Liverpool v Arsenal – Ingen normal premiär

Nu är det äntligen igång, säsongen då Liverpool äntligen ska vinna ligan igen (undrar hur många gånger man kört med den kommentaren de senaste åren). En premiär förknippas alltid med defensivt, tråkigt spel, där båda lagen bara känner på varandra i 90 minuter för att sedan åka hem med varsin poäng. Dagens match mot Arsenal var helt annorlunda.

Visst fanns en del nervositet, inte minst hos hemmaspelarna. Arsenal visade upp sin fantastiska kapacitet som finns där lite då och då, och 0-1 kom allt närmare. Utan José Reina hade Arsenal förmodligen avgjort redan i första halvlek. Matchen blev betydligt mer intressant efter ungefär halva första halvlek, då båda lagen kommit in ordentligt i tempot. Arsenal spelade runt bollen, medan det var Liverpool som fick de farligare lägena. Matchen var bara ett misstag ifrån ett ledningsmål. Det är i såna lägen rutin krävs, vilket inte Jack Wilshere har i överflöd. Innermittfältaren ska vara mycket glad över att hans fula kapning på Javier Mascherano inte gav mer än ett gult kort. 4 minuter senare var det dags för en repris av tacklingen, denna gång var det Joe Cole, som ville åt bollen lite för mycket. Oturligt nog för Liverpools ligadebutant hade domaren ändrat sig. Istället för det gula kortet visade han upp det röda. Matchen var, trodde alla, avgjord precis innan halvtidsvilan.

Som Liverpool visat så många gånger innan ska man aldrig räkna ut dem. Det tog inte ens en minut i andra halvlek, sedan hade David N’Gog gjort sitt fjärde tävlingsmål för säsongen genom ett mycket snyggt skott. Trots en man mindre och 1-0 backade inte Liverpool hem, de gick för 2-0, och nu var Arsenal mycket pressat. Det var otroligt nära flera gånger, och det var mer än en gång som det normalt sett ostabila försvaret räddade Almunia. För att öka pressen på Arsenal valde Hodgson att ersätta målskytten N’Gog med den ständigt halvskadade Fernando Torres, till publikens glädje. Det blev inte den succén man hade hoppats på. Bara några sekunder efter Liverpools tredje och sista byte föll Daniel Agger ihop, efter att ha fått en hård boll i ansiktet tidigare under matchen. Att Liverpool helt plötsligt fick ännu en spelare som knappt kunde spelare tände Arsenal. Nu spelade den offensiva Maxi Rodríguez vänsterback, och fick en massiv press av alla Arsenals offensiva spelare som kommit in. Reina räddar återigen allt när Arsenal inte låter Liverpool låna bollen, och det såg länge ut som att Liverpool äntligen skulle vinna en match mot Arsenal. Men Liverpool och flyt brukar inte riktigt gå ihop. På tilläggstid styr Chamakh in en boll i stolpen. Den tar sedan på Reina, som på något sätt lyckas få in den i det egna målet. Matchen dog inte av det sena självmålet, utan det fanns fortfarande tid för mer. Koscielny, som drogs ner när Cole blev utvisad, riktade i 91 minuten en spark, men inte mot bollen, utan mot Dirk Kuyts ädlare delar, men återigen fick Arsenalspelaren bara ett gult kort. Koscielny ville tydligen göra ett intryck i sin ligadebut, så två minuter senare stoppade han upp ett Torres-anfall, som mycket väl kunde blivit farligt, med händerna. Rött kort, och ytterligare en debutant utvisad i slutet av en halvlek.

1-1 mot Arsenal ska man som Liverpoolfan vara nöjd med sett till tidigare möten, men det går inte riktigt idag. En keps till Reina hade kunnat vara skillnad på 1 och 3 poäng, som i maj kan betyda oerhört mycket. Att Cole åkte ut är också svårt att acceptera, eftersom han nu är avstängd i tre matcher, medan spelare som Wilshere och Rosicky glatt kan spela klart de första 4 omgångar. Kanske förväntar man sig för mycket, men jag trodde verkligen på Liverpool idag.

Vad är det då egentligen som gör att man tror på Liverpool, som stundtals i första halvlek blev utspelade? Några saker visade sig i matchen:

– Roy Hodgson har på två månader lyckats göra vad Benítez inte gjorde på 6 år, fixat en bred trupp. Cole är nu avstängd. Det är bara att slänga in Aquilani, ytterligare en spelare i världsklass. Tidigare hade vi nog fått se El Zhar komma in på något sätt.

– Jag har alltid gillat David N’Gog, men det har inte gått att lita på honom i Torres frånvaro tidigare. Idag såg man ingenting av hans klena fysik, och precis som under försäsongen har man märkt att han utvecklats enormt i sommar.

– Milan Jovanovic har jag inte trott kan lyckas i England. Efter en timmas speltid idag har jag ändrat mig. Stark, snabb och teknisk. Mer behövs inte för en ytter. Det var mycket underhållande att se Jovanovic leka upp hela Arsenalförsvaret på läktaren vid ett tillfälle i första halvlek.

– Steven Gerrard är tillbaka i storform. Både på och utanför planen har det märkts att den bedrövliga säsongen från sist var en engångshändelse. På sin rätta position hittar han tillbaka till spelglädjen.

– Javier Mascherano har själv sagt att han vill lämna Liverpool. På planen skiter han fullständigt i vad han vill. 100% hjärta i varje närkamp, passning, brytning och så vidare. Det är nästan så man hoppas att Inter misslyckas med att köpa honom.

Det kan hända att jag tippar extremt dåligt, men dagens match har inte gjort något annorlunda. Liverpool kommer att lyfta Premier League-pokalen i maj 2011!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *