Managern i fokus

Det har nu spelats 15 omgångar i Premier League, vilket innebär att det bara saknas fyra matcher tills första halvan är avklarad sett till antalet spelade omgångar. En första halva där fokus har legat på diverse managers.

Mark Hughes har som bekant fått sparken och Harry Redknapp har tagit över som manager i QPR. Vi har också Arsene Wenger vars lag behöver börja prestera, fansen på Emirates Stadium har vid det här laget tröttnat på de titellösa säsongerna som staplats på varandra. När Fabregas, Nasri och nu Van Persie har sålts har fotbollsvärlden väntat spänt på att Wenger och hans Arsenal skulle öppna plånboken och presentera riktig stora namn för att fylla upp luckorna. Istället presenterar man spelare som Cazorla, Podolski och Giroud. Jag är medveten om att dessa tre killar håller hög internationell klass, men jag tror att det krävs ännu mer för att Arsenal ska kunna klättra från deras nuvarande tionde plats i tabellen och nå en plats bland de fyra främsta när sista matchen är spelad. Därför bör det nog hända saker i januarifönstret hos Arsenal för att deras säsong ska sluta i dur.

Om vi flyttar oss ett stenkast bort men ändå stannar kvar i London, så har det hänt grejer i Chelsea. Roberto Di Matteo har fått lämna över tränaransvaret till Rafael Benitez. Från ledningens  sida tog tålamodet för Di Matteo slut efter den senaste tidens dåliga prestationer, detta efter den mycket lovande inledningen på serien. Frågan man ställer sig är varför? Ja det kan säkert varken du eller jag svara på, men det jag inser är att kunnandet för fotboll antagligen är aningen lägre än viljan att vinna. Det gäller speciellt på de ledande positionerna i styrelsen. Min reflektion över tränarbytet var att detta var planen redan innan säsongen men när man gick och vann Champions League så kunde de helt enkelt inte motivera varför man skulle sparka Di Matteo. Nu ska jag försöka att inte fastna i det förflutna utan titta framåt. Vad kommer hända de närmaste veckorna? Hur stort förtroende får Benitez? En sak som är säker är att han behöver segrar för att få arbetsro, för som det ser ut så blir det en nedåtspiral som kan skaka även de största av de största oavsett om det skulle handla om Barcelona eller Chelsea.

Det finns en annan diskussion som också som är värd att fundera på, är Benitez en lösning för resten utav säsongen? Väntar det en Guardiola i kulisserna? Oavsett vad som kommer hända nästa säsong, så behöver Chelsea börja vinna för att Rafael ska få vara kvar säsongen ut. För inte kan man väl byta tränare ännu en gång under pågående säsong?

Ja jag är faktiskt inte helt säker, i Premier League råder det iallafall ingen tvekan om att det är just managern som står i fokus.

/Emil Cardebrant

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *