Krönika: Benítez arv räddar Liverpool

En usel säsongsinledning sätter sig på psyket. Psykologin spelar en viktigare roll inom fotbollen än vad många vill erkänna. Liverpool valde igår att inte bry sig. 5-2 kunde lika gärna ha varit 7-0. Stackars Norwich blev överkörda, och återigen briljerade de röda tonåringarna.

Två poäng på fem matcher är inte godkänt för en klubb som Liverpool. Trots den dåliga poängskörden har det ändå gått att skymta små förbättringar de senaste veckorna. Många förutspådde en islossning mot svaga Norwich, vilket var precis vad som hände, mycket tack vare en viss uruguayansk anfallare.

Senast Liverpool gästade Norwich stod Luis Suárez för ett fantastiskt hat-trick. Historien skulle upprepa sig. Trots att Mike Jones, också känd som badbollsdomaren hos Liverpools supportrar, rånade Suárez på en solklar straff stod anfallaren bakom fyra av de fem målen. Det märktes ganska tydligt att han var nöjd efter sina tre mål, eftersom han sedan blev ganska osynlig under Liverpools bollrullande.

Det fanns inte en enda spelare i Liverpool som inte var bra igår. Till och med Pepe Reina stod för en bra insats. Vad som var allra roligast var ändå – både före och efter – Andre Wisdom och Suso. Den neutrala Premier League-publiken hade knappt hunnit smälta jättetalangen Raheem Sterling innan de fick se två nya obekanta ansikten i Liverpools startelva. Nu har de båda tonåringarna presterat sig på allvar även i ligasammanhang.

Suso har fått en del speltid den senaste tiden, och har gjort det minst lika bra som Sterling, trots att anfallare egentligen är fel position för den spanska innermittfältaren. Hans teknik, mod och kreativitet kommer med all sannolikhet att sätta Fabio Borini på bänken inom en snar framtid. Ett anfall bestående av Suso, Sterling och Suárez är en fantastisk trio, som kommer att fruktas av samtliga försvar i England.

Min personliga favorit, Andre Wisdom, har även han fått en del speltid den senaste tiden. Den gigantiska mittbacken har fått ett par chanser som högerback, och har gjort det bra. Riktigt bra. Med Kelly, Enrique och Flanagan på skadelistan finns endast orutinerade Jack Robinson som ytterback bakom Glen Johnson. Detta har gett Englands framtida mittbacksdirigent en chans. 19-åriga Wisdom spelar oerhört lugnt och stabilt för sin ålder, och det är nästan skrämmande att spekulera i vad lite rutin skulle tillföra till den lite mer anonyma talangen.

Raheem Sterling, Suso och Andre Wisdom har en sak gemensamt, förutom att de alla slagit igenom i år. Samtliga spelare hämtades till klubben av Rafael Benítez. Alla kan historien – när Benítez inte fick någon transferbudget valde han istället att förbättra ungdomslaget. Så här i efterhand kan vi ganska enkelt se att han gjorde rätt. Ungdomsakademin är idag läskigt välfylld av stora talanger, vilket startade under Benítez tid i klubben. Vi har ännu inte fått se den sista talangen slå igenom, lita på det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *