Krönika: Så mycket mer än en titel

Carling Cup-finalen är numera smält. Glädjeruset man som Liverpoolsupporter har befunnit sig i de senaste två dygnen har sjunkit till hälsosamma nivåer, och det är dags att blicka framåt igen. En ny era har startats. Nu börjar jakten på de stora titlarna.

Jag valde att göra något jag i normala fall aldrig gör – kolla Manchester Uniteds Svenska Fans-forum. Laget med flest ligatitlar i England vann en svår bortamatch mot Norwich samma dag som finalen spelades. Detta märks inte över huvud taget på deras forum. Med något enstaka undantag hittar man fortfarande i stort sett inget annat än negativa inlägg om ”fools”, som fantasirika människor anser vara ett mycket underhållande smeknamn. Nu är det fel att se en supporter från just det forumet som en standardsupporter till Manchester United, men varför släpps supporterskapet till det egna laget för att endast diskutera sitt hat till rivalerna?

Svaret tror jag är enkelt – rädsla. FSG är på väg att lyckas med sitt projekt, och folk vet om det. Hur lite en United-supporter skulle vilja erkänna det vet nog de flesta innerst inne om att Liverpool är på väg mot något riktigt stort. Ägarna vet det, tränaren och spelarna vet det, fansen vet det, och nu har man dessutom visat resten av England vad som är på gång. Många påstår att Carling Cup inte är en viktig titel. Nej, det är sant om man ser till prestigen i pokalen. Däremot väljer samma personer att bortse från det faktum att en cupvinst i detta läge var så mycket mer än ”bara” en titel för Liverpool.

En stor satsning måste börja någonstans. Det är inte bara att gå och vinna ligan första säsongen, som vissa verkar förvänta sig. Carling Cup är ett utmärkt tillfälle för att starta en ny oslagbar era. John Henry och resten av amerikanerna har lovat att göra Liverpool till ett topplag. Denna säsong var upp till bevis. Nu när första titeln sedan 2006 är hämtad kommer vi inte få se några nyckelspelare lämna klubben, då löftena från ledningen är hållna. Det har samtidigt cirkulerats starka rykten om att ett flertal större spelare som kan byta klubb i sommar är sugna på den klassiska klubben. Hade samma sak skett om Cardiff vunnit finalen? Absolut inte. Ingen minns en tvåa.

Nästa steg för Liverpool är att knipa en fjärdeplats, och därmed få spela i Champions League för att på allvar vara tillbaka i Europas finrum. Med största sannolikhet bidrar Carling Cup-titeln till ett flertal positiva faktorer till kampen om topp 4. Liverpool är redan klara för Europaspel, och har därför inget att förlora i vår. All fokus kan läggas på att nå den åtråvärda fjärdeplatsen. Ett numera samspelt lag, där Downing, Henderson och Carroll alla börjar komma in i laget, som dessutom spelar utan någon press bör ses som ett stort hot mot övriga konkurrenter. Den kommande matchen mot Arsenal kan mycket väl vara avgörande i slutändan.

Jag väljer återigen att ta upp Manchester United som exempel. Där är dit samtliga engelska klubbar vill komma. Deras trupp är egentligen inte särskilt bra sett till klubbens status, ändå vinner de. Vinnarmentaliteten som numera förknippas med Alex Ferguson är en stark drivkraft. Den måste man åt för att skapa ett stabilt topplag som håller i många år. För att nå en laganda som kan klassas som en vinnarmentalitet spelar det ingen större roll vad turneringen heter. En titel lämnar en smak efter sig, en smak efter fler titlar. Lita på att vi får se ett heltaggat Liverpool för andra våren i rad.

Låt därför motståndarfans som fått se sitt lag bli utslaget av Crystal Palace ge ifrån sig sina darrande, tveksamma skratt. Liverpool har på 16 månader gått från att vara en klubb i total kris till att vara ett vinnande lag med en oerhört ljus framtid. Delmål ett är avklarat, och första titeln är vunnen. Nu är vägen öppen mot nästa steg – att återigen bli ett fruktat lag i Europa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *