Läget i Championship inför slutspurten, del 2

I ett möjligen fruktlöst försök att behålla folk ända ner till det absolut sista raderna börjar jag denna genomgång med botten och arbetar mig upp till toppen. Denna del avhandlar enbart den undre delen av tabellen och medan den övre halvan kommer i del 2.

Först, här är hela tabellen från BBC som är en fantastisk informationskälla för den som vill ha nyheter, matchrapporter och tabeller från PL ner till ligorna under Football League.

——————————————

Då fortsätter vi där vi sa adjö förut. Har ni inte läst del 1 bör ni ta er tillbaka till startsidan och läsa den först. Om ni vill, det vill säga.

På övre halvan är vissa mer jämlika än andra

Derby, med charmiga Nigel Clough som manager har varit defensivt resoluta säsongen igenom. Och efter en formtopp det senaste har man faktiskt inte alltför långt upp till playoffplatserna. Otroligt nog. Har kastat in 15-åringen Mason Bennett denna säsongen. Född -96, helt otroligt och dessutom en annan -95 på det.

::::

Leicester Moneybags City. Som spenderade drygt £10M inför säsongen ifrån de rika ägarnas fickor. Svennis var det självklart som gjorde det och floppade, inte tokflopp men de räknade med att gå upp men såg då ut att möjligen kunna nå playoff. Långt under önskad nivå helt enkelt. Framför allt storköpen tokfloppade. Matt Mills var oftare utvisad än han var spelmässigt hyfsad och Beckford har först börjat visa att han kan göra mål en bra stund efter Svennis lämnade.

Nu med sin nygamla manager Nigel Pearson, som tog dem från L1 upp till Championship för ett par säsonger sedan, är man kvar i nästan-nära-till-toppen men faktiskt inte utan chans på playoff. Bara sex poäng ifrån, vilket är mycket men inte omöjligt om de framför dem fortsätter sätta krokben för sig själva.

::::

Hull Som är det mest solida lag man nästan kan tänka sig. Tack vare nämnda Nigel Pearson som förde samman mittbackarna Jack Hobbs och James Chester, båda i unga 20-åren och båda två talangfulla mittbackar som passar strålande i tandem. Men sedan Pearson lämnade för Leicester under brinnande säsong och Barmby tog över har man tappat lite av den defensiva soliditeten men framför allt blivit mindre effektiva om än bättre rent spelmässigt. Kanske har man för tunn trupp för att klara hela vägen helt enkelt, och inga propra målskyttar.

::::

Cardiff som ni känner sedan ligacupfinalen. Och som gått ner sig väldigt sedan dess. Bara vunnit en match sedan dess och det var en derbymatch – Wales(framför allt Cardiff) v Västra England(Bristol) = Severnside Derby. Kan man vända den usla trenden har man dock fortfarande väldigt god chans att nå playoff. Bara två poäng upp och man har gott om kvalitetsspelare. Framför allt playmakerstjärnan Peter Whittingham med den nästvackraste(efter Ian Harte, såklart) vänsterfoten i Football League och kanske hela England (världen?!). Gör båda mål och spelar fram till dem från sin Quarterback-position på mittfältet. Kenny Miller springer och sliter in ett par bollar han också.

::::

Blackpool är i runda slängar samma lag som förra säsongen. Fast nu är deras viktigaste spelare anfallare och även om mittfältet fortfarande är integretalt är inte Barry Ferguson och co lika framstående som epicentrumet Charlie Adam. Istället är det nu ultraveteranen Kevin Phillips som står i centrum genom att smyga till sig en otrolig mängd mål, och då startar han ganska sällan matcher. Runtomkring sig i anfallet har Kevin Phillips Matt Phillips som fladdrar runt och göra mål och assist vilket även Tom Ince (son till Paul) har börjat göra. De släpper fortfarande in bucketloads av mål och gör massor, framför allt och Holloway är kvar.

::::

Middlesbrough som alla kommer ihåg. De har gamla klubblegendaren Tony ”Mogga” Mowbray som manager. De spenderar knappt några pengar alls men spyr ur sig egna produkter till A-laget och Mogga blandar ihop det till ett topplag. En otrolig prestation. Man tackade dessutom nej till ett £6M bud på sin Rhys Williams från Bolton. Rhys Williams som är en Steve Palmer men med klart större talang och elegans. Spelat på säkert 5-6 olika positioner(Högerback, mittback, defensiv mittfältare, högerytter, innermitt, offensiv mittfältare, tror jag) under förra och denna säsongen.

Älskar även den frejdiga vänsterbacken Joe Bennett(strålande som wingback när Boro spelar 3-5-2), självklart egen produkt och så har vi Marvin Emnes. En härlig spelare som när han gör mål gör 10 på 1o matcher men annars kan vara ytterst frustrerande och söka sig till bollen snarare än till en position där han kan få bollen och göra mål.

::::

Brighton som är nykomlingar men likt Southampton gjort det otroligt bra. I Gus Poyets lag blandar man hans Uruguayanska ”garra” och en spelfilosofisk katalanska tiki-taka. Dessutom har man fått ett lyft sedan man flyttade till sin nya arena Amex/Falmer stadium beroende på hur du är lagd. Deras stjärnvärvning Craig Mackail-Smith (målorkanen) har inte varit så lyckad som man hoppats men fortfarande stundals väldigt bra.

Och man har i mittbacken Lewis Dunk en lång men spelskicklig mittback som visserligen gjorde ett spektakulärt självmål mot Liverpool i FA-cupen men bör spela i PL inom kort och den andra självmålskytten Liam Bridcutt bör göra likaså, en exceptionell defensiv mittfältare som inte är spelförstörartypen men inte heller en Pirlo men styr spelet utan att märkas alldeles för mycket. Termen ”Volante” som betyder hjulet(rodret?) eller liknande passar in ytterst bra.

::::

Birmingham som Chris Hughton styrt upp från den röran som var kvar av det lag som åkte ur PL ifjol till ett rätt stabilt topplag med starkt kollektiv och ett par utstående spelare. Nästan på väg att bli en niche-tränare Hughton, räddar nerflyttade PL-lag och skickar upp den igen. Man har fått in en ny reflexsnabb matchvinnarmålvakt i Boaz Myhill (Ben Foster-ersättare), efter ha förlorat Johnson och Dann har man nu Davies och lillebror Stephen Caldwell som fungerar väldigt bra. Carr är kvar och David Murphy har tagit över efter den nästan divig Ridgewell.

Sebastian Larsson har bytts ut mot Chris Burke, sämre inlägg men målfarligare och snabbare. Lite blandat vilka som spelat i mitten men generellt fortsatt defensivt slagkraftigt, med Fahey som en light-playmaker. Och till vänster har man lyft fram den egna produkten Nathan Redmond via EL-spel till att nu vara en viktig offensiv spelare till den grad att man inte direkt behöva Beausejour som man sålde till Wigan. På topp är det bjässar som Marlon King, Nikola Zigic och Erik Huseklepp som dominerar.

::::

I den absoluta toppen har man bara plats för två och en plats är upptagen

West Ham föll ur med dunder och bråk. Tanken var att dundra upp igen likt Newcastle gjorde 09/10 men det oheliga äktenskapet mellan Big Sam Allardyce och ett West Ham som är så starkt förknippade med fotboll längs marken har inte fallit så väl ut. Framför allt nu på slutet när Reading utmanat dem och (tillfälligt?) gått om dem har Big Sam fått mycket mycket ris från många. Ofta 4-5-1 variationer, sällan två ”riktiga” yttrar och ofta för defensivt helt enkelt.

Hans spel är inte vidare anpassat till ett topplag helt enkelt och topplag är vad West Ham ska vara. Det är svårt att bli, även i Championship som vissa tror är så primitivt, går det inte att ha Carlton Coles panna som playmaker. I helgen möter man Reading, en förlust där och man kan först kyssa ligatiteln hej då och sedan börja förbereda sig på playoff.

Förövrigt har mittbackstalangen James Tomkins spelat en del som defensiv mittfältare. Och gjort det bra. Nolan har inte varit samma hjälte som under Newcastles tid här men fortfarande nyttig och viktig. Noble och Collison har tagit kliv framåt, framför allt Noble och Collison är framför allt tillbaka.

Reading med en av mina absoluta favoritmanagers. Brian McDermott som i Reading får sälja sina bästa spelare, men ersätter dem med mycket billigare lösningar och blir om inte bättre så i allafall nästan. Sålde inför säsongen för drygt £10M men köpte för kanske en tiondel och nu ligger man bättre till än man gjorde förra säsongen. Superorganiserade som ofta låter motståndarna dominera men säkra defensivt i backlinjen och på innermittfältet där ettriga Jem Karacan dessutom är en tvåvägspelare. På kanterna har man starka kontringspelare i kaptensveteranen Jobi McAnuff och så på andra sidan den elegante men mindre effektiva Jimmy Kebé som när han är på humör är bäst i Championship men är något för ointresserad av att vara det ibland men ingen kan glida förbi motståndar ytterbackar som honom. På topp är Jason Roberts återigen en anfallare av högsta klass samt lillebror Noel Hunt ett fungerande komplement med sin Hunt-het(ettriga bröder).

Dessutom har man Ian Harte. Spelat mindre denna säsongen men har fortfarande en helt genial vänsterfot som ligger bakom många mål. Gjorde ett halvdussin frisparksmål ifjol. Något långsam vilket gör han till en svaghet i backlinjen men hans vänsterfot är gudomlig.

Och så ligans big cheeses

Southampton som lär vinna ligan. Efter att ha kommit tvåa i L1 ifjol.

Maka-jävla-löst. Rickie Lambert som ser ut som en dinosaurie öser in mål som en Grant Holt. Adam Lallana spelar överallt offensivt och kan göra allt offensivt. Manager Nigel Adkins är perfektionist och hans lag har nästan varit perfekt, sett till vad som går.

Stabila bakåt med Jos Hooiveld i mittlåset tillsammans med Jose Fonté som en del redan ifjol såg som Football Leagues bästa försvarare. Jack Cork på mittfältet för att inte nämna Dean Hammond och övriga lojala men kanske inte så framstående trotjänare.

Längre fram förutom Lallana och Lambert har den bambi-aktiga Guly Do Prado varit en viktig poängspelare. Sedan om man ska återgå till Lallana och Lambert så är det att jämnföra direkt med Wes Hoolahan och Grant Holt från ifjol. Den först nämnda är en poängspelare på mittfältet med mycket tricks och god spelförståelse medan den senare nämnda bufflar omkring och gör många, framför allt viktiga mål och ledar laget. Fantastiskt bra. Dessutom har de ett par anfallare som cirkulerar kring Lambert – Billy Sharp, japanen Tadaneri Lee och gamle David Connolly.

——————————————-

Det var det. Jag har inte ännu tänkt tippa men vad tror ni om Championship? Vilka går upp (vilka vill ni ha upp?) och vilka åker ur?

/Linhem, Football League bloggare på Fotbollskanalen – http://linhem.fotbollskanalen.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *