Krönika: Upp till bevis

Höstlovet närmar sig med stormsteg, och med det även mitterminsomdömen, utvecklingssamtal och annat. I Champions League är vi inte på nåt sätt nära något höstlov, men det är ändå dags att börja fila på ett antal mitterminsomdömen för de lag som huserar i den finaste turneringen av dem alla, Champions League. Några av de lag som vi, av gammal vana eller av storslagna satsningar, placerar bland de som borde gå långt i turneringen har denna vecka ett mitterminsprov av den allvarligare sorten, där det kommer att formuleras massiva åtgärdsprogram om de skulle fallera.

Det är två veckor sedan Michel Platini ringde in för de två första lektionerna på Europas spetsutbildning i fotboll. De två första lektionspassen avverkades utan allt för stora kravaller. Klassens ljus Barcelona satt längst fram och nickade till halvvägs in på den andra lektionen, men slutade med ett VG i betyg efter att den ständige stipendiaten Messi glänst två gånger mot slutet av lektionen. Klart är att Barcelona kan, och kommer att, tillåta sig en och annan lur till under höstterminen. Men när det vankas julbetyg kommer man såklart ändå att vara med som ett av de åtta starkast skinande ljusen. Barcelona är inte samma bländande elev som man var under magister Pep, men de grunderna man besitter kan inga andra av klassens elever skryta med.  Sedan ska lektor Vilanovas ”alumnos” visa upp sina kunskaper också och det är just i den där lilla sista motiveringsbiten som Barca kan stöta på problem framåt vårkanten.

Längst bak i Platinis klassrum sitter den andra spanska stjärnstudenten, de vita marängerna från Madrid. Ledda av bemästringstaktikens stora andliga fader, José Mourinho, sitter överstegrisen Pepé och divornas diva Cristiano Ronaldo och kastar suddgummi och skickar psykande lappar till de mer välkammade katalanerna. Madrid lyckades också vända i sin första match och man kan vara 100 procent förvissad om att det är en himmelsvid skillnad på att vända ett underläge mot Manchester City jämfört med att vända mot ett ”osexigt” Spartak Moskva på hemmaplan. Nu betydde ju dock det faktum att Barcelona tvingades vända mot Kim Källström och hans ryska kamrater inte mer än ett nykterhetslöfte i den ryska duman. Det enda ”blaugranas” behöver tänka på till veckans lektion är att vara lite mer koncentrerad i början och stänga matchen tidigare.

I övrigt så handlar mycket av årets uppsnack kring denna fotbollens spetsutbildning om pengar. Vi pratar nya pengar(Zenit), stora pengar( Paris och Manchester City), inga pengar( Nordsjaelland) och försvunna pengar(Malaga). Drar man paralleller till det verkliga livets spetsutbildningar om i världen så ser man snabbt att just pengar är den gemensamma nämnaren. Precis som på Harvard,Yale eller Oxford så är dock inte pengar detsamma som garanterad framgång. Pengar ger dig platsen på dessa skolor, precis som det i 99% av fallen ger dig platsen i fotbollens finrum. Vad du sen gör med din plats beror ju på vilken kvalité du besitter, och många är de lag som fått upptäcka den hårda vägen att tradition och erfarenhet (delvis) slår ut ekonomi i detta fall.

Om vi för ett ögonblick ska nagelfara dessa ”pengalag” så är det Zenit som fick lämna det första lektionspasset med den allra största och bittraste läxan. Efter att ha gått en dust med det Malaga som gick in i den här säsongen med det kanske osäkraste läget av alla så fick man lära sig att det är lång väg till framgångar i Champions League. Zenit värvade under ett par bråda septemberdagar den brasilianska stjärnforwarden Hulk samt det belgiska stjärnskottet Axel Witsel för sammanlagt den svindlande summan 95 miljoner euro, en summa som får en att förstå att de ryska gas och oljepengarna är här för att stanna och som på sikt kommer att utmana de allt mer utarmade toppklubbarna i Europa. Får Platini koll på det här med Financial Fair Play kommer många att följa i Hulks och Witsels fotspår. Ser man till matchen mot Malaga så kom man till start med halva det ryska A-landslaget samt Hulk. Ändå hade man inte skuggan av en chans mot ett i säsongsinledningen heltaggat Malaga, som med kvicksilvret Isco i spetsen dödade matchen redan efter tretton minuter då det stod 2-0. Zenit står nu inför en tuff fortsättning där man ställs mot ett annat lag som har haft en allt annat än munter säsongsinledning, nämligen Milan. Även om det återstår mycket av gruppspelet och att man är involverade i den kanske mest öppna gruppen av dem alla så är det så att de som eventuellt förlorar på onsdag kväll har en lång väg att gå för att omgruppera sig mot ett eventuellt slutspel.

I Paris finns Zlatan och ett annat av de pengalag som det debatteras mycket kring under hösten. Zlatan har visat en gyllene form under hösten och man fick en flygande start på Champions Leaguespelet när man betvingade det tratiditionstyngda Dynamo Kiev. Nu ställs man mot ett svårspelat Porto på bortaplan. Skulle Zlatan och hans kumpaner avgå med segern där så skickar man ett tydligt statement till bl.a de båda spanska stjärneleverna på utbildningen.

Den sista eleven med en syrlig hemläxa från omgång 1 är ytterligare ett lag som rider på de till synes outsinliga rikedomar som kommer från den arabiska halvön, Manchester City. Mancinis mannar fick redan i sin första säsong i finrummet se hur svårt det är att ta sig vidare. Ifjol betvingades man av Bayern München och Napoli. Även denna säsong har man dragit nitlotten gruppmässigt, och efter att ha förlorat på det tuffaste av sätt mot Real Madrid ställs man nu mot ett Borussia Dortmund som gick på en mina ifjol och vill göra allt för att visa att man kan konkurrera med sin tyska trätobroder Bayern München.

Summa summarum så är det eleverna från Manchester, St Petersburg och Milano som har mest att bevisa när Platini ringer in efter den första rasten, och ur min erfarenhet från den pedagogiska banan kan jag säga att de som börjar skolåret tveksamt ofta har svårt att vända det. Det återstår om magistrarna Mancini,Allegri och Spalletti att överbevisa mig..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *