Mancini behöver tid inte mer pengar

City har gjort en bra start på säsongen och ligger tvåa.
Nu närmar sig December och i Roberto Mancinis packet pratas det om att det kommer ligga över en miljard att handla spelare för.
Jag har en bättre idé ge honom tid att bygga ett lag.

Manchester City håller på att bli en ny storklubb i engelsk fotboll som det ser ut. Med arabiska oljedollar och Roberto Mancini som investerat dem på ett bra sätt är man nu med och slås längst upp i ligan. Ändå är det en bit kvar än till att vara lika stora Chelsea, United, Arsenal och Liverpool varit när de dominerat. Så frågan är hur ska man ta det där sista avgörande steget och börja vinna titlar?
Frågar ni Citys ägare verkar metoden vara spendera ännu mer pengar. Men jag säger så här varför ska man slänga ut ännu mer pengar när man har ett lag fullt med kommande världsstjärnor som Mario Balloteli och Carlos Tevez. Av den anledningen ska City nu ge tid för Mancini att spela ihop laget och utveckla spelarna han har. Mancini har fått pengarna ge honom nu tid att bygga laget. Det är just det här som är det stora problemet hos ägare inom fotbollen enligt mig att så få av dem förstår spelat. Inte så konstigt heller rika som Citys ägare är vana vid att pengar är lösningen.
Går inte ett företag som man tänkt sig investera mer, är huset för litet köp ett dyrare, är bilen för dålig köp en ny det är helt enkelt så att i finansvärlden eller vardagslivet kan pengar lösa de flesta av dina problem.
Men problemet är att så här fungerar inte fotbollen. Visst pengar är något som kan bygga ett bra och namnkunnigt lag men en sak går inte att komma ifrån och det är att det krävs mer än så. För att bygga ett storlag måste du nämligen inte bara köpa spelare du måste också få dem att fungera som ett lag.

Tittar man på vilka lag som dominerat i fotbollen blir det här ännu tydligare. På 70 och 80-talet dominerade Liverpool i England, sedan var det Manchester United som dominerade med spelare som Beckham, Scoles, Giggs, Kean och bröderna Neville, sedan var det Arsenals tur i början av 2000-talet och nu på senare år har Chelsea kommit upp och börjat vinna stora titlar. Det gemensamma för de här lagen är att man har byggt sitt lag oftast på lång sikt och har haft en stark grupp som spelat ihop i många år. Det enda lag som egentligen byggts med stora pengar är Chelsea och då har man haft Jose Mourinho som har en förmåga som är övermänsklig vad gäller att köpa ihop ett gäng stjärnor och få dem att fungera som ett lag. Men även Chelsea har byggt sitt lag på ett antal spelare som funnits med hela resan Drogba, Terry, Lampard, Essien och Check har funnits med hela resan och det är just därför som City måste vakna och inse att en storklubb bygger du inte över en natt.
Vore jag City tränare skulle jag göra som Svennis gjorde med Lazio jag skulle redan i början gå in till ägarna med en lista på fem kanske sex spelare och säga:
”Ge mig dem här spelarna inom tre år och jag kommer vinna ligan med laget inom fyra år.”

Mitt andra råd till City är att behålla Mancini som tränare. Tittar vi på storklubbar och hur dem fått sin framgång är det just dessa två bitar som är nycklarna.

  1. Köp unga spelare som är utvecklingsbara och bygg ihop ett starkt lag på lång sikt. Eller gör som Mourinho köp inte dagens världsspelare köp morgondagens.
  2. Hittar du en bra tränare håll i honom. Tittar man på United, Liverpool och Arsenal under deras storhetsperioder är det tydligt att en storklubb som ska dominera ska byggas upp och tänkas ut av en enda hjärna

Spelare och tränare måste få tillstånd att göra misstag. Jag var på en utbildning för styrelsemedlemmar i våras och då var det en av sakerna vi fick lära oss just att för att kunna våga pröva nya saker och utvecklas måste man få göra misstag.
Så snälla City ge Mancini mer tid inte mera pengar.

1 tanke kring ”Mancini behöver tid inte mer pengar

  1. Jonathan

    Trodde tevez var en storspelare?

    Sedan är det så enkelt att mediokra tränare kan få 1000000 miljoner, de blir aldrig vinnare ändå. Se Mourinho, han hade kunnat göra city bättre med mindre medel.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *