Krönika:Sagan fick ett lyckligt slut

Det var en gång 16 lag från olika nationer som skulle göra upp om ett EM-guld. Striden ägde rum i Polen och Ukraina, där slutstriden avgjordes i Kiev.

Inför detta mästerskap trodde jag att Tyskland skulle få lyfta bucklan, det fanns inga svagheter i Löw´s trupp vad jag kunde se. Men jag fick fel, vilket jag gärna har efter att ha sett i princip samtliga 31 matcherna i detta fantastiska mästerskap. Ett mästerskap som gett oss både det ena och andra att minnas. Vi kommer minnas både positiva och negativa saker från denna turnering, men varför ska man minnas dom negativa. Nej, vi tar endast positiva minnen i våra sinnen. Glöm dom negativa!

Fredagen den 8:e juni var vi många som följde premiärmatchen. Det var  match mellan Polen och Grekland, en match som slutade oavgjort, 1-1. Det gav mersmak, helt klart. Som fotbollsälskare fick man planera in när maten skulle ätas, disken skulle diskas, huset städas, man skulle hinna med allt innan kvällen. Planering är A och O inför sådana här mästerskap, även för oss ”soffpotatisar”.
Senare samma kväll fick vi se ett offensivt spelande Ryssland besegra Tjeckien med hela 4-1. Sju mål redan första dagen, inte illa.

Nu har inte jag någon exakt koll, rättare dålig faktiskt, på hur många 0-0 matcher det brukar vara under ett EM-slutspel. Men på 31 spelade matcher (90 minuter enbart) slutade endast 2 matcher mållöst. Den första var i kvartsfinalen mellan England och Italien, som Italien vann efter straffar med 4-2. Den andra var mellan Portugal-Spanien, även där gick det till straffar där spanjorerna vann med 4-2.
Alltså 29 matcher där det gjordes minst ett mål under 90 minuter. Sju stycken slutade med 1-0 seger. 76 stycken mål gjordes det totalt i detta mästerskap, som ger oss en snitt på cirka 2.5mål/match. Vilket är ganska bra i mitt tycke. Det ger bilden av att det spelades och satsades offensivt från många lag, som gav utdelning. Offensiv fotboll lönar sig.

Sammanlagt i Grupp A gjordes det 14mål, i Grupp B 16mål, i Grupperna C och D gjordes det 15mål i vardera grupp. Ointressant fakta kanske, men lite kul att blicka tillbaka så här dagen efter finalen.

Det blev alltså till slut Spanien som fick lyfta pokalen. Tredje raka guldet (EM 2008, VM 2010 och EM 2012), som också blev ett historiskt guld. Spanien är nu den första nationen att försvara sitt guld. I mina, och säkerligen i många andras också, ögon är detta Spanien det bästa landslaget genom tiderna. Jag kritiserade Del Bosque för att matcha laget fel när han startade matcherna utan en renodlad forward. En befogad kritik anser jag. Men igår fick jag lyfta på hatten. Vilket spel spanjorerna bjöd på. Snacka om att bjuda upp till dans vid rätt tillfälle. Sagolikt! Nu spelade dom precis som dom gjorde under EM 2008 och VM 2010, och siffrorna 12-1 i målskillnad på sex matcher ger en bild av att deras offensiva fotboll ger utdelning. Men starta med minst en renodlad anfallare hädanefter är du snäll Del Bosque!

Rätt lag fick vinna till slut. Den första halvleken igår var en fröjd att skåda från Spanien. Xavi gjorde sin bästa match, men enligt mig är Iniesta mästerskapets bästa spelare. Tänker inte fördjupa mig i varför, alla som följer fotboll vet vilken fantastiskt bra spelare han är.

Avslutningsvis vill jag även hylla gårdagens domare Pedro Proenca, den tveklöst bästa domaren under EM. Han höll hög nivå blåste inte i onödan. Såna domare gillar jag.

Nu får vi alla ”fotbollsidioter” följa Allsvenskan och den alltmer spännade Silly Season säsongen innan dom stora ligorna börjar senare i höst. Men rykten om vart spelare flyttar och så vidare tar vi en annan dag. Nu suger vi på EM-karamellen ett tag tycker jag.

Uefa har precis tagit ut EM:s bästa lag för EM 2012(23 mannatrupp):
Casillas, Buffon, Neuer,
Pique, Coentrao, Lahm, Pepe, Ramos, Alba, De Rossi
Gerrard, Xavi, Iniesta, Khedira, Busquets, Özil, Pirlo, Xabi Alonso
Balotelli, Fabregas, Ronaldo, Ibrahimovic, Silva.

Andres Iniesta har utsetts till EM:s bästa spelare av UEFA.

Håller ni med UEFA eller saknas någon/några spelare?

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *