Luis Suárez – Premier Leagues hetaste spelare

I helgen spelades som vanligt en full omgång i Premier League. Som vanligt spelade även Luis Suárez. Som vanligt är uruguayanen omtalad efter matchen.

Det finns ingen fotbollsspelare i hela världen som är mer hatad på grund av lögner än vad Luis Suárez är. Alla har en åsikt om den kontroversiella spelaren – antingen älskar man hans överlägsna tekniska kunnande, eller så hatar man hans ständiga gnällande och filmningar.

Efter VM 2010 började den dåvarande Ajaxanfallaren få den breda fotbollspublikens ögon på sig, men inte på ett positivt sätt. En filmning som skickade ut värdnationen Sydafrika från turneringen följdes upp av en horribel hands som skickade ut Ghana från turneringen. När han sedan under ligaspelet bet PSV-spelaren Otman Bakkal i halsen var de flesta överens om att något inte stod rätt till hos den unga uruguayanen.

Alla spelare har sina negativa sidor. Luis Suárez har lite tydligare negativa sidor än andra, men även betydligt tydligare positiva sidor. Hans teknik och spelförståelse är oerhört beundransvärd, hans lojalitet kan nästan mäta sig med Francesco Tottis, och hans förmåga att skapa målchanser av vad som helst är otrolig. Att han sedan är en mycket sympatisk kille utanför planen ska man kanske inte lägga lika mycket vikt vid, men trots allt verkar det vara vinnarskallen som framkallar det tråkiga fuskandet, och inte personligheten.

Anfallarens första 18 månader i Liverpool skulle visa sig bli ganska ovanliga. De flesta Liverpoolfans såg honom genast som en frälsare, trots att Nicklas Bendtner såg ut som en riktig måltjuv i jämförelse med honom. Vid sidan av målsumpandet fortsatte gnällandet och filmningarna, samtidigt som sydamerikanen fick se sig mer och mer motarbetad av FA. Alla kan historien mellan Evra och Suárez. Bara i England är det möjligt att få åtta matchers avstängning och höga böter för att använda den spanska versionen av ”mate”. Bara i England är det möjligt för en spelare som Patrice Evra att vägra skaka hand med en spelare och sedan skylla allting på det riktiga offret. Bara i England är skulden en enda persons, inte bådas.

I takt med att Suárez blev allt mer avskydd – mycket på grund av Patrice Evras lögner, men även hans egen osportslighet – kom sommaren 2012. Någonting hände under denna tid. När Brendan Rodgers ersatte Kenny Dalglish kunde Luis Suárez få en nystart i klubben. Filmningarna blev färre, gnällandet upphörde, och målen började rulla in. Anfallaren såg plötsligt ut som han gjorde i Ajax.

Nu är vi inne i november. Luis Suárez ligger tillsammans med Demba Ba tvåa i Premier Leagues skytteliga, ett mål bakom Robin van Persie. Det högljudda hatet mot uruguayanen har plötsligt börjat varieras med hyllningar från olika håll. Matchen mot Newcastle sammanfattade hans säsong ganska bra. Suárez spelade fantastisk fotboll, och skapade mängder av målchanser, som tråkigt nog slarvades bort av medspelarna.

Luis Suárez är just nu en av Premier Leagues, och kanske Europas, allra bästa spelare. Avskyn mot honom kommer aldrig att försvinna, men allt som spelar roll för den 25-åriga anfallaren är stödet från hans egna fans. Liverpoolfansen har sannerligen gett honom anledning till att tro på frasen You’ll Never Walk Alone. De passionerade fansen på The Kop slutar aldrig att stötta sina spelare, något Suárez själv fått uppleva under sina två år i klubben.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *