Läget i Stockholmslagen inför 2012- Del 1 av 3

AIK

Sedan AIK kom tillbaka till Allsvenska inför säsongen 2006 efter ett år i superettan har laget gått som tåget. Redan 2006 var man nära att knipa guldet men slutade på en snöplig andraplats. Efter att ha varit med i toppstriden såväl 2007 som 2008 tog AIK tillslut det efterlängtade guldet 2009. Förväntningarna inför 2010 var skyhöga men floppen blev enorm. Istället för toppstrid fick laget kriga för sin överlevnad och det behövdes ett mirakel för att laget skulle återfå sin glans. Miraklet skedde och kallas idag för Bang-Bangura.
De två Sierra Leonerna Mohamed Bangura och Ibrahim Teteh Bangura, vid det här laget behöver det väl inte längre nämnas att de inte är släkt, värvades in till Gnaget. Den ene under hösten 2010 och den andre vid årsskiftet till 2011. Båda gjorde stor succé och såldes under 2011 till varsin europeisk storklubb. AIK har därefter fortsatt sammarbetet med Afrika och agenten Patrick Mörk och plockat in spelare som Kwame Amponsah Karikari och Lalawele Atakora.
Inför 2012 har man värvat ytterligare en stor talang. Al Hassan Kamara. Nyförvärvet är ett hett framtidslöfte och har under de första 2 träningsmatcherna visat att han kan vara med om att ta en plats i årets AIK.

Laget:

Årets AIK ser på förhand mycket starkt ut och fansen har med all rätt höga förväntningar även detta år. Succémålvakten Ivan Turina, av fansen framröstad till årets bästa spelare i AIK 2011 före både Teteh och Mohamed, står kvar mellan stolparna och är absolut en av allsvenskan 3 bästa målvakter. I backlinjen har det inte skett några förändringar än så länge förutom att Milosevic fortfarande dras med fotskadan han ådrog sig efter förra säsongens sista match. Nils-Eric Johansson är ett år äldre och ännu långsammare men han väger upp sina svagheter med en enorm rutin och säkerhet. Niklas Backman och Alexander Milosevic var enligt min egen åsikt Allsvenskans bästa mittbackspar förra året och de två unga backarna kommer bara bli bättre i år. Martin Lorentzon blev bara bättre och bättre för varje match säsongen 2011 och är given på högerbacksplatsen. Dessutom valde Per Karlsson att förlänga sitt kontrakt trots begränsad speltid förra säsongen, och även ”Pertan” har visat att han håller hög allsvensk klass.
En stark backlinje stärks också ytterligare av Helgi Danielsson, Robert Åhman-Persson och hjärtat själv- Daniel Tjernström. Helgi med sitt fina defensiva spel kompletterar AIKs stabila defensiv, RÅP blir även han bara mer och mer övertygande i sitt tvåvägsspel och krigaren Tjerna kan alltid kliva in på planen och offra sin kropp och själ för AIK.
Med den säkra defensiven har AIK vågat laborera lite framåt. Stabiliteten bakåt har gjort att man kan ta in spelare som Lalawele Atakora och att man vågar ta risker, och hittills har det fungerat galant. Daniel Gustavsson och Gabriel Özkan har en tuff uppgift framför sig om man ska slå sig förbi de snabba tekniska kantspelarna Martin Mutumba och Atakora. Uppe på topp ser det tunnare ut, Karikari har visat potential och Alm och kompani väntar nog bara på att blomman ska slå ut. Pontus Engblom var förra året utlånad till GIF Sundsvall och gjorde succé när han slutade 5a i skytteligan i superettan. AIK som övervägde Engbloms framtid bestämde tillslut att behålla Engblom och jag tror att han kommer få chansen i årets Allsvenskan men han måste ta väl vara på dessa chanser.
Sist men inte minst i denna starka trupp har Gnaget gjort ett mycket intressant spelarköp. Costaricanen Celso Borges har värvats in från Fredrikstad där den unge mittfältaren/anfallaren haft stor framgång.
Celso, som spelat på mittfältet i Fredrikstad men som även kan spela forward, har mäktat med 29 mål på 71 matcher och agenten Patrick Mörk beskriver honom som ”ett lyft för Allsvenskan”.
2012 tänker jag mig att AIK fortsätter på det 4-4-2 system man använt sig av tidigare, som i år ser ut såhär:

Turina
Nils-Eric Johansson- Niklas Backman- Alexander Milosevic- Martin Lorentzon
Robert Åhman Persson- Helgi Danielsson
Martin Mutumba- Lalawele Atakora (ute på kanterna)
Al Hassan ”Cesar” Kamara- Celso Borges

Den öppnaste platsen är Anfallsplatsen där Crespo, Engblom och Karikari är med och fajtas om platsen i startelvan. Celso Borges kommer att gå in som släpande anfallare, något som Jens Andersson och Celso kom överens om redan innan kontraktet skrevs.
AIK har brutit kontraktet med forwarden Admir Catovic och Yussuf Saleh. Kenny Pavey fick inget nytt kontrakt och sedan har man sålt Antonio Flavio, Kevin Walker och Christoffer Eriksson.

Nyförvärven:

AIK gjorde klart med den då 17-årige försvararen Edward Owusu redan den 8 augusti 2011. Kontraktet gällde från 1 januari 2012 och han var mycket glad över att anlända till klubben: ” Jag är stolt och sjukt glad. AIK är Sveriges största klubb för mig och jag ska göra allt jag kan för att bevisa att AIK har gjort rätt som vill satsa på mig!”. Owusu har fått speltid i alla de 3 första träningsmatcherna, en halvlek i varje match och har gjort ett godkänt intryck, där han har fått spela både som mittback och innermittfältare. På meritlistan har Owusu 16 P94-landskamper för Sverige. Edward Owusu är stark i huvudspel och närkampsspel och har dessutom bra teknik för att spela mittback. Agenten Patrick Mörk beskrev Edward som nästa Alexander Milosevic på sin twitter.
Nästa nyförvärv blev klart den 5e oktober 2011 och heter Hassan Al Kamara, kallas Crespo.
Crespo är landsman med de två succémännen Teteh och Muhammed Bangura och spås bli nästa frälsare från Sierra Leone. Crespo Kamara kommer närmast från Boden där han på 7 matcher gjorde 4 mål och 3 assist. Crespo har bra fysik, fin teknik och är mycket explosiv. Har även han gjort en lovande start i AIK-tröjan där det hittills blivit två träningsmatcher. Nämnvärt är också att Crespo följdes av klubbar som Arsenal och Hull. Jag ser mycket fram emot att få se Crespo i Allsvenskan 2012.
1 november 2011 blev AIKs tredje nyförvärv inför 2012 klart. Lalawele Atakora köptes loss från Liberty Academy Togo. Lalawele eller ”Lala” hade varit utlånad till Gnaget sedan augusti samma år och lyckades imponera på både ledare och supportrar vilket ledde till att klubben valde att köpa upp honom. Lalawele visade en jättestor potential redan i sin första match för AIK. Jag blev personligen förvånad av den snabba anpassningen men Lalawele har tidigare spelat i Fredrikstad och IFK Värnamo och kunde därför nästan direkt gå in i AIKs startelva. Jag tror att Lala kommer ta ytterligare kliv under kommande säsong och bli en utav nyckelspelarna i AIKs offensiv.
David Fällman har spelat 3 år i sammarbetsklubben Väsby United men har nu flyttats upp till AIK, dock endas ett korttidskontrakt på 3 månader där AIK kommer pröva 21-åringen i försäsongsmatcherna. Har fått ungefär 20 minuters speltid i varje träningsmatch och har gjort ett stabilt intryck, inga mirakel, inga misstag.
Sedan kom värvningen som fansen väntade på! Celso Borges skrev på för AIK den 1a januari 2012. Celso Borges kommer närmast från Fredrikstad men AIK värvade honom som Bosman efter att hans kontrakt gått ut. Borges spelade 71 matcher för Fredrikstad och gjorde 29 mål och han är dessutom ordinarie i Costa Ricas A-landslag. Celso Borges är mycket erfaren för sin ringa ålder. 23-åringen kommer till AIK med statusen stjärnvärvning och förväntningarna på honom kommer vara höga. På frågan om Borges är en stjärna i AIK och Allsvenskan svarade han själv: ”jag tar det steg för steg, först vill jag bli helt rehabiliterad, sen får jag förtjäna min plats i laget precis som alla andra.” Ett blygt men professionellt svar från Borges, som tillade: ”När jag är där vill jag hjälpa laget så mycket jag kan och lagets prestation är alltid viktigare än mina personliga prestationer.” På grund av en fotskada har Borges ännu inte gjort sin debut i laget men alla ser fram emot den med stor förväntan.

Bästa värvning:

Utan tvekan Celso Borges, en spelare av högsta klass med Allsvenska mått mätt. Även Hassan Al Kamara ”Crespo” ska bli mycket intressant att följa under året.

Floppvarning:

Celso Borges. Floppvarningen är inte så hög. Borges har passat som handen i handsken i den norska fotbollen och tror sig själv passa ännu bättre här i Sverige. Men nyförvärv som kostar miljoner i sign-on bonus och troligtvis har en lön över snitt har alltid en liten flopprisk. Dock värvades Celso som Bosman och kostade inte några pengar att köpa loss.

Ledarna:

Andreas Alm är Chefstränare sedan 2011 och har tillsammans med Nebojsa Novakovic och Christer Swärd såhär långt gjort ett fantastiskt arbete med laget. Man lyckades snabbt vända på den låga stämning som fanns i laget under 2010 och gjorde om den till en revanschlust som visades under 2011. Jag har aldrig sett AIK kriga så mycket på planen, alla spelare gav allt i varje match. När de båda Bangura lämnade klubben trodde många att AIK skulle sjunka i tabellen men tränarteamet lyckades hålla ihop laget och slutade på en 2a plats.
Jag tror att Alm, Novakovic och Swärd är helt rätt män för jobbet!

2012

2012 är lagets sista år på Råsunda stadion. Fansen drömmer om guld och jag anser att detta är fullt realistiskt! AIK BÖR vara med och fajtas om guldet och man har alla förutsättningar att sluta i toppen av tabellen. Det som talar mot Gnaget är den unga spelartruppen. Genomsnittsåldern ligger på drygt 23 år och erfarenheten i truppen är låg. Det andra som kan tala mot är att AIK inte har någon riktig striker om inte Karikari, Crespo eller Engblom blommar ut. Det som talar för AIK är att man trots allt är lite underdogs till att knipa guldet. Experterna tror på Helsingborg, Malmö, Elfsborg eller Göteborg och jag tror att AIK trivs med att slå lite ur underläge. Något annat som talar för Gnaget är att man kommer ha ett FANTASTISKT publikstöd i år.

Mitt tips:

Jag tror personligen att AIK är tillräckligt starka för att ta guldet i år. Defensiven är imponerande, Mutumba och Lalawele är svårstoppade på kanterna och jag tror att Celso precis som Obolo och Mohamed Bangura kan göra sin anfallskollega bättre oavsett vem det är. Mitt personliga tips är att Crespo blir den som slår ut i år och blir AIKs näste succéman.

Ledda av Alm och kompani kniper AIK SM-guld sista året på Råsunda

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *