Krönika:Sköt Yaya bort Newcastle från Champions League

Hur summerar man denna helgen bäst? Ja, inget av lagen som jagar Champions League platserna lyckades vinna sina matcher. Chelsea spelar förvisso sin match imorgon då man reser till Liverpool och gästar Anfield. Ingen omöjlig, men tuff uppgift för FA-cupvinnarna.

Men om vi ska fokusera på dom matcher som har spelats så riktar vi först blickarna mot dom två andra lagen från London(Arsenal och Tottenham) och Newcastle. Gunners hade saken i egna händer att mer eller mindre säkra tredjeplatsen, men den chansen sumpade dom hemma på Emirates där det blev 3-3 mot Norwich. (Mer om den matchen kan ni läsa på startsidan).

Tottenham fick ”bara” en poäng med sig hem från Villa Park då man spelade 1-1 mot Aston Villa. Spurs fick spela merparten av andra halvlek med en man kort då Danny Rose fick rött kort i 49:e minuten. 1-0 gjorde Aston Villa genom Ciaran Clark i 35:e minuten, ett resultat som stod sig till 62:a då Adebayor kvitterade på straff. Tyvärr hade jag ingen möjlighet att följa denna matchen, men jag tror ändå att med tanke på man åkte på en utvisning så är Reknapp nöjd med en poäng trots allt. Annars är jag relativt säker på att Harry ville ta en seger med sig hem och därmed kunna passera rivalen Gunners i tabellen.

Någonstans tror jag att både Redknapp och alla Spurs-fans håller lite extra på Bayern Munchen i Champions League finalen som spelas den 19:e Maj. Det är ju så att vinner Chelsea den finalen så är det bara topp3 i Premier League som får spela i höstens Champions League, plus då givetvis Chelsea som vinnare av turneringen. Men detta scenario tror jag endast skulle inträffa om inte Spurs lyckas knipa åt sig tredjeplatsen framför näsan på Wenger och Arsenal. Sista omgången som spelas nu på söndag, 13/5, kommer bli högintressant för främst Gunners och Spurs. Båda vill åt den garanterade platsen nummer tre.

Newcastle ställdes inför en väldigt svår uppgift då man tog emot titeljagande Manchester City hemma på St James´Park. Newcastle skulle vid vinst hamna på samma antal poäng som Arsenal i tabellen, och City vid vinst kunde i praktiken säkra titeln i Premier League. Det var en fantastiskt bra stämning på läktaren bland dessa 52 389 som tagit sig till arenan, och dom fick se en underhållande fotboll från två lag som kan och vill spela offensiv fotboll. Lagen skapade chanser i nästan varje anfall, Krul och Hart fick jobba en hel del. Det är precis en sådan här fotboll som vi vill se. Eller hur? Första halvlek slutade i alla fall mållöst, konstigt nog kan man tycka med tanke på alla dessa chanser. Det var en halvlek där det syntes att båda lagen verkligen ville vinna.

Andra halvlek höll i samma tempo, fart och underhållning. Det enda man kan klaga på är att lagen missade en del klara målchanser. Men en hjälte skulle kliva fram, en spelare som vet hur det är att vinna, nämligen Yaya Toure. Som denna soliga eftermiddag fick äran att göra två mål (70:e och 89:e minuten). Resultatet blev alltså 2-0 till Manchester City, och jag kunde se ett litet men sällsynt leende hos tränare Mancini. Men han vet precis som många ut av oss att det återstår en viktig match innan champagnen kan öppnas.

”Skatorna” åkte på en tung förlust, men ska inte deppa alltför mycket. Man mötte ett för dagen ett bättre lag. Och med den fotbollen som Pardew fått sina mannar att spela har varit en fröjd att skåda i 37 omgångar. Frågan kvarstår om man i den 38:e och sista omgången kan ta sig upp till fjärdeplatsen och därmed hoppas på spel i Champions League. Visst, ni som har koll vet att chansen på tredjeplatsen finns, det ska man självklart ha i åtanke.Men frågan jag ställer mig är om Yaya sköt bort Newcastle från Champions League..

Och om jag ska nämna Chelsea lite så om dom ska ha chansen på att nå toppfyra så är det ett måste att vinna på Anfield imorgon kväll. Men som tidigare nämnt så kan dom på egen hand säkra en plats via vinst i finalen om drygt två veckor. Faktum är det att Chelsea kan avgöra en hel del hur utgången ska bli. Om det krävs en tredjeplats i ligan eller om det som vanligt räcker med en fjärdeplats. Hur utgången än blir så råder jag er alla att följa dessa sista matcher så gott ni kan.

Jag vet vad jag gör dels imorgon kväll klockan 21.00, men framförallt klockan 16.00 på söndag. Vart befinner ni er, och vad gör ni då. Förhoppningsvis framför teven eller vid datorn och följer den sista och spännande avslutningen i Premier League. Det handlar inte bara om vilka lag som kan ta sig till Champions League, det handlar även om vilket av lagen från Manchester som vinner ligan, och vilka lag som får lämna Premier League.

Jag brukar normalt sett bara skriva vilka matcher som Champions League jagande lagen spelar, men jag är snäll nu och ger er hela omgången här nedan. Glöm nu inte att njuta av solen under veckan, för på söndag vet ni vad ni ska göra.

Chelsea-Blackburn
Everton-Newcastle
Tottenham-Fulham
Man City-QPR
Stoke-Bolton
Norwich-Aston Villa
Sunderland-Man Utd
Swansea-Liverpool
W Bromwich-Arsenal
Wigan-Wolverhampton

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *