Kval

Visst är det något spännande och speciellt med en lottning av ett kval. Det är nästan mer spännande än när det sker en lottning inför ett mästerskap som du redan är kvalificerad till. Jag tycker så i alla fall och jag tror inte jag är ensam om det. Vid en lottning inför ett mästerskap så är du ju med i mästerskapet och för att vinna det så spelar det ingen roll vilka du får i din grupp, du måste vinna alla matcher ändå. Det finns inte mycket marginaler att spela på utan du måste spela på ditt max för att gå vidare och nå slutmålet som för alla i ett mästerskap är att vinna.

Nej, det svåraste med ett mästerskap, oavsett om det är EM eller VM, är att ta sig dit. Den vägen som är den halaste av dem alla och hinder uppstår i form av lag från hela Europa. Det finns ingen värre motståndare än dig själv och de krav du sätter på  dig själv. Den kvalgrupp Sverige hamnade i nu inför nästa Europa-mästerskap ser onekligen bra ut för det är en grupp som vi BÖR ta oss igenom. Jag håller givetvis med om att Holland är de stora favoriterna i gruppen men jag är ärligt talat inte så orolig för att möta de stora och bra lagen. Sverige brukar spela bra och kunna ladda med full fokus inför de matcherna och jag blir inte ett dugg förvånad om vi tar 4 utav de 6 poängen som står på spel mot just Holland, oavgjort borta och vinst hemma.

Det är lag som Finland och Ungern som skrämmer mig mer. Dessa lag är lag som man inte riktigt kan räkna bort. Finland har ett ganska bra lag och är ”lillebror” jämfört med Sverige och det är en morot som gör att de kommer att vara tända till max i just dessa derby-matcher. Det är inte säkert att det blir mer än 2 poäng från dessa matcher och det är inte riktigt bra. Jag ser det som 4 förlorade poäng oavsett hur spelet i dessa matcher sett ut. För ärligt talat så är Sverige ett bättre lag än Finland på varje position och ska vinna såna matcher men viljan slår klass ganska ofta och är inte Sveriges inställning på topp i dessa matcher så får vi det tufft. Ungern minns vi från förra kvalet och det var inga enkla matcher. Så det är i dessa 4 matcher som vår plats i nästa EM avgörs.

Moldavien och San Marino är lag som vi ska besegra 7 dagar i veckan. Ett litet varningens finger för Moldavien dock som kan, med lite tur, norpa en poäng för ett oavgjort resultat. Framför allt är det väl borta-matchen mot dem som känns svår för det är intte direkt ett rikt land och standarden på arena och hotell är saker som kan störa en uppladdning inför en sån match. Det och att de har ett ganska okej lag gör att om de spelar på topp nog kan komma att ta nån poäng för vissa lag i gruppen på sin hemmaplan. San Marino är dock det lag som alla andra lag i gruppen ska slå och ta full pott mot. Det låter kanske illa att peka ut ett lag till slagpåse redan innan matcherna ska spelas men faktum kvarstår att San Marino är ett lag som inte är bra. De har egentligen inte chans mot något lag i gruppen tror jag och ska de kunna ta någon poäng så sker det förmodligen i deras hemmamatch mot Moldavien. Enligt mig så är det dock så att lyckas de ta mer än 3 poäng i kvalet så har de gjort ett bra kval.

Jag ska vara så ärlig att säga att jag tycker självklart att detta är en kvalgrupp som Sverige ska vara glada över att hamna i för det kunde varit så mycket värre. Jag tycker dock inte att vi ska ta för givet att vi klarar av att ta oss till EM för den sakens skull. Vägen dit är som sagt lång och krokig. Det är lätt att gripas av panik när en kval-match slutar på ett vis som hela befolkningen är missnöjd med men det är då det visas hur bra Erik Hamrén är på att fokusera på rätt saker och få laget att hålla ihop och tro på sin sak. Det är då ett lag är som starkast och om Sverige spelar som ett lag där alla förstår vad han ska göra så är jag inte orolig, DÅ GÅR SVERIGE TILL NÄSTA EM-SLUTSPEL.

Jag är också ganska säker på att Zlatan kommer att vara med i kval-matcherna till detta EM. Han vill bli bäst i Världen och då måste han vinna eller åtminstone nå långt i en turnering för landslag ooch ska vi vara helt ärliga så är det faktiskt så att det är svårare att vinna ett EM än att vinna ett VM. Med det menar jag att det är betydligt fler tuffa och svåra matcher som måste spelas för att vinna EM än för att vinna VM. Det är egentligen bara Brasilien och Argentina (som i och för sig inte varit bra på sista tiden) som saknas för att ett EM ska vara som ett VM. Visst finns där ett par stycken afrikanska lag som kan störa de stora nationerna men knappast ta sig längre än till en kvartsfinal i ett mästerskap. Vi får väl se till sommaren då Sydafrika arrangerar VM. Jag är nästan helt säker på att när 8 lag återstår i VM så är det 6 stycken från Europa och 2 från Sydamerika. Den som lever får se.

Mitt tips angående kvalgruppen till EM är ändå den att Sverige faktiskt vinner gruppen med Holland som tvåa. Detta är jag nästan övertygad om och sen kan vi se fram mot EM i Polen och Ukraina. Väl där så kan vad som helst hända och vem vet, det kan ju till och med vara så att Sverige har en riktig formtopp just då och då kan vi fasen ta hem hela skiten. Detta tror jag på och jag hoppas ni känner likadant. Väl mött i Polen och Ukraina 2012.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *