Krönika: Tragedin i Egypten

Igår skakades fotbollsvärlden av en hemsk händelse.
Eller inte bara fotbolls-världen. Detta var värre än så.
Den första februari, en vardagskväll i staden Port Said, skulle en match hållas mellan de två rivalerna al Masry och al Ahly.
Matchen lockade tusentals åskådare. Dessa supportrar kom för att se en fotbollsmatch.
Vill jag tro i alla fall.
Men de fick istället bevittna massmord.
74 personer miste livet. 74 personer mördades igårkväll på en fotbollsplan.
En egyptisk befolkning som blivit hyllade för sina insatser till att sänka den fruktade diktatorn Mubarak. Samma befolkning visar idag upp denna sida. En sida av hat, aggressioner och idioti.
Det är sådana tankar ovan som skapar hat. Dessa tankar är orsaken till rasism och andra kränkningar. Kanske inte den enda men en del av det.En viktig sak min mamma lärt mig är denna: “Man ska aldrig dra alla över en kant”. Och det har hon helt rätt i. Detta var inte hela den egyptiska befolkningens fel. Dessa personer som stod för denna aktion borde inte finnas på denna jord. Dessa personer tycker nog att de hade all rätt i världen att göra detta. Men då börjar man ju helt klart undra om dessa människor har alla hästar hemma. Vad ger en människa rätten till att strypa och hugga ner personer på en grön gräsplan?

Teorierna haglar på nätet för tillfället. Var detta en aktion av den egyptiska militären? Vill de visa att landet inte klarar sig utan ett hårt styre? Att det enda sättet att få ordning på detta land är genom att styra befolkningen med ett järngrepp?

I intervjuer med lokalbefolkning efter matchen var flera överens. De tror inte att denna handling har planerats av en grupp supportrar. Majoriteten tror att detta är en handling skapad av högre makter. Inte Gud. Nej, inte så “högt”. Skulden läggs, av de flesta, på militärrådet. Militärrådet är, för de som inte är så insatta i det hela, de som idag håller ställningarna i Egypten.
Men det kanske inte är så konstigt att befolkningen skyller på dem. De kommer ju göra allt för att få en folkvald regering istället för de militärpampar som idag agerar överhuvuden. De ser väl detta som en ypperlig chans till att få militären hatad av omvärlden.
Så det är i dagsläget svårt att lägga skulden på någon.
Men en sak är säker.

Detta hör inte under några omständigheter till på en fotbollsplan. Att, om sett till teorierna, låta fotbollen agera mellanhand åt politiken är bara absurt.
Fotboll är glädje.
Fotboll är en samlingspunkt för människor.

Denna händelse kommer aldrig glömmas. Inte minst av de anhöriga som igår miste vänner och släktingar.
När de tvättat blodspölarna i omklädningsrummen. När de har rensat planen på knivar och stenar finns det en sak kvar att tvätta bort.
Stämpeln. När omvärlden nu läser rubriken “Massmord på fotbollsplan i Egypten” kommer fördomarna öka ännu mer. Fördomarna om att Egypten är ett land fullt av fara och oroligheter. Vare sig det är militärrådet eller huliganerna som stått för denna handling kommer detta ändå att bli uppfattningen. Men det är då jag vill säga till Dig. Som min mor alltid sade när jag var mindre.

Dra inte alla över en kant.

Tack för mig.

/ Jesper Lehto

4 tankar kring ”Krönika: Tragedin i Egypten

 1. Jonael

  Bra skrivet!

  En grej bara, du gjorde misstaget nästan alla gör. Över en kam ska det vara, inte kant.

  Bra skrivet annars!

  Svara
 2. Loppan

  Man skriver visst, dra alla över en kant…

  Bra skrivet.. varför skriver inte oraklet mer krönikor??

  Svara
 3. Jonael

  Loppan//

  Haha, rätta inte då du inte har någon aning. Man skriver kam, punkt slut.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *