var 1913. År 1940 var det dags för namnbyte igen då man ändrade namnet efter kung Farouk innan man slutligen antog namnet Zamalek SC 1952. Zamaleks första president var egyptiern Dr Mohammed Badr, men dom mest prominenta presidenterna i klubbens historia är Mohammed Heidar, Hassan Amer och den mycket kontroversielle Mortada Monsour.

Fotbollslaget blev etablerat 1913 och dom vann sin första officiella titel 1921 då man vann Sultan Cup.

Zamalek var också den första Egyptiska klubb att vinna den Egyptiska Cupen som startade 1922. Dom är också den enda klubb att ha vunnit Cupen 4 gånger i en följd mellan åren 1957-1960.

Klubben är också känd för att spelarnas söner ofta följer i sina fäders spår som t ex Yakan och hans son Hicham, Ghanem och Ahmed Sultan, Hassan Shehata och hans son Kariem som spelade i ungdomslagen.

I några fall var det t o m så att tre generationer spelade i samma klubb som  t ex Familjen Emam som startade med Yehia Emam som spelade under 1930-40 talet och hans son Hamada Emam under 1960-talet och slutligen Hazem Emam som slutade spela 2010.

Trots att Zamalek har producerat en mängd av Egyptiska storspelare genom åren så är det noterbart att klubben största framgångar har åstadkommits av utländska spelare som t ex när klubben försvarade ligatiteln 1964 leddes laget av den Sudanesiske spelaren Omar El Noer och Ali Mohsen från Yemen. Ali Mohsen var också den första utlänning att vinna den Egyptiska ligans skytteliga. I mitten av 1980-talet värvades en annan utlänning till Egyptiska fotbollen, Emanuel Kwarshi från Ghana. Den store ghanesen ledde laget till framgång 1984 tillsammans med den lokala spelaren Farouk Gaafar och Ibrahim Youssef. Dessa spelare bidrog också till den första kontinentala seger i klubbens historia, då man besegrade det Nigerianska storlaget Shooting Stars i finalen av Ahmed Sekov Touré Cup son idag heter CAF Champions League, detta var samma år 1984.

Detta var början till en era som gjorde att klubben vann mer än ett halvt dussin kontinetala titlar i Afrika.

Emmanuel Amunike var den senaste utlänning som har bidragit till en av klubbens gyllene epoker i början av 1990-talet.

Den Nigerianske stjärnan scoutades av klubbansvariga under hans tid i ”Super Eagles” som det Nigerianska landslaget kallas i folkmun. Detta var i Nigerias Olympiska lag i All Africa Games som Egypten stod värd för 1991.

Han hjälpte klubben till 2 ligatitlar och genom att vinna CAF Champions League för alltid då laget vann sin tredje inteckning 1993. Efter sejouren i Zamalek bar det av till Europa där han spelade för Sporting Lissabon och FC Barcelona.

Efter att Amunike lämnat klubben sökte man efter en nu hjälte och ett av klubbens största ögonblick var när man skrev avtal med den legendariske Hassam Hassen år 2000 från ärkerivalerna Al-Ahly.

Tillsammans med sin tvillingbror lyckades Zamalek vinna ett antal av både inhemska och kontinentala titlar, som av klubbens Supportrar kallades ”The era of Hassam twins”.

Efter Hassam eran genomgick klubben en mycket svår tid med en lokal dominans av ärkerivalerna Al- Ahly i den Egyptiska fotbollen. Zamalek har bara vunnit 1 inhemsk titel dom senaste fem åren.

Den Egyptiske miljardären och den forne klubbpresidenten Mamdouch Abbas som hade en förkärlek till utländska spelare värvade Junior Agago från Ghana för en rekordsumma, men den förre Nottingham Forrest  spelaren motsvarade inte förväntningarna som klubben och supportrarna hade.

Klubben började att plocka upp spelare från klubbens egna led och dessa ungdomar bidrog till att man säkrade en plats i mitten av tabellen. Det började att se hoppfullt ut för klubben.

Den förre Al- Ahly och Zamalek talangen Hassam Hassan blev huvudtränare efter misslyckade resultat 2009, då laget hamnade först på 13: plats i ligan. Det var den sämsta placering i klubbens historia.

Tyvärr så har klubben ingen hemmaarena då deras gamla arena Helmy Zamoura inte längre är lämplig för A-laget p g a dess låga publikkapacitet. Stadion har inte blivit utbyggd eller renoverad på 50 år.

Idag spelar Zamaleks A-lag på Military Academy Stadium.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *