Kris i Göteborgsfotbollen?

Idag har vi tre lag i Allsvenskan som representerar Göteborg varav ett är ett klassiskt storlag med många framgångar på meritlistan. Sedan har vi en annan klassisk klubb som efter en mycket lyckad säsong förra året, förväntades tillhöra toppen den kommande säsongen. Sedan har vi slutligen ett rätt litet lag med en av seriens lägsta publiksnitt och relativt begränsade resurser, samt en liten arena som håller låg klass.

 

I skrivande stund är de två första lagen i högsta grad inblandade i bottenstriden och ett av lagen ligger faktiskt näst sist. Däremot ligger det sistnämnda laget just på en fjärde plats och nästan lika många poäng som de andra två lagen tillsammans. Som ni säkert förstår är det första laget IFK Göteborg, det andra GAIS och det tredje är Häcken.

 

IFK har en tradition av att vara en av utmanarna till guldet, men de senaste två säsongerna har onekligen det ändrats en hel del. Inför den här säsongen hade många skyhöga förväntningarna och hyllningarna på försäsongen haglade. Nu är situationen rätt annorlunda. Laget riskerar absolut att åka ur Allsvenskan, men med tanke på läget i tabellen just nu är det väl snarare troligare att det blir kval, precis som säsongen 2002. Den gången ställdes IFK mot Västra Frölunda och lyckades hålla sig kvar den gången.

 

GAIS hade en av mina favorittränare i Alexander Axén, men som nu under söndagen valde att avgå. Jag gillar honom av den orsaken att han vågar vara ärlig och rak när han talar med media, samtidigt som han har ett enormt engagemang för det han gör. Visserligen förstår jag att han inte klarade av pressen och att situationen blev ohållbar, men eftersom han kunde leda laget till en sådan succé förra året så anser jag att felet till säsongens fiasko ligger hos spelarna. Axén har garanterat kört på precis på samma sätt som förra säsongen, men problemet är att spelare som Wanderson och Celik inte har presterat. Möjligt att en ny röst kan hjälpa spelarna med att komma igång men det är få gånger ett tränarbyte under säsongen har gett någon väldigt stor effekt. Sker det inte något radikalt i GAIS så spelar de i Superettan nästa säsong.

 

Häcken är ett lag jag beundrar och har stor respekt för. De har genom väldigt små medel lyckats bli ett stabilt lag i Allsvenskan som oftast placerar sig på den övre halvan. Ändå har de inte i närheten av de resurserna som IFK har och ändå har de presterat klart bättre. På något sätt lyckas de att hitta billiga spelare som gör succé i klubben. Dessutom har de haft samma tränare i flera säsonger nu vilket har gett dem kontinuitet, något som de även haft på spelarsidan.

 

Problemet med den här situationen är att de lagen som får mest uppmärksamhet är GAIS och kanske mest IFK. Fokuset hamnar därför på lag från Göteborg som går dåligt, underpresterar, etcetera. Det ger en negativ bild av Göteborgsfotbollen vilket är allvarligt för de lagen som är från staden. Jag vill ändå understryka att kritiken mot GAIS och IFK varit högst befogad och det är inte medias bild av lagen jag kritiserar. Personer som inte har säsongskort och ser varje match tenderar enligt min uppfattning att ha lättare att gå och se ett lag som det går bra för. Häckens framgångar hör jag inte mycket om i media utan det som rapporteras om fotbollen i Göteborg är att det går dåligt för GAIS och IFK Göteborg. Det försvagar helt klart Göteborg som fotbollsstad på sikt och kan även minska intresset för den lokala fotbollen i staden. Visst, Örgryte IS är ju ett lag som det just nu går väldigt bra för, men samtidigt ligger de i division ett just nu, men det är inget som har någon större inverkan då det faktiskt är två divisioner under den högsta. Lösningen på problemet är helt enkelt att något av de tre lagen i Alliansen (IFK Göteborg, GAIS och Örgryte IS) blir ett etablerat topplag i Allsvenskan. Det är först då Göteborg återigen har en chans att kunna bli fotbollens huvudstad. Just nu är det en väldigt lång väg dit, men med hjärta, hjärna och vilja så kommer det att lyckas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *