Klassiska Klubbar Del 8: Al Ittihad

Klubbens hemsida: www.alittihadclub-sa.com

Klubben Al Ittihad kommer från staden Jeddah i Saudi- Arabien och grundades 1928. Staden Jeddah ligger vid Röda Havet och klubben är och har alltid varit mycket populär.

Al Ittihad har blivit Saudiska mästare 7 gånger och tillhör dom allra bästa i det Saudiska kungadömet. Klubben har också som enda lag från Asien vunnit AFC Champions League 2 gånger och har visat en kontinental styrka som passar  väl in på det smeknamn som klubben har, nämligen”Asiens Tigrar”. I lite mer än tre decennier före grundandet av Kungadömets fotbollsförbund, så var det en grupp unga fotbollsfans som möttes i Jeddah, året var 1927. Man diskutterade om man skulle starta en klubb och 1 år senare var Al Ittihad grundad.

Det arabiska ordet Ittihad betyder förenad och det var just det namnet som man skulle döpa klubben till. Detta var det mest passande namn som passar in på klubbens anda, precis som Abdul Aziz Jameel, som var en av grundarna och klubbens andra President sa: Vi kom hit som en och därför skall det bli klubbens namn.

I början av klubbens historia var det många klubbar som bara dog och försvann i Saudi- Arabien. Al- Ittihad visade sig vara en stabil klubb och det var också den enda klubb som överlevde denna period.

Så snart som det Saudiska Fotbollsförbundet var grundat 1957, så startade också den första officiella nationella fotbollsligan, som vi känner till under namnet ”Kings Cup”. Al Ittihad förlorade den första turneringen men kom tillbaka året efter och då fick man höja den åtråvärda poklaen som visar att man är Mästare. Denna titel vann man ytterligare vid fem tillfällen under årens lopp.

När den Sudiska högstaligan Premier League startades 1975 så var det självklart att man skulle delta. Sju år efter starten så vann man Premier League för första gången. När olje industrin blomstrade på -70 talet ökade klubbens popularitet över hela landet och klubben fick också stort stöd av Regeringen. Man växte och växte och man blev en Multi-sportklubb som man fortfarnade är idag.

När man hade etablerat sig som en av alla tiders Superkraft klubb i Saudi- Arabien så började man att utvidga sina vyer. Dom hade precis gjort sig rättvisa när man skrev in sitt namn på AFC Asian Cup Winners Cup 1999 efter en 3-2 vinst mot dom Koreanska tungviktarna Chunnan Dragons i finalen. Nästa erövring var när man överaskande i AFC Champions League 2004 slog dom kinesiska mästarna Dalian Shide och koreanska Chanbuk Hyundai på vägen till finalen. I finalen shockade man alla när man vände en 3-1 förlust på hemmaplan genom att vinna med 5-0 på bortaplan mot Seongnam Chunma, och genom denna mirakulösa vändning säkrade man den Asiatiska Ligatiteln.

Året efter försvarade man titeln när man i finalen besegrade dom dubbla kinesiska mästarna Shandong Luneng i 1/4 final innan man i semi-finalen avverkade det koreanska laget Busan I´Park för att säkra platsen i finalen för andra året i rad.

I finalen stod Al Ain från Förenade Arabemiraten för motståndet. Första matchen slutade oavgjort medan man i returmötet avgjorde matchen genom två fantastiska mål som säkrade den andra titeln på lika många år.

Efter den andra raka titeln försökte man gör ”hattrick i titlar” men det visade sig vara lättare sagt än gjort. Man förlorade mot det Syrianska laget Al Karama 2006. Man missade också chansen att vinna Asiatiska Champions League 2007 genom en rad dåliga resultat i viktiga matcher.

När det gäller titlar så har man trots allt lyckats bra eller vad sägs om detta facit:

Saudiska Premier League:  8 gånger senaste segern 2009

Saudiska Kings Cup:  6 gånger

Crown Prince Cup:  7 gånger senast 2004

Saudi Federation Cup: 3 gånger senast 1999

Saudi Champions Cup: 1 gång  2010

AFC Champions League: 2 gånger  2004, 2005

Asian Cup Winners Cup: 1 gång  1999

Arab Champions League: 1 gång  2005

Saudi- Egyptiska Super Cup: 2 gånger  2001, 2003

Dom mest kända utländska spelare som har spelat i Al Ittihad är:

Bebeto, Reinaldo, Wagner från Brasilien

Jared Borgetti från Mexico

Dalian Atkinson från England, Roberto Donadoni från Italien, Rob Witschge från Holland och Dragan Petkovic från Serbien.

Sverige har också haft en spelare i klubben som var mycket populär när han spelade där och det är Thomas Sjöberg.

När det kommer till kända utländska tränare som klubben haft så finns det några riktigt kända namn;

Bob Houghton England 1984-86, 1993

Osvaldeo Ardiles Argentina som var bara ett år i klubben 2001

Tomislav Ivic Serbien 2003-2004

Anghel Iordanescu Rumänien 2005-06

Vahid Halilhadzic Bosnien  200-08

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *