Krönika: Den ädla konsten att ljuga för sig själv

Liverpool vinner Merseysidederbyt och vår store legend och härförare Stevie G, Captain Fantasticc, Captain Marvel osv avgör. Detta tyder ju på att det borde bli en glädjefull och euforisk krönika. Så blir nu inte fallet…

Jag är, i mina egna ögon, ett gammalt Liverpoolfan. Mina första hjältar är idag pensionärer, och då pratar jag inte om fotbollspensionärer som Henrik Larsson och Alan Shearer. Nej jag talar om spelare som är pensionärer, om inte i Fredrik Reinfeldts mening så i alla fall i närheten av svensk vanlig ATP-mening. Jag har som liten parvel andlöst följt legender som Steve Heighway, Terry Mcdermott och Kevin Keegan på tipsextra och jag tillhör dem som faktiskt innehade ett B-körkort senast Liverpool tog ett ligaguld.

Eftersom jag i vuxen ålder genomlevt de 22 år som gått sedan ”Den Goa Gubben” Glenn Hysén var en av förgrundsfigurerna på Anfield så har jag väldigt svårt att hetsa upp mig över en derbyseger hemma mot Everton. Jag menar i förra matchen fick vi stryk med  1-0 och Niklas Bendtner(!) avgjorde, en spelare som i min bok stundtals knappt skulle platsa i det lokala division fyralag som jag följer.

Liverpool har den senaste 10-15årsperioden varit ett cuplag, no more and no less. Vi har vunnit trippeln( FA-cup,ligacup och Uefacup) 2001l, FA-cupen i en vanvettigt spännande final mot West Ham 2006 och naturligtvis, creme de la creme, Champions Leaguefinalen i Istanbul 2005. Lägg därtill ytterligare en final i CL 2007 så är naturligtvis The Reds cupframgångar otvivelaktiga.

Men vi vill inte ha fler vinster i Mjölkcupen,Mässcupen( gamla namn på ligacupen och uefacupen) utan vi törstar efter vår 19:e liga titel, och det nu!! Vi är dock inte alls där och jag som har dyrkat Kenny Dalglish som spelare under den senare delen av 80-talet kan nu med samma emfas säga: lämna in Kenny! Lämna över rodret, då du inte är rätt man att leda det här laget till de titlar som vi längtar efter och eftersöker. Jag vet att det är att svära i kyrkan, jag känner många Liverpoolfans som lever efter devisen: ”In King Kenny We trust”. Det jag tycker är väldigt intressant är att de flesta av de jag känner till som hårdast trycker på denna devis är födda på 90-talet eller möjligtvis 80-talet. Jag förnekar ingen rätten att hålla på världens underbaraste fotbollslag, men jag menar hallå, eller vad det nu är ungdomar idag säger. Faktum är att mannen inte har fått den trupp som ändå borde kunna ge lag som enmansshowen Arsenal och föredettinggänget Chelsea ” a good run for their money”. Vi har inte ett dugg sämre trupper än vad dessa bägge lag har, men vi kan inte omsätta spelövertag i mål. Vi är inte ”där” liksom och det är där det behövs en tränare och manager som kan driva styrkorna rätt.

Laguttagningarna känns också minst sagt tveksamma då den man som i princip drivit Liverpool med sitt slit,engagemang och målskytte de senate säsongerna, Dirk Kuyt startar i princip varje match på bänken. Detta ofta till förmån för Jordan Henderson. Denne är en hyfsad mittfältare men som betingar en prislapp som han inte är i närheten av att kunna leva upp till.

 

 

Jag vet av erfarenhet att vi Liverpoolfans också är bland världens absolut mest enögda fans. Jag tror det beror på just det faktum att vi är så svältfödda på stora framgångar samt att vi fortfarande lever i den tro att vi är ett storlag, vilket vi inte är längre.Många, jag själv inkluderad, trodde att när FSG kom in på banan och investerade så skulle vi åter bli ett lag att räkna med, men den bistra sanningen är att vi inte duger till i ett långt och tufft ligaspel. Målskyttet har varit rent löjeväckande och den som ska vara vår målspruta, Luis Suarez, har gjort 6 mål på 22 matcher. Detta är naturligtvis på inget sätt okej om man sätter det i paritet med spelare som Demba Ba, Wayne Rooney och Robin Van Persie. I min värld så är det bara att sälja när det ges ett bud, både Juventus och PSG sägs vara intresserade och för guds skull, casha in!! Killen är en gudabenådad talang fotbollsmässigt, det är ställt utom allt tvivel, men han är trubbel,trubbel och åter trubbel. Hans ”trackrecord” från Holland med smeknamnet ”kannibalen från Ajax” fick han ju inte av en slump och man kan ju prata om vinklar och tillbakadragningar av händer i ”Evraaffären” men att såväl de högsta Liverpoolpotentaterna som Suarez själv gick ut och ursäktade beteendet dagen efter säger väl det mesta.

Nåväl, säger vän av ordning. Liverpool slår Everton  i Merseysidederbyt med 3-0 efter 3 mål av Stevie G , varför skriver han då denna negativa krönika? Det är nog en under många år uppdämd besvikelse över det extremt mediokra ligaspelet som behövde komma ut.

Kan då Liverpool återigen slå sig in i kampen om fjärdeplatsen? Nej, det tror jag inte på. Liverpool är alldeles för ojämna och har alldeles för svårt att göra mål. Den allra största akilleshälen är dock att ta skitjobbet i matcherna mot de sämre lagen. Tar man de sju första lagen så är Liverpool absolut sämst när det gäller att stänga matcher mot nedstigningskandidater, se bara på förlusten mot Bolton och ett knippe oavgjorda mot andra lag på den nedre halvan.

Jag vägrar att, på det sätt som ett otal andra Liverpoolfans i vårt land gör, ljuga för mig själv. Vi är inte ett topp fyralag och förtjänar ingen plats i Champions League. Efter kvällens uppvisning av Liverpool i allmänhet och Stevie G i synnerhet tar jag gärna en FA-cupseger på väg mot nästa säsongs Toppfyraplacering samt Europa Leagueseger.

Kan Stevie G hålla sig skadefri så är han fortfarande en av världens bästa mittfältare och för min del så låter devisen ” In King Stevie I trust”…

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *