Klassiska Klubbar Del 5: Chivas Guadalajara

Klubbens officiella hemsida är: www.chivascampeon.com

”Vi är legender i Mexicos fotboll….. Vart du än är i Mexico så hittar du kompisar” så går den officiella klubbsången för Club Deportivo Guadalajara och det det är inte bara prat.

Las Chivas är överlägsna inom den Mexikanska fotbollen till antalet vunna titlar, man har också överläget antalet Supportrar med dom största Supporterklubbarna och tillsammans med Ärke-rivalerna America är dom två riktiga tungviktarna som aldrig lidit förnedring av en degradering.

Ända sedan sina glansdagar på 1950-talet och 1960-talet som var en riktig gyllene period i klubbens historia. Man har också vunnit både hjärtat och sinnet hos fansen i hela Mexico och bland latinamerikaner i USA. Med millioner av supporters som övertalades av klubben genom att bara använda mexikanska spelare och samtidigt vinna många ära och titlar, Chivas kan verkligen slå fast om att vara landets mest populära klubb.

Klubbens rötter går tillbaka till året 1906 då den Belgiske affärsmannen Edgar Everaert grundade Clube de Futbol Union. Klubben behöll det namnet i två år, men efter att ha återvänt tillbaka från besöket i hemlandet Belgien, den långsiktiga Europén bestämde sig för att ändra namnet till Club Deportivo Guadalajara som genom sitt namn skulle stärka sina band till staden där klubben grundades. Samma år bestämde man också att man skulle bara använda Mexikanska spelare, mest för att dom franska spelarna skulle få stå på sidan av planen som experter.

Hursomhelst, det Galliska arvet lever vidare i form av klubbens färger Rött, Blått och Vitt som två skuggor som möts och utgör lagets legendariska randiga tröjor.

En annan viktig händelse i historien kommer från året 1908, då man vann sin första amatörtitel. Den tiden spelade man i Mexicos västra Liga eftersom deet inte fanns någon nationell liga. Man skulle komma att vinna ytterligare 13 stycken titlar innan den proffessionella fotbollen infördes 1943.

Den första tiden i Mexicos Primera Division var allt annat än imponerande i sportslig mening. Året är 1948, och efter en pinsam förlust mot Tampico skrev tidningen El Informador att spelarna hade irrat runt på planen utan att veta vad dom skulle göra, som en hjord ”Chives” som betyder getter.

Silverplatser var något son Chivas samlade på under 1950-talet, då man missade ligatitlen inte mindre än sex gånger och en cuptitel mellan åren 1950-57. Ändå gjorde denna långa rad av silverplaser att alla som var involverade i klubben blev ”galvaniserade” och lade grunden till den framgång som finns än idag.

Året 1957 gjordes det målet som räckte till att man vann sin första ligatitel som proffessionell klubb, målet gjordes av fansens stora idol Salvador Reyes. Fram till 1965 hade man vunnit ligatiteln inte mindre än sex gånger och 1962 vann man också CONCACAF cupen.

Inspirerade av prestationerna av spelarikonerna Jaime Gomez, Salvador Reyes, Juan Josse och Guillermo Sepelveda samlades fotbollsälskare från hela landet för att se laget elegans och fina spel. Chivas är fortfarande Mexicos mest populära klubb, trots att man bara har vunnit tre titlar dom senaste förtioett åren.

Många observatörer var mycket skeptiska 2002 när affärsmannen Jorge Vergara tillkännagav att han hade för avsikt att köpa klubben, vilket också blev verklighet några månader senare. Han hade bestämt sig för att ta Rebano Sagrado (heliga flocken) till toppen av tabellen och återta den tradionella status och vara nyckeln till att utveckla talanger för Mexicos A-landslag. Under dom semaste sex åren har Vergara i stort sett åstadkommit det han lovade 2002.

Trots sina ansträngningar så har Chivas endast en Clausura-titel 2006 att falla tillbaka på sedan övertagandet 2002. Dom har nått semi-final två gånger i Copa Libertadores.

Klubben har en mycket repekerad ungdomsakademi där man har producerat flera Supertalanger som sedermera kommit att hamna i Europeiska klubbar och blivit centralgestalter i det Mexikanska A-landslaget.

Chivas f.d hemmaarena hette Estadio Jalisco och invigdes 1960 och har en publikcapasitet på 60 000. Estadio Jalisco var också arena under fotbolls-VM 1970 och 1986. Arenan bytte namn till Templo Mayor 2009 och sedan till Estadio Chivas 2010.

Den nya arenan heter Estadio Omnilife och invigdes 30 juli 2010 och har en publikcapasitet på 48 500. Staion ägs av Jorge Vergara och kostade 200 millioner USD att bygga. Den första matchen som spelades på nya arenan var mellan Chivas Guadalajara och Manchester Utd där Chivas vann med 3-2 och det första målet gjordes av Javier ”Chicarrito” Hernandez som spelar nu i Manchester Utd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *