Kul att ses tack och adjö USA

 USA är utslaget ur VM. Man slås dessutom inte av en motståndare som är övermäktig eller på ren otur. Man slås ut för att man inte varit tillräckligt effektiva och för att man i början av matchen vägrade släppa det strukturerade försvarsspel. Det konstiga är att jag inte är förvånad, redan imorse vaknade jag med en känsla av att det här är för enkelt för att det ska passa USA. USA ska inte ställas mot lag som Ghana som är bra på kontringar man ska ställas mot ett lag som kan föra spelet och där det viktigaste är att ligga rätt i positionerna och använda sig av snabba spelvändningar. Det är det som är Bob Bradleys melodi. Det här var en match som amerikanerna behövt föra men problemet var att Bradley inte vågade slänga in ett offensivt lag som kunde trycka på och föra matchen. Istället fick vi se ett USA som var segt och oeffektiva. Strukturen fanns där men struktur hjälper dig mot ett lag som England men mot ett lag som Ghana har du ingen användning för det.
USA blixtrade till efter första halvlek vid några tillfällen men allt för ofta fanns gamle Hammarby målvakten Richard Kingson där och hindrade dem. Kingson som ihop med segermålskytten Asamoah Gyan lär få en staty rest över sig i Ghana var som en väg för amerikanerna. Enda tillfället när USA fick ut något av sina ryck var när Donovan gjorde en tempoökning tunnlade en försvare blev fäld och fick straff som han själv förvaltade så iskallt som bara en stor ledare kan göra det. Men det som Bill Clinton kallade ”The American spirit” räckte inte riktigt ända fram och nu är alltså VM över för USA.

Man kan fråga sig varför USA åker ur så tidigt man ändå gör.
Jag vill mena att det finns ett par skäl till varför man nu är på väg hem.
För det första fick man som jag redan skrev i morse en nästan lite för enkel väg efter gruppspelet för att det skulle passa laget. Frågan på det här påståendet blir nog kan en motståndare bli för enkel?
Nej, naturligtvisst inte men när du möter ett lag som Ghana måste du oftast gå in och föra matchen och det är just här som USA:s problem sitter. Bradleys USA är ett bra lag väl strukturerat, snabbt och duktiga på att ställa om snabbt men det finns en sak dem inte är bra på och tyvärr är det just att föra matcherna.
Det USA jag såg idag var riktigt trögstartade och det var många gånger som passningar gick fel och de där snabba omställningarna såg jag knappt röken av.
För det andra har man varit alldeles för oeffektiva. Jag kände på mig att USA inte skulle lyckas när jag såg att farten inte fanns där för USA har varit väldigt dåliga på att ta vara på de chanser de fått. Otur eller oskicklighet sanningen är att USA säkert skapat upp mot fem eller tio målchanser innan man fått bollen i nätet. Det håller inte i ett VM. Ska du lyckas i ett VM måste du ha en stor del tur och även ta vara på de chanser du får och det har inte USA gjort.

Jag tycker det är tråkigt att USA får ett så tidigt respass hem och ännu tråkigare är att man bara fick se en match där man fick visa upp den typ av fotboll man är bäst på. Jag hade älskat att få se USA:s tighta strukturerade defensiv mot t.ex. Maradonas Argentinas snabba, tekniska och spontana offensiv.
Istället kan jag nu bara säga kul att ses tack och adjö USA!
Vi syns igen om fyra år.

1 tanke kring ”Kul att ses tack och adjö USA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *