Krönika: Hur bra är Lionel Messi?

Efter den fantastiska uppvisningen mot Arsenal har det dykt upp diskussioner om Lionel Messi är den bäste någonsin. För mig finns det tre stycken som utmanar Messi om titeln. Pelé, Diego Maradona och Johann Cruyff.

Pelé är svårast att bedöma. Han hade sin storhetstid mellan 1958 och 1970, tidigare än de andra. Han hade ju uppenbarligen en otrolig förmåga att göra mål, men om han hade spelat idag hade han knappast varit lika dominant.

Maradona och Messi är enklast att jämföra då de är väldigt lika. Båda är argentinare, korta, kvicka och fantastiska spelare. Det som gör det mer intressant är att Messi lyckats kopiera Maradonas två kändaste mål,  ”Guds Hand” och  dribbelmålet, båda mot England.

Handsmålen är ju båda riktigt fula, men de andra är väldigt vackra, och  Messis dribbelmål är snyggare, i och för sig mot sämre motstånd (Getafe). I överlag känns Messi som en bättre och mer komplett spelare än Maradona, han kan skjuta med båda fötterna, han kan dribbla, passa, nicka, sno bollen från motståndare, kylan, kreativiteten och speluppfattningen.

Cruyff är en ’dark horse’ i diskussionen. Han är en stor personlig favorit, och Totalfotbollens frontman, han har nog den bästa speluppfattningen någonsin, och var lika kreativ som Messi. Och han är den bästa fotbollstänkaren genom tiderna, och den som lade grunden för Barcelonas framgång när han introducerade Totalfotbollen där, en variant av den spelas fortfarande av Barca. Men på planen är återigen Messi lite vassare.

Man ska komma ihåg att Messi bara är 22 år, när han lägger av om kanske tolv år kommer det inte vara något snack om vem som är bäst. Hittills har han lyckats klara sig undan dåliga rubriker, och förhoppningsvis fortsätter det så. Cruyff fick sitta och lugna sin fru i telefon hela natten innan VM-finalen 1974 efter att en tidning publicerat bilder på Cruyff med flera tjejer, och Maradona svärtade ner sitt rykte rejält när han åkte fast för dopning under VM 1994, och som förbundskapten för Argentina har han kritiserats.

Messi har gång på gång tystat kritiker. Det sades att han inte kunde spela lika bra mot engelska lag, då har han flera gånger skickat ut engelska lag ur Champions League. Det sades att han inte kunde nicka, då nickar han in 2-0 i Champions League-finalen mot Manchester United.

Jag kommer ihåg Messis debut i Barcelonas A-lag, mot Albacete 2004. Han byttes in i andra halvlek, spelades direkt fram av Ronaldinho och lobbade bollen över målvakten in i mål, men det dömdes felaktigt bort för offside, minuten senare gör de om målet, som då godkänns.

Det som återstår för Messi är att föra Argentina till ett VM-Guld, något som däremot kan bli svårt så länge Maradona är förbundskapten, det är just tränarposten som legat argentinarna i faten de senaste mästerskapen.

Sagan Messi fortsätter, och El Classico idag kan bli bättre än någonsin.

William Edström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *