Krönika: Är det enbart klubbarnas fel?

Det är många av oss som följer fotboll som tycker att det har gått till överdrift vid övergångssummor. Jag kan väl erkänna att jag tillhör den skaran.

Det har förvisso varit så under många år, det vet jag. Det är dock väldigt lätt att lägga all skuld på klubbarna och dess stormrika ägare, som bokstavligt talat pumpar in pengar till klubben och laget.
Men om man tänker steget längre. Har inte spelarna en skyldighet också? Självklart vill alla vinna titlar, det är förståeligt. Men är spelarna verkligen värda och har rätt att kräva ett X antal miljoner i lön varje år? Det är enorma summor det rör sig om idag, och har varit så länge. Ingen är egentligen värd alla dom pengarna. Det spelar ingen roll om du heter Zlatan, Messi, Ronaldo och så vidare.

Det jag menar är att spelarna måste bli mer lojala mot sina klubbar. Det finns spelare som direkt vill eller lämnar efter att laget haft en mindre lyckad säsong, såsom missat ligatiteln, missat platsen till Champions League eller rentav trillat ner en division. Ett bra exempel på en lojal spelare (det finns givetvis ett flertal) är Del Piero. Han visade hjärta och var lojal mot Juventus när dom fick ta ett mellanår i Serie B. Varför Juventus fick ta det året i Serie B är inte relevant i detta sammanhanget, så därför tänker jag inte gå in djupare på det.

Men tänk om fler spelare kunde ha samma hjärta för sin klubb, och framförallt för fansen. För det är inte bara klubben, laget och medspelarna som kan bli besvikna. Vi fans kan och brukar bli riktigt besvikna och upprörda om ett stort namn försvinner från vårt lag.

Jag är inte ute efter att smutskasta eller ”kasta skit” på klubbarna eller spelarna. Men det är väldigt lätt idag att lag som till exempel PSG, Manchester City och Real Madrid får ta en del negativt, för att dom eller deras ägare har mycket pengar, och kan i princip köpa vilken spelare dom vill ha. Senaste exemplet som jag haft många och långa diskussioner om är hur just PSG spenderar miljoner efter miljoner just nu denna sommaren på spelare som till exempel Lavezzi, Thiago Silva och vår svenska hjälte Zlatan.
Jag tycker som ovan nämnt att det krävs ”två för att dansa tango”. Jag vill se flera lojala spelare i dagens fotboll, oavsett nivå. Pengar ska inte få förstöra den underbara sporten vi alla älskar att följa.

Jag är medveten om att det finns risk för diskussioner kring detta ämne. Så vädra era åsikter. Dom är intressanta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *