Läktarvåld-ska vi ha det så?

Den här krönikan skulle egentligen handla om läktarvåld, men jag känner att jag bara måste nämna de svenska framgångarna i kvalen till Champions League och Europa League .

Sådär, nu har jag nämnt dem. Bra jobbat, MFF och Helsingborg. Mindre bra jobbat, Elfsborg och Häcken.

Vilket är Allsvenskans just nu sämsta lag? Kampen står som jag ser det mellan Halmstad BK och Kalmar FF. Halmstad är ett solklart val. De har väl inte vunnit en mat h sedan Eldkvarn brann, och Kalmar FF verkar i nuläget vara en klubb fylld av interna konflikter, brasilianska spelare som underpresterar och gnäller och en sportchef som gått och gömt sig. Men så länge Stockholmslagen med jämna mellanrum blir av med tre poäng på grund av publikens brist på uppträdande så lär de hålla Djurgården bakom sig.

Vilket osökt för oss in på diskussionen om läktarvåld på Allsvenska arenor. Jag noterar att mediahysterin över det allt värre publikuppträdandet på läktarna blir allt kraftigare. Jag väntar bara på att vår populistiska justitieminister hakar på, och kräver dödsstraff eller något ännu värre – livstidstvång att se på revyer med Staffan och Christer varvat med en halvdassig komiker som drar harmlösa humorfria ordvitsar – men i all anspråkslöshet vill jag ändå säga: tagga ner.

Visst är det otäckt med smällare som slängs in på arenorna, men det är inget som brukar leda till att matcher avbryts i större ligor än vår. Att sedan de svenska reglerna säger att om smällaren slängs in någon annan stans ifrån än från bortaklackens läktare så är det hemmalagets fel är rent absurt.

Om således en borta-fan som INTE sitter bland bortaklacken kastar in något så tilldöms bortalaget segern med 3-0 när Martin Hansson gripits av panik och stoppat matchen. Ok, jag tar Martin Hansson som exempel. Dels för att han ofta är inblandad i sådana beslut, dels för att han anmält publiken för att de skrikit phula ord och dels för att han är Sveriges sämsta allsvenska fotbollsdomare. Fast det är ju rent subjektivt. Bosse Karlsson tycker säkert Hansson är en utomordentlig domare, eftersom han ofta avgör matcher helt på egen hand.

Vad tror jag behövs?

  1. En ordningsmakt som tar sitt uppdrag på allvar. Polisen har numera rätt/skyldighet att fakturera klubbarna för sitt arbete. Då bör man ha rätt som beställare att kräva mer än att de som i Malmö tågar bredvid Djurgårdsfansen och noterar att smällare slängs under marschen mot arenan, men sedan gör en förenklad  kontroll för att få in publiken i tid. Hur kan det då vara NÅGON av klubbarnas fel att smällare tas in på arenan, när de som får betalt för att utföra kontrollen skiter i det?
  2. Ett fotbollsförbund som inte bara reagerar i efterhand genom att uttala sig i media om hur de skyldiga klubbarna ska straffas, utan som inser att dagens regler är förlegade och föråldrade. Ändra reglerna så att en avbruten match ska återupptas och fortsätta från när den bröts. Då kan aldrig en huligan avgöra en match.
  3. Politiker som  tar sitt ansvar och ger snabba besked på hur de vill förändra och förenkla möjligheterna för klubbar och ordningsmakt att hålla kända huliganer utanför arenorna. Hittills har det enda politiska resultatet blivit en utredning som aldrig blir klar, och som väl sannolikt kommer att följas av en utredning till, som ska utreda den tidigare utredningens resultat.

Jag är helt på det klara att en del av er som läser detta tycker att det är korkade idéer. Och det kanske det är. Men det är i alla fall idéer, och det är ju något som förbund, riksdag och ordningsmakt verkar sakna. Deras lösning: att bötfälla och bestraffa föreningarna är inte en lösning utan ytterligare ett problem.

Men i ärlighetens namn tror jag inte att SvFF har den kompetens som behövs för att inse detta. Därför är sannolikt den bästa lösningen att lagen i Allsvenskan och Superettan lämnar fotbollsförbundet och startar ett eget förbund, som sätter spelare, lag och publik i fokus. SvFF:s ledning är en bromskloss, inte en röjare av ny mark.

 

1 tanke kring ”Läktarvåld-ska vi ha det så?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *