Krönika: Därför blir jag orolig efter att ha pratat med Gregg Berhalter

När domaren blåste av Hammarby-Värnamo buades det på Söderstadion.
Trots att man hade en man mer de sista tjugo minuterna lyckades Hammarby inte utnyttja det till en seger. När jag stod i pressrummet och väntade på att presskonferensen skulle börja hördes en skild supporter hojta ”Vi vill se Hammarby”.
Sen kom Hammarbys tränare Gregg Berhalter in och han var nöjd.
Det gör mig orolig.

Hammarby hade spelet i matchen och hade flera bra chanser. Men man saknade det där lilla sista för att trycka in bollen i målet. På de 90 minuterna hade Hammarby hela nitton avslut och Värnamo bara fyra. Hammarbys tränare Gregg Berhalter sa på presskonferensen att han var nöjd. Han pratade om att visst gjorde man ett misstag i matchen och gav bort målet, men man kom tillbaka direkt och hade spelat bra. Det viktigaste enligt honom var inte resultatet utan spelet.

 

Berhalters resonemang gör mig riktigt orolig som Bajare. Som jag ser det så visst är det roligt när Bajen spelar bra fotboll och underhåller oss med bra anfall och fint spel. Men för mig är alltid det viktigaste att man kan gå hem nöjd med en Bajenseger. Jag skiter ärligt talat i om vi skapar tre eller tjugo målchanser. Bara vi tar dem där tre poängen.

Berhalter berättar för mig att man har ambitionen att slå alla lag. Men ändå säger han sig vara nöjd när han står där efter presskonferensen och det förstår jag ärligt talat inte. Har man ambitionen att gå upp till Allsvenskan så ska man i stort sett aldrig vara nöjd med något annat än tre poäng.

 

Berhalter pratar om att man spelade bättre i den här matchen och visst det är något att bygga på. Jag är jätte glad över att man lyckades föra spelet så bra som man gjorde det i den här matchen. Men jag är inte nöjd. Inte så länge som det här spelövertaget inte också leder till mål och viktigast av allt tre poäng.

 

Som jag nämnde tidigare så var Hammarbys största problem i matchen att man inte lyckades få in bollen i mål och det verkar vara det stora problemet när man tittar på Hammarbys trupp. Man har bra kreativa mittfältare som Nikolas Ledgerwood, Christoffer Carlsson, Christophe Lallet ofattbart att han inte fick spela mot Värnamo och framförallt Kennedy Bakircioglu och en stabil backlinje något som Gregg Berhalter menar är lagets starkaste del. Men man saknar någon längst fram som kan peta dit bollen. Man bra tekniska killar som Erik Sundin, Billy Sculler och Mattias Adelstam. Men jag ser inte riktigt att någon av dem skulle ösa in några mål. När jag frågar Gregg om målskyttet menar han att det kommer att lossna för eller senare. Huvudsaken är ju som ni vet att spelet ser bra ut. Men på frågan om vem som skulle kunna få det att lossna får jag svaret ”Vilken offensiv spelare som helst”.

 

Jag tänker inte kritisera Gregg Berhalters kompetens som tränare. För faktum är ju att han förra säsongen förde Hammarby till deras bästa tabellplacering sedan man åkte ur Allsvenskan. Men när jag ser honom så lugn. Säga att han till och med är nöjd när man precis har spelat oavgjort för andra matchen i rad och det mot lag som man på pappret bara ska slå. Då blir jag faktiskt orolig. Mer orolig blir man när man får ett svar som likna god dag yxskaft på en fråga om hur laget ska lösa sitt största problem.

Jag blir orolig helt enkelt för att om Hammarby någonsin ska nå Allsvenskan. Måste man vinna matcher. Inte spela oavgjort och sedan prata om att man är nöjd och det viktigaste är att spelet fungerar.

 

Jag begär inte att Berhalter ska såga laget vid fotknölarna. För han har faktiskt en poäng att man förde spelet och skapade riktigt mycket med målchanser. Det var helt klart ett rejält steg i rätt riktning jämfört med matchen mot Ljungkille då man inte skapade något alls. Men jag tycker han åtminstone kan prata om att han är missnöjd, men att man skapar riktigt mycket chanser. Att man ska försöka fortsätta bygga på det. Inte säga klyschor som att det viktigaste är inte resultatet utan hur spelet ser ut. Det gäller enligt min mening bara träningsmatcher.

 

Nu väntar en svår nästa match då man tar emot nyligen nedflyttade Örebro. Då hoppas jag att någon i Hammarby kliver fram och sätter dit den där foten så vi får se mål och framförallt en seger.

 

Jag tror och hoppas att Hammarby kan använda gårdagens match för att bygga upp något på. Så att nästa gång Gregg Berhalter går in på en presskonferens och är nöjd, finns det verkligen anledning att också vara det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *